Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
4. 7. 2019,
16.08

Osveženo pred

4 leta, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,54

2

Natisni članek

Slovenija zna Slovenija zna račun inovacija dijaki Unibill

Četrtek, 4. 7. 2019, 16.08

4 leta, 9 mesecev

Slovenija zna!

Novomeški dijaki z nagrajeno inovacijo papirnatim računom napovedali konec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,54

2

Računi | Ekipa dijakov računalništva iz Novega mesta je z inovativno rešitvijo digitalnih računov na tekmovanju Genius Olympiad v New Yorku premagala vso svetovno konkurenco. | Foto Getty Images

Ekipa dijakov računalništva iz Novega mesta je z inovativno rešitvijo digitalnih računov na tekmovanju Genius Olympiad v New Yorku premagala vso svetovno konkurenco.

Foto: Getty Images

Ekipa dijakov računalništva iz Novega mesta je z inovativno rešitvijo digitalnih računov aprila zmagala na državnem tekmovanju podjetniških idej mladih POPRI v Novi Gorici. Primorski tehnološki park jim je zato omogočil udeležbo na svetovnem tekmovanju Genius Olympiad, kjer je ekipa Unibill znova navdušila in premagala vso svetovno konkurenco.

Na tekmovanju, ki je junija potekalo v ameriški zvezni državi New York, je bilo prek predizborov prijavljenih 1.469 ekip iz 78 držav, sprejeli pa so jih 789. Tekmovanje je potekalo v šestih kategorijah, v kategoriji Business sta tekmovali kar dve slovenski ekipi. Poleg Unibilla so v ZDA potovali še člani na državnem tekmovanju POPRI drugouvrščene ekipe s podjetniško idejo Heijus, ki prav tako prihajajo iz Novega mesta.

Vigo
Novice Slovenci razvili inovacijo, ki bo rešila nočne more motoristov #foto #video

Platforma, ki omogoča shranjevanje prejetih računov v elektronski obliki

UniBill je platforma, ki omogoča shranjevanje prejetih računov v elektronski obliki in nadomešča klasične papirnate račune. Prek spletne ali mobilne aplikacije omogoča pregled nad shranjenimi računi kadarkoli in kjerkoli. Ekipo, ki stoji za to idejo, sestavljajo dijaki tretjega in četrtega letnika programa računalništvo Srednje elektro šole in tehnične gimnazije Novo mesto, ki sedaj že razmišljajo in se pripravljajo na ustanovitev svojega podjetja.

UniBill je platforma, ki omogoča shranjevanje prejetih računov v elektronski obliki in nadomešča klasične papirnate račune. | Foto: Getty Images UniBill je platforma, ki omogoča shranjevanje prejetih računov v elektronski obliki in nadomešča klasične papirnate račune. Foto: Getty Images

"Zanimanja za našo rešitev je veliko, saj ponujamo celovito rešitev, ki je zanimiva in cenovno ugodna za trgovce in uporabnike," je na predstavitvi povedal vodja ekipe in razvojnik Žiga Povhe. "Platforma izboljša izkušnjo uporabnika, saj mu omogoča pregled porabe sredstev po trgovinah, olajša shranjevanje računov za izdelke z garancijami, poenostavi postopke reklamacije izdelkov, hkrati pa zmanjša stroške trgovcev," je še povedal Povhe.

S klasičnimi računi imajo trgovci stroške v višini od treh do petih centov na račun, platforma Unibill pa bi jih stala le en cent na račun. Privarčevali bi, obenem pa bi s takšnim izdajanjem računov varovali okolje, so prepričani mladi. Ekipo so poleg Povheta sestavljali še Anže Kocjančič, Nikita Galuh Kapušin in Jaka Kordiš. Pri razvijanju ideje so imeli pomoč mentorjev Danijele Erenda in Romana Kapša.

Elipay, Eligma, Tuš 1
Novice Novost v slovenskih trgovinah: "Verjetno ste prvi, ki je plačal tako"

Zanimanja za rešitev je veliko, a mlade do ustanovitve podjetja loči še nekaj let

Mentorjema je pomembno, da mladi sami vidijo probleme in jih s svojimi zamislimi poskušajo rešiti. Tako je nastala tudi zamisel za platformo Unibill, ko se je Povhetu nekega večera po hlačnem žepu valjal papirnati račun.

"Pogledal sem, kaj je, in ga nato vrgel v koš. Kasneje sem ga gledal in razmišljal o tem, ali niso računi problematični za kupce in naravo. S celotno ekipo nam je nato v nekaj minutah uspelo razviti neko smiselno idejo oziroma rešitev in definirali problem. Z mentorico smo se strinjali, da je ideja konkurenčna ter da lahko z njo veliko dosežemo," je pojasnil.

Kljub zanimanju za platformo bo do ustanovitve podjetja in začetka trženja še nekajletna pot, ki jo želijo mladi prehoditi in s tem opraviti globalni preboj v drugačen način dela trgovin.

Ne spreglejte