Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
22. 9. 2023,
6.22

Osveženo pred

7 mesecev, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,06

Natisni članek

posledice aplikacija neurje škoda poplave

Petek, 22. 9. 2023, 6.22

7 mesecev, 1 teden

Izteka se rok za vnos podatkov o škodi v aplikacijo Ajda

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,06
Letuš, poplave | V skladu z zakonom o odpravi naravnih nesreč so občine upravičene do predplačil do višine 40 odstotkov predhodne ocene škode. | Foto STA

V skladu z zakonom o odpravi naravnih nesreč so občine upravičene do predplačil do višine 40 odstotkov predhodne ocene škode.

Foto: STA

Danes se izteče rok, do katerega morajo občine vse podatke o škodi zaradi avgustovskih poplav vnesti v aplikacijo Ajda. Celovita ocena škode je pomembna tudi za vložitev zaprosila za sredstva iz solidarnostnega sklada EU. Za pridobitev evropske pomoči mora Slovenija zaprositi v 12 tednih po poplavah.

Občine so ministrstvu za naravne vire in prostor že posredovale predhodno oceno škode na objektih v lasti občin ali oseb javnega prava, katerih ustanovitelj ali soustanovitelj je občina, oziroma ocenjena sredstva za izvedbo geotehničnih ukrepov. Podatke je posredovalo 123 občin, predhodna ocena škode pa skupaj znaša 1,095 milijarde evrov.

V skladu z zakonom o odpravi naravnih nesreč so občine upravičene do predplačil do višine 40 odstotkov predhodne ocene škode. Kot je v četrtek povedal minister za naravne vire in prostor Uroš Brežan, bo za to namenjenih 222 milijonov evrov. Predplačila bodo prejele občine, kjer je škoda ocenjena na najmanj 20 tisoč evrov, zgornja meja nakazila pa je dvakratnik primerne porabe posamezne občine.

Poplave, Robert Golob
Novice Vlada za odpravo škode po ujmah iz proračunske rezerve zagotovila 238,3 milijona evrov

Občine morajo popisati škodo tudi na gozdnih cestah

Občine morajo sicer popisati škodo na objektih gospodarske javne infrastrukture lokalnega pomena, stanovanjskih stavbah v njeni lasti ter stvareh v njeni lasti, ki se uporabljajo za izvajanje občinske dejavnosti, lokalne javne službe ali jih uporablja oseba javnega prava, katere ustanovitelj ali soustanovitelj je občina. Prav tako morajo popisati škodo na gozdnih cestah, če gre za sofinanciranje obnove, za katero se sredstva zagotavljajo v skladu s predpisi, ki urejajo upravljanje gozdov.

Občine so ob tem zbirale tudi vloge oškodovancev o neposredni škodi, ki so utrpeli škodo na zemljiščih, stavbah, infrastrukturi. Fizične in pravne osebe so obrazce za prijavo škode morale oddati na občinske popisne komisije, ki so morale nato zbrane podatke iz obrazcev vnesti v spletno aplikacijo Ajda.

Direktor uprave za zaščito in reševanje Leon Behin je v četrtek v Odmevih na TV Slovenija dejal, da je skupno v aplikacijo Ajda vpisanih več kot 22 tisoč obrazcev. Kot je dejal, je v gospodarstvu več kot 300 milijonov evrov škode, pri stanovanjskih objektih pa je trenutno ocena škode približno pol milijarde evrov. Skupaj je po njegovih besedah v aplikacijo Ajda vneseno približno 11 tisoč obrazcev za stanovanjske objekte.

Bala, poplave, poplava
Novice Izteka se rok za popis škode v primarni kmetijski proizvodnji
Ljubno ob Savinji, poplave, Nataša Pirc Musar, obisk
Novice Izteka se rok za prijavo gospodarske škode po poplavah
Ne spreglejte