Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
14. 10. 2011,
7.19

Osveženo pred

3 leta, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Blaž Zgaga Andrej Plausteiner

Petek, 14. 10. 2011, 7.19

3 leta, 11 mesecev

Irglova: Plausteiner je bil v izjavah kontradiktoren

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Direktor urada za preprečevanje pranja denarja Andrej Plausteiner je bil v svojih izjavah izjemno kontradiktoren, je po seji komisije o ozadju zadeve Patria povedala njena predsednica Eva Irgl (SDS).

Kot je dejala, so bile te izjave povezane tudi z nekdanjim predsednikom protikorupcijske komisije Dragom Kosom. Komisija, ki preiskuje ozadje zadeve Patria, je na tokratni seji zaslišala direktorja urada za preprečevanje pranja denarja Plausteinerja. Njegovo pričanje je potekalo za zaprtimi vrati, zato o konkretni vsebini predsednica komisije tudi po zaslišanju ni govorila. Prav tako zaslišanja ni komentiral sam Plausteiner. "Plausteiner se je soočal z delno izgubo spomina, največkrat pa ga je pa kar v celoti izgubil" Je pa Irglova po seji povedala, da se je Plausteiner na pričanju "soočal včasih z delno izgubo spomina, največkrat ga je pa kar v celoti izgubil". Izpostavila je tudi, da je bil "v svojih izjavah kontradiktoren". Plausteiner bi sicer moral biti zaslišan že prejšnji teden, vendar ga vlada tedaj še ni odvezala varovanja tajnih podatkov. Vlada je nato na seji sprejela sklep, da ga razreši dolžnosti varovanja tajnih podatkov, ki so nastali v uradu. Zgaga se je opravičil, saj je službeno odsoten Za sejo sta bili sicer predvideni še nadaljevanji zaslišanj novinarja Blaža Zgage in kriminalističnega inšpektorja Igorja Zimiča. Zgaga se je po besedah Irglove opravičil, saj je službeno odsoten. Na pričanju pretekli teden je izpostavil, da so po njegovem vedenju koruptivne prakse na obrambnem ministrstvu od leta 1991 pogoste. Irglova: Zalar "namerno zavlačuje" Igorja Zimiča pa komisija ni zaslišala, ker po besedah Irglove ni dobil odveze varovanja tajnih podatkov. Kot je opozorila predsednica komisije, bi lahko Aleš Zalar, ki opravlja tudi funkcijo notranjega ministra, Zimiča sam razrešil te obveze. Vendar pa po njeni oceni minister "namerno zavlačuje", saj noče, da bi inšpektor pričal o tem. Irglova je prepričana, da komisija delo opravlja zelo dobro Sicer pa je Irglova prepričana, da komisija delo opravlja zelo dobro, zato bi bilo po njenem prav, da s preiskovanjem nadaljuje tudi po razpustu parlamenta, ki je sicer napovedan za 21. oktobra. Prav tako meni, da bo kolegij predsednika državnega zbora, kjer je potrebna dvotretjinska večina, da se lahko skliče seja komisije, "ravnal modro, da bomo lahko pričanja opravili do konca". Če komisija v tem času ne bo uspela sestaviti končnega poročila, se po njenih besedah lahko obeta tudi delno poročilo. Preko zaslišanja različnih prič je komisija namreč prišla do "precej drugačnih ugotovitev, kot so se do sedaj pojavljale v javnosti", je še pojasnila Irglova.

Inšpektor Zimič je pred komisijo pričal že pretekli teden. V uradnem zaznamku leta 2008 je namreč pisal o delno zanesljivem podatku, da naj bi direktor podjetja Progresija Andrej Lasbaher povedal znancem, da je od poslovneža Walterja Wolfa prejel dva milijona evrov za izhajanje brezplačnika Slovenski tednik. Svojega vira na tedanji odprti seji ni razkril, je pa zanikal, da je uradni zaznamek politično motiviran.

Zaslišanja so se začela 9. septembra Parlamentarna preiskovalna komisija o ozadju zadeve Patria je sicer prva zaslišanja opravila 9. septembra. Kot priče so nastopili poslanec SDS Zvonko Černač, nekdanji član uprave družbe Viator & Vektor Ivan Prebil, nekdanji poslanec SD Milan M. Cvikl pa se je opravičil.

Doslej so pred komisijo pričali še kriminalisti slovenskega Interpola Igor Tofant, Hinko Privšek, Nina Antolovič, Borut Selan in Davorin Hvalc ter nekdanji predsednik protikorupcijske komisije Drago Kos, odvetnik Miran Kos, ki je zastopal Sistemsko tehniko, in nekdanji pomočnik poveljnika specialne brigade Moris Darko Njavro.

Ne spreglejte