Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
20. 2. 2020,
9.43

Osveženo pred

4 leta, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,23

13

Natisni članek

Damir Črnčec Mojca Prelesnik Informacijska pooblaščenka koalicija

Četrtek, 20. 2. 2020, 9.43

4 leta, 2 meseca

Domnevno vohunjenje za politiki bo preiskoval tudi informacijski pooblaščenec #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,23

13

Mojca Prelesnik | Foto STA

Foto: STA

Informacijska pooblaščenka Mojca Prelesnik je za STA potrdila, da so na policiji uvedli inšpekcijski postopek, v katerem preverjajo, ali so policisti res neupravičeno pregledovali evidence določenih poslancev oziroma politikov.

Zaradi takšnih sumov je v torek posebna komisija Knovsa obiskala policijo, a jim ta zahtevanih podatkov ni želela izročiti, piše STA.

Poslanec SDS Žan Mahnič, ki je bil del posebne komisije DZ za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb (Knovs), je v sredo pojasnil, da so v torkovem nadzoru na policiji želeli pregledati, kdo od zaposlenih je morebiti v zadnjih dneh oziroma tednih pregledoval evidence določenih poslancev oziroma politikov, piše STA.

S tem so želeli preveriti informacije o domnevnem vohunjenju kriminalistov za člani strank, ki se dogovarjajo o oblikovanju nove koalicije, za katerim naj bi stal državni sekretar v kabinetu predsednika vlade Damir Črnčec, kar je ta sicer že zanikal.

O dogajanjih na domačem političnem parketu so poročali v oddaji Planet 18.


"Knovs izvaja le nadzor nad prikritimi preiskovalnimi ukrepi"

Generalna direktorica policije Tatjana Bobnar pa je dejala, je pooblaščena skupina Knovsa zahtevala tudi podatke o odprtih predkazenskih postopkih, ki pa ji jih niso dali, češ da lahko Knovs izvaja le nadzor nad prikritimi preiskovalnimi ukrepi, še piše STA.

Bobnarjeva je ob tem zavrnila očitke o zavračanju parlamentarnega nadzora. Poudarila je, da slovenska policija ni in ne bo podaljšana roka politike. Zatrdila je, da policija redno izvaja nadzor nad obdelavo in uporabo osebnih podatkov ljudi, ki jih vodi v svojih evidencah, nadzor nad tem pa opravljata tudi direktorat za policijo in druge varnostne naloge ter informacijski pooblaščenec.

Tatjana Bobnar
Novice "Politične kampanje naj se gredo z argumenti, ne z izmišljenimi zgodbami na račun policije" #video

Ker Knovs ni prejel želenih informacij, se je parlamentarna komisija o ugotavljanju zlorab v zadevi Franc Kangler in drugi, ki jo vodi Mahnič, v sredo odločila, da začenja preiskovanje morebitne zlorabe obveščevalno-varnostnih služb proti poslancem in ministrom iz političnih namenov. Od policije do 29. februarja zahtevajo izpis vseh posegov v evidence za vseh 90 poslancev, ministrov in predsednika vlade, ki opravlja tekoče posle, piše STA.

Iz Generalne policijske uprave so v sredo sporočili, da so tudi sami že začeli preverjati navedbe v primeru domnevnega vohunjenja za člani strank. Z dozdajšnjimi ugotovitvami pa je policija seznanila pristojno državno tožilstvo, še piše STA.

Damir Črnčec, državni sekretar
Novice Damir Črnčec: SDS deluje po načelih mafijskega poslovanja
Ne spreglejte