Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
21. 9. 2023,
6.22

Osveženo pred

7 mesecev, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,05

Natisni članek

čebelarstvo kmetijstvo popis poplave škoda

Četrtek, 21. 9. 2023, 6.22

7 mesecev, 1 teden

Izteka se rok za popis škode v primarni kmetijski proizvodnji

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,05
Bala, poplave, poplava | Foto STA

Foto: STA

Kmetijska gospodarstva, ki so utrpela škodo v avgustovskih poplavah in plazovih, vključno s tistimi, ki se ukvarjajo s čebelarstvom, lahko le še danes oddajo obrazec za popis škode v primarni kmetijski proizvodnji. Škodo morajo še danes prijaviti tudi izvajalci ribiškega upravljanja in subjekti v sektorju akvakulture.

Kmetijska gospodarstva in čebelarji lahko pripravijo oceno škode na premičninah (traktorji, stroji, priključki, oprema), živalih za prirejo mesa in jajc ali plemenskih živalih ter čebeljih družinah in zalogah, kot so krma, stelja, krmila, repromaterial, embalaža, goriva in maziva, sadilni material in podobno.

Ali se območje šteje za prizadeto, lahko oškodovanci preverijo na svoji občini

Upravičenci do pomoči so po sklepu uprave za zaščito in reševanje kmetijska gospodarstva v dolenjski, gorenjski, koroški, osrednjeslovenski, notranjski, pomurski, podravski, posavski, severnoprimorski, vzhodno- in zahodnoštajerski ter zasavski regiji. Ali se območje šteje za prizadeto, lahko oškodovanci preverijo na svoji občini.

Kot so še pojasnili na ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, se ocena škode na kmetijskih kulturah ne vključuje v to oceno škode. Oškodovanci bodo lahko to škodo prijavili svoji občini na posebnem obrazcu, ki ga izda občina.

Obrazec lahko še danes oddajo tudi izvajalci ribiškega upravljanja in subjekti v sektorju akvakulture. Tudi ti lahko prijavijo oceno škode na premičninah (stroji in oprema), zalogah (krmila, gnojila, razkužila, repromaterial) in živalih (ribe v ribogojniškem obratu ali komercialnem ribniku).

Oceno škode lahko predložijo ribiške družine koncesionarji in ribogojnice, ki so utrpele škodo v dolenjski, gorenjski, koroški, osrednjeslovenski, notranjski, pomurski, podravski, posavski, severnoprimorski, vzhodno- in zahodno štajerski ter zasavski regiji. Ali se območje šteje za prizadeto, lahko oškodovanci preverijo na svoji občini.

Ta škoda ne vključuje ocene škode na stvareh, torej na nepremičninah, objektih in prostoživečih ribah. To bodo namreč lahko oškodovanci prijavili svoji občini.

Ljubno ob Savinji, poplave, Nataša Pirc Musar, obisk
Novice Izteka se rok za prijavo gospodarske škode po poplavah
Irena Šinko
Novice Poplave v kmetijstvu povzročile za 145 milijonov evrov škode
GRS Kamnik, poplave
Novice Na pomoč kamniškim gorskim reševalcem kar 80 slovenskih umetnikov
Ne spreglejte