Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Metka Prezelj

Ponedeljek,
15. 7. 2019,
11.00

Osveženo pred

4 leta, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,05

4

Natisni članek

WWF Jadransko morje Sredozemlje morski pes

Ponedeljek, 15. 7. 2019, 11.00

4 leta, 9 mesecev

Izumiranje morskih psov kaže na propadanje Sredozemskega morja

Metka Prezelj

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,05

4

morski pes Pula akvarij | Tega leopardskega morskega psa lahko vidite v akvariju v Puli. Jih bomo gledali le še tam? | Foto Reuters

Tega leopardskega morskega psa lahko vidite v akvariju v Puli. Jih bomo gledali le še tam?

Foto: Reuters

Več kot polovica morskih psov in raž sredozemskega morja je ogroženih, tretjino pa se lovi do meje izumrtja. Zaskrbljujoče stanje morskih plenilcev je jasen znak propadanja Sredozemskega morja, za kar je kriv predvsem prekomerni ribolov, v novem poročilu sporoča svetovna organizacija za varstvo narave (WWF).

Novo poročilo organizacije WWF Morski psi v krizi: poziv k ukrepanju v Sredozemlju je pokazalo, da je netrajnostni in včasih nezakoniti ribolov ogrozil preživetje morskih psov in raž v celi regiji. Pomanjkanje upravljanja in izvrševanja, slabo voden trg in pomanjkanje podatkov situacijo še poslabšujejo.

"Morskim psom v Sredozemlju grozi izumrtje. Njihov hiter upad je resen signal slabega stanja našega morja in rezultat neodgovornih ribolovnih praks, za kar so odgovorne vse države. Morski psi so bili del našega morja in kulture tisoč let. V kolikor želimo zagotoviti njihov obstoj tudi v prihodnje, moramo ukrepati zelo hitro," je dejal Danijel Kanski, vodja morskega programa pri WWF Adria.

Morski pes
Novice Morski psi na Jadranu: kako (ne)varno je slovensko morje? #Argument #video

Največja grožnja morskim psom in ražam je prelov

Kot je izpostavljeno v poročilu, je največja grožnja sredozemskim morskim psom in ražam prilov, za kar so odgovorne vse vrste ribolova. Največ morskih psov ulovita Libija (4260 ton) in Tunizija (4161 ton) in sicer približno trikrat več od Italije (1347 ton) in Egipta (1141 ton).

Nekatere vrste morskih psov lovijo ciljno in zanje trg obstaja, "večina pa jih je ulovljenih kot prilov oziroma nezaželeni ulov, ki se ga vrže nazaj v morje, da ribe poginejo. Več kot 60 vrst morskih psov je bilo najdenih v vlečnih mrežah, v nekaterih območjih pa morski psi in raže predstavljajo več kot tretjino ulova, ulovljenega s parangali," so zapisali v organizaciji.

Ogromne količine so bile ulovljene z visečimi mrežami, ki niso dovoljene, z njimi lovijo tudi kritično ogrožene velike bele morske pse, poroča organizacija in dodaja, da morski psi in raže predstavljajo pomemben del ulova s trislojnimi mrežami pri malem ribolovu.

morski pes
Novice Morski psi v Jadranskem morju: se jih moramo bati? #video

Morski psi so posebej ranljiva bitja in se borijo za svoj obstanek. | Foto: Reuters Morski psi so posebej ranljiva bitja in se borijo za svoj obstanek. Foto: Reuters

Poleg ribolova morske pse ogrožajo tudi odpadki in goljufije s hrano

Poleg ribolova skupno stanje morskih psov v Sredozemlju ogrožajo tudi plastični odpadki, s katerimi se hranijo, misleč, da gre za hrano ali pa se vanje zapletejo, kar lahko privede do smrti.

Grožnjo predstavljajo tudi goljufije. Testiranje DNK je pokazalo, da mnogi potrošniki, ki menijo, da so jedli sredozemsko mečarico, v resnici jedo nedovoljeno meso morskih psov. Zaradi vsebnosti živega srebra, ki je v nekaterih vrstah daleč od zakonsko varnih mej uživanja, to predstavlja tudi zdravstveno tveganje za potrošnike.

Novice Pri Piranskem zalivu ujeli osemmetrskega morskega psa

Časa ne smemo več izgubljati

Morski psi so posebej ranljiva bitja in se borijo za svoj obstanek. Počasi rastejo, pozno spolno dozorijo in po dolgem obdobju imajo majhno število mladičev. Prekomerni ribolov uniči zaloge, ki jih potem ni mogoče obnoviti, kar se dogaja po celotnem Sredozemlju.

"Resnično ne smemo izgubljati časa. Želimo sodelovati z ribiči in vladami, da bi izboljšali upravljanje naših krhkih morskih virov in sprejeli učinkovite rešitve za preprečevanje neželenih ulovov morskih psov," je povedal Kanski.

WWF izpostavlja številne rešitve, ki jih morajo upoštevati ribiči in organizacije, ki upravljajo z ribištvom - od izogibanja kritičnim habitatom morskih psov, do uporabe opreme po meri za preprečevanje prilova. Izboljšanje znanj o populaciji ter zbiranje podatkov o vrstah, s katerimi se trguje, bo prav tako pomembno za povečanje prizadevanj za ohranitev in zagotovitev popolne preglednosti in transparentnosti v ribiškem sektorju, poudarjajo.

Bethany Hamilton
Sportal Ne želi, da se je spominjajo kot "žrtve morskega psa", ampak kot izvrstne deskarke na vodi
Ne spreglejte