Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
19. 4. 2019,
12.22

Osveženo pred

5 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,08

Natisni članek

nepremičnine gradnja gradbeništvo

Petek, 19. 4. 2019, 12.22

5 let

Izdanih za desetino več gradbenih dovoljenj za novogradnje

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,08
Gradnja trgovskega središče Aleja. SES | Foto Bojan Puhek

Foto: Bojan Puhek

V prvih treh mesecih letos so upravne enote izdale 667 gradbenih dovoljenj za novogradnje stanovanjskih stavb, kar je devet odstotkov več kot v enakem obdobju lani. V novogradnjah je v tem obdobju načrtovanih 917 stanovanj oziroma 29 odstotkov več kot pred letom, kažejo danes objavljeni podatki statističnega urada.

Za novogradnje nestanovanjskih stavb je bilo medtem izdanih 776 gradbenih dovoljenj, kar je pet odstotkov manj kot v prvem trimesečju 2018.

Skupaj je bilo tako v prvih treh mesecih leta 2019 izdanih 1.444 gradbenih dovoljenj za novogradnje stavb, kar je en odstotek več kot v enakem obdobju lani.

Samo marca je bilo po podatkih statističnega urada v Sloveniji izdanih 442 dovoljenj za gradnjo stavb oz. 13 odstotkov več kot februarja in 27 odstotkov manj kot marca lani. 220 gradbenih dovoljenj je bilo izdanih za stanovanjske, 222 pa za nestanovanjske stavbe.

98 odstotkov marca izdanih gradbenih dovoljenj je bilo izdanih za novogradnje, dva odstotka pa za spremembo namembnosti. Prvih je bilo izdanih 11 odstotkov več kot februarja, hkrati pa 28 odstotkov manj kot marca lani.

Celotna površina vseh v marcu 2019 načrtovanih stavb bo merila nekaj več kot 122 tisoč kvadratnih metrov.

Največ dovoljenj izdanih za osrednjo Slovenijo

Z gradbenimi dovoljenji za stavbe, izdanimi marca, je bila predvidena gradnja 316 stanovanj, kar je odstotek manj kot v prejšnjem mesecu in odstotek več kot marca lani. 205 teh stanovanj bo v enostanovanjskih stavbah, 110 v večstanovanjskih stavbah, eno pa v nestanovanjski stavbi. Stanovanja v enostanovanjskih stavbah bodo merila povprečno 157 kvadratnih metrov, tista v večstanovanjskih stavbah pa povprečno 80 kvadratnih metrov.

Marca je bilo ob tem predvidenih za 20 odstotkov več gradenj novih stanovanj kot februarja in skoraj prav toliko kot marca lani.

Z gradbenimi dovoljenji, izdanimi marca, je predvidenih največ gradenj stanovanj v osrednjeslovenski statistični regiji (38 odstotkov vseh), potem v podravski (17 odstotkov) ter v savinjski in goriški statistični regiji (po 11 odstotkov), v preostalih statističnih regijah pa manj, med temi najmanj v zasavski statistični regiji (eno samo stanovanje).

Ne spreglejte