SiolNET. Novice Slovenija
0,19

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Inšpekcija pri zaposlitvi Štiblar Kisićeve odkrila nepravilnosti

0,19

termometer

Zlata Štiblar Kisić
Foto: STA

Inšpekcijski nadzor nad zaposlitvijo generalne direktorice Onkološkega inštituta Ljubljana Zlate Štiblar Kisić - zapisnik nadzora je pridobila STA - je pokazal, da Štiblar Kisićeva že od aprila lani nima veljavne pogodbe o zaposlitvi na inštitutu. Na inštitutu pa poudarjajo, da je Štiblar Kisićevi vlada podelila štiriletni mandat.

Inšpektorat za javni sektor ministrstva za javno upravo je ugotovil, da je Zlata Štiblar Kisić v letu 2016 izpolnila pogoje za upokojitev, nato je 26. aprila 2016 s takratno predsednico sveta inštituta Darinko Miklavčič podpisala dogovor o nadaljevanju delovnega razmerja, s katerim ji je bila podaljšana zaposlitev za eno leto. Po tem datumu dogovora o nadaljevanju delovnega razmerja nista podaljšali, saj je bila Štiblar Kisićeva vmes imenovana za polni mandat na mestu generalne direktorice inštituta.

Novice Zlata Štiblar Kisić nova generalna direktorica onkološkega inštituta

Zakon o ukrepih na področju plač in drugih stroškov dela za leto 2017 je v prehodnih določbah uredil, do kdaj najkasneje preneha delovno razmerje javnim uslužbencem, ki so izpolnili pogoje po takšnem zakonu iz leta prej. V primerih, ko delodajalec niti do izteka dogovora o nadaljevanju delovnega razmerja iz objektivnih razlogov ni mogel organizirati delovnega procesa, bi lahko pogodbo o zaposlitvi podaljšal najdlje do 31. decembra 2017, navaja inšpektorat v zapisniku, ki je bil izdan julija letos.

Na inštitutu niso videli razloga za podaljšanje dogovora o nadaljevanju delovnega razmerja

Onkološki inštitut je sicer ocenil, da je bila pogodba o "zaposlitvi za določen čas za opravljanje del in nalog generalne direktorice z dne 8. avgusta 2016, ki je bila sklenjena kot posledica mandata za opravljanje funkcije generalne direktorice, sama po sebi zadosten pravni temelj za nadaljevanje delovnega razmerja generalne direktorice, v skladu s podeljenim mandatom". Zaradi tega na inštitutu niso videli razloga oz. podlage za podaljšanje dogovora o nadaljevanju delovnega razmerja.

A je inšpektor opozoril, da zakon o ukrepih na področju plač in drugih stroškov dela za leto 2016 ni razlikoval pogodb o zaposlitvi za določen in nedoločen čas kot tudi ne vrst delovnih mest, za katere se sklepa pogodba o zaposlitvi, torej mandatnih in nemandatnih delovnih mest. Takšnega razlikovanja tudi ni vseboval niti tovrstni zakon za naslednje leto, določbe teh zakonov pa so veljale za vse javne uslužbence, torej tudi za vse javne uslužbence na mandatnih mestih in tiste, ki so imeli sklenjene pogodbe o zaposlitvi za določen čas.

Inšpektor ni upošteval mnenja inštituta

Inšpektor niti ni upošteval mnenja inštituta, da je bil zakon o ukrepih na področju plač in drugih stroškov dela za leto 2017 sprejet šele po sklenitvi dogovora o nadaljevanju delovnega razmerja (z dne 26. aprila 2016) in po sklenitvi pogodbe za opravljanje dela generalne direktorice 8. avgusta 2016 ter da tako ne more imeti retroaktivne veljave.

Novice Remškar s tožbo za slabih 93 tisoč evrov nad onkološki inštitut

Kot je poudaril inšpektor, je treba v tem primeru upoštevati, da je v času sklenitve pogodbe za opravljanje dela generalne direktorice veljal zakon o ukrepih na področju plač in drugih stroškov dela za leto 2016, ki je določal, da se je lahko dogovor o nadaljevanju delovnega razmerja sklenil za največ eno leto. Tovrstni zakon za naslednje leto je bil sprejet 22. decembra 2016 in začel veljati z začetkom leta 2017, na njegovi podlagi pa bi lahko podaljšali sklenjeni dogovor od 25. aprila 2017 do 31. decembra 2017, je sklenil inšpektor.

Inšpektor zadevo odstopil v nadaljnje reševanje

Prenehanje delovnega razmerja ob izpolnitvi pogojev za upokojitev (z možnostjo podaljšanja delovnega razmerja za določen čas) torej ni bilo uvedeno šele s sprejetjem zakona o ukrepih na področju plač in drugih stroškov dela za leto 2017 ter tako nima retroaktivnega učinka, ampak so določbe o tem obstajale že v letu 2016, je poudaril inšpektor.

To pomeni, da bi predsednica sveta inštituta lahko dogovor o nadaljevanju delovnega razmerja s Štiblar Kisićevo podaljšala najdlje do konca lanskega leta, pred tem datumom pa bi ji morala izdati akt o prenehanju delovnega razmerja, je sklenil inšpektor.

Onkološki inštitut Ljubljana Foto: Ana Kovač Ker omenjena zakona ne določata sankcij v primeru kršitve, je inšpektor zadevo odstopil v nadaljnje reševanje inšpektoratu za delo, Fursu in ministrstvu za zdravje.

OI: Generalna direktorica dobila štiriletni mandat

Z Onkološkega inštituta so STA danes posredovali pojasnilo, ki so ga pripravile strokovne službe inštituta. V njem so navedli, da sta bila tako vlada, ki je Štiblar Kisićevo 12. julija 2016 s sklepom imenovala za generalno direktorico za mandatno obdobje štirih let, kot svet zavoda seznanjena z vsemi informacijami o njenem statusu.

Na podlagi sklepa vlade o imenovanju je bila sklenjena nova pogodba o zaposlitvi 8. avgusta 2016 za čas štirih let, torej do izteka mandata. S tem je po njihovih navedbah Štiblar Kisićeva "pridobila polnomočen štiriletni mandat za opravljanje del in nalog generalne direktorice".

Novice Za gradnjo onkološkega inštituta smo namesto 22 odšteli 49 milijonov evrov

Na inštitutu so dodali, da se v skladu z zakonodajo funkcija generalnega direktorja v javnem zdravstvenem zavodu lahko opravlja le poklicno, in sicer tako, da je nosilec te funkcije v delovnem razmerju z javnim zdravstvenim zavodom in da ima z njim sklenjeno pogodbo o zaposlitvi. Sicer bi nastala pravno nedopustna situacija, ko bi imel generalni direktor veljavni mandat, ki pa ga ne bi mogel izvrševati, saj ne bi imel sklenjene pogodbe o zaposlitvi.

Določbe glede "prisilnega upokojevanja" ne veljajo več

Poleg tega pa, so poudarili, od 1. januarja letos ne veljajo več nobene določbe glede "prisilnega upokojevanja".

Ob koncu so opozorili še na rezultate inštituta pod vodstvom zdajšnje direktorice. Med drugim so navedli, da inštitut dosega pozitiven finančni rezultat in skrbno racionalizira stroške poslovanja na vseh ravneh. Uvajajo tudi nove metode zdravljenja, širijo diagnostične in druge dejavnosti ter vlagajo v nakup novih aparatur za še izboljšano diagnostiko in zdravljenje.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 7
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin