Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
6. 11. 2014,
20.35

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Nedžad Grabus Nevzet Porić

Četrtek, 6. 11. 2014, 20.35

7 let, 12 mesecev

Islamski center na Jesenicah prostor za medkulturni dialog

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Islamska skupnost v Sloveniji je nocoj na Jesenicah slovesno odprla prvi tovrstni izobraževalni center v državi.

Nudil bo možnosti za neformalno izobraževanje o islamu, islamski kulturi in civilizaciji. Hkrati bo, kot zagotavljajo v skupnosti, to prostor medkulturnega dialoga in sožitja pripadnikov različnih nacionalnosti in religij.

Mufti: Z odprtjem obeležujemo tudi 25. obletnico delovanja skupnosti na Jesenicah Kot je na slovesnem sprejemu izpostavil mufti Nedžad Grabus, z odprtjem centra praznujejo tudi 25. obletnico delovanja islamske skupnosti na Jesenicah. Posebnost Jesenic so meščani, ki so tolerantni in spoštljivi do sosedov in someščanov. "To je omogočilo, da se na Jesenicah razvije posebna kultura življenja in sobivanja, kjer se nihče ne čuti utesnjeno," je poudaril.

Kot je pojasnil, so k temu precej pripomogli odgovorni ljudje oblasti in izobraževalnega sistema. Posebej je izpostavil tudi dobre medverske odnose in dejstvo, da so številni muslimani na Jesenicah, kjer je zgrajeno medsebojno zaupanje, pripomogli k razvoju mesta, športa in kulture.

Muslimanov je na Jesenicah po nekaterih ocenah od 17 do 20 odstotkov vseh prebivalcev. To so Bošnjaki, ki so pred desetletji prišli delat v jeseniško železarno s trebuhom za kruhom. Zdaj na Jesenicah živi že tretja generacija priseljencev. Ti so že praktično pozabili, od kod so njihovi stari starši prišli, je pojasnil član islamske skupnosti na Jesenicah Ibrahim Smajić.

Župan: Na Jesenicah različne kulture in religije bivajo v sožitju Kot je izpostavil jeseniški župan Tomaž Tom Mencinger, do zdaj ni bilo nikoli nobenega nacionalnega in verskega spora. Na Jesenicah različne kulture in religije bivajo v sožitju. Novi izobraževalni center pa ni pomembna pridobitev le za islamsko, temveč tudi za lokalno skupnost.

V centru bodo potekali medkulturni dialog, medverska srečanja in srečanja z društvi ter oblastjo, da bi s skupnimi napori prišli do odgovorov na izzive, s katerimi se spopadamo. Namenjen je tudi vsem članom islamske skupnosti v Sloveniji, saj se bodo v njem srečevali in pogovarjali o zadevah, o katerih se nimajo možnosti učiti v rednem izobraževalnem sistemu, je pojasnil Grabus.

Več kot milijon evrov vreden center, ki je nastal iz propadajoče stavbe, vsebuje dve sodobni predavalnici, 25 hotelskih ležišč in sodobno opremljeno restavracijo, ki bo odprta za javnost. "Z našim delovanjem hočemo pokazati, da smo ljudje, ki znamo biti strpni do sosedov in sprejemamo različnost," je poudaril Smajić.

Za vse tiste, ki se želijo spoznati z islamom Izobraževalni center je tako naslov za vse tiste, ki se želijo spoznati z islamom, islamsko kulturo in civilizacijo, je povedal tajnik Islamske skupnosti v Republiki Sloveniji Nevzet Porić. V centru bodo sicer večinoma potekali izobraževalni programi za mladino, ki bo s tem pridobila nov prostor za druženje.

V centru pa niso dobrodošli islamski skrajneži. Kot je poudaril Grabus, z njimi nimajo nikakršne povezave. "Islamska skupnost jasno in glasno obsoja preganjanje in ubijanje ljudi zaradi njihovega jezikovnega, rasnega ali verskega porekla in uporabo islamskih atributov v delih Iraka in Siriji," je poudaril.

Ne spreglejte