SiolNET. Novice Slovenija
4

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Ivo Vajgl bo nosilec liste DeSUS na evropskih volitvah

4

termometer

Svet DeSUS je potrdil listo kandidatov za evropske poslance. Nosilec bo sedanji evropski poslanec Ivo Vajgl, sledi mu občinska svetnica DeSUS Domžale Marija Pukl.

Med kandidati sta tudi poslanki DeSUS Jana Jenko in Marjana Kotnik Poropat. Prvaka stranke Karla Erjavca na listi ni, je pa prepričan, da je lista odlična in da bodo dosegli lep rezultat.

Po današnji seji sveta je Erjavec poudaril, da listo podpira tudi Zveza društev upokojencev Slovenije. Za skupen nastop so se po njegovih besedah odločili, ker želijo, da se njihov glas sliši tudi v Evropskem parlamentu. Ta namreč več pozornosti posveča razpravam o bančnem sistemu, financah in gospodarskih vprašanjih, a ena glavnih problematik EU je tudi staranje prebivalstva, pravi Erjavec.

Veliko življenjskih izkušenj Vajgl je izrazil zadovoljstvo, da je na čelu liste, ki da temelji na veliko življenjskih izkušnjah in visoko kvalificiranem delu na vseh področjih. "Taka sestava liste jamči, da v Evropskem parlamentu DeSUS ne bo igral na eno struno, ampak bo v svojem programu in skozi svoje delovanje predstavil vse tisto, kar si Slovenija želi od EU," je povedal in dodal, da bo na prvem mestu zaščita dostojanstva starejših ljudi.

Puklova pa je izpostavila zagotavljanje pogojev za varno starost, med drugim generacijsko sožitje in skrb za invalide. V primeru izvolitve bo zastopala tudi načela enakosti in solidarnosti znotraj zdravstvenega sistema.

Na tretjem mestu liste DeSUS je podjetnik Izidor Salobir, ki se bo, kot pravi, boril za to, da bi za povprečno plačo imeli tudi povprečno pokojnino.

Zavzemanju za pravice starejših na evropski ravni Sledi mu upokojena učiteljica Ingeborg Ivanek, ki je poudarila, da se bo v primeru izvolitve zavzemala zlasti za enotno šolstvo in enake pogoje, pa tudi za boljše življenje starejših.

Peti na listi je predsednik severnoprimorskega pokrajinskega odbora DeSUS Bojan Bratina, ki se današnje predstavitve kandidatov ni uspel udeležiti, šesta pa je poslanka Jana Jenko. Tudi ona je izpostavila potrebo po zavzemanju za pravice starejših na evropski ravni ter pomen medgeneracijskega sodelovanja.

Predzadnje mesto je zavzel upokojeni ravnatelj Anton Dragan, ki je med drugim povedal, da je tudi Evropskemu parlamentu treba povedati, da upokojenci niso socialna kategorija, ampak del družbe.

V DeSUS so precej časa odlašali z odločitvijo o sodelovanju na evropskih volitvah Kot zadnja na listi pa bo DeSUS zastopala poslanka DeSUS Marjana Kotnik Poropat, ki se bo prav tako borila zlasti za to, da bi se v EU slišalo več o težavah starejših.

V DeSUS so sicer precej časa odlašali z odločitvijo glede sodelovanja na evropskih volitvah, ki bodo 25. maja, skoraj gotovo pa je bilo, da ne bodo nastopili samostojno. V začetku februarja je izvršni odbor stranke sklenil, da bodo na volitvah podprli listo Iva Vajgla. Ta se je namreč razšel s stranko Zares, ki jo trenutno zastopa v Evropskem parlamentu.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin