Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
31. 5. 2024,
10.34

Osveženo pred

2 tedna, 6 dni

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,54

Natisni članek

pocenitve podražitev inflacija

Petek, 31. 5. 2024, 10.34

2 tedna, 6 dni

Inflacija maja najnižja po septembru 2021

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,54
inflacija, cene | Foto Shutterstock

Foto: Shutterstock

Cene življenjskih potrebščin so bile maja za 2,5 odstotka višje kot v enakem času lani. Medletna inflacija je tako padla na najnižjo raven po septembru 2021, ko je bila tudi nazadnje pod tremi odstotki. Na mesečni ravni so se cene maja zvišale za 0,5 odstotka, je objavil statistični urad.

Majska letna inflacija je bila za 0,5 odstotne točke nižja kot aprila, maja lani pa je dosegala še 8,4 odstotka.

K letni inflaciji so največ, 0,5 odstotne točke, prispevale za 6,8 odstotka višje cene v restavracijah in hotelih. Za 3,1 odstotka dražji izdelki in storitve iz skupine stanovanja, voda, električna energija, plin in drugo gorivo so dodali še 0,4 odstotne točke.

S po 0,3 odstotne točke so sledile podražitve izdelkov in storitev v zdravstvu, raznovrstnega blaga in storitev ter izdelkov in storitev v skupini rekreacija in kultura. Po 0,2 odstotne točke so dodali še dražji tobak, alkoholne pijače ter izdelki in storitve v skupini prevoz.

Storitve so se maja v povprečju podražile za 4,3 odstotka, blago pa za 1,6 odstotka.

Letna rast cen, merjena s harmoniziranim indeksom cen življenjskih potrebščin, ki se uporablja za primerjave v EU, je bila v maju prav tako 2,5-odstotna, potem ko je bila aprila triodstotna, v lanskem maju pa 8,1-odstotna. Mesečna rast cen po tem kazalniku je znašala 0,4 odstotka.

V območju evra inflacija pospešila na 2,6 odstotka

Cene življenjskih potrebščin v evrskem območju so bile maja v povprečju za 2,6 odstotka višje kot maja lani. To je za 0,2 odstotne točke višja medletna inflacija od aprilske. Razlog za višjo inflacijo je predvsem višja rast cen storitev in vnovična medletna rast cen energije, je v prvi oceni objavil evropski statistični urad Eurostat.

Storitve so se po prvi Eurostatovi oceni maja medletno podražile za 4,1 odstotka, potem ko je bila aprila rast cen 3,7-odstotna. Cene v skupini hrana, alkoholne pijače in tobak so bile višje za 2,6 odstotka, potem ko je bila aprila rast cen 2,8-odstotna.

Neenergetsko blago se je podražilo za 0,8 odstotka, aprila za 0,9 odstotka. Cene v skupini energija pa so bile maja medletno višje za 0,3 odstotka, potem ko so bile pred tem daljše obdobje medletno nižje.

Mesečna inflacija je bila maja 0,2-odstotna.

Ne spreglejte