Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
16. 9. 2019,
8.10

Osveženo pred

4 leta, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,96

5

Natisni članek

Indija uradni obisk Borut Pahor Ram Nath Kovind

Ponedeljek, 16. 9. 2019, 8.10

4 leta, 7 mesecev

Slovenski in indijski predsednik izpostavila dobre odnose in zavezanost multilaterizmu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,96

5

Borut Pahor Indijski predsednik | Indijskega predsednika Rama Natha Kovinda je v Slovenijo povabil predsednik države Borut Pahor.  | Foto STA

Indijskega predsednika Rama Natha Kovinda je v Slovenijo povabil predsednik države Borut Pahor.

Foto: STA

Predsednik republike Borut Pahor in indijski predsednik Ram Nath Kovind sta na današnjih pogovorih v Ljubljani izrazila zavezanost utrditvi vsestranskega sodelovanja in prijateljstva med državama, globalnega partnerstva ter pripadnost multilaterizmu. Pahor je sprejel vabilo na obisk Indije.

pivo
Trendi Pivo, ki smo ga pred stoletjem izvažali v Egipt in Indijo

Ob prvem uradnem obisku najvišjega predstavnika Indije v Sloveniji je Borut Pahor poudaril, da je Indija ob tem, da je ena največjih držav na svetu, tudi najštevilčnejša demokracija, kjer veljata vladavina prava in skrb za človekove pravice, ter kot taka zgled drugim. Visokemu gostu je čestital ob velikih dosežkih Indije v 70 letih neodvisnosti na področju demokracije, pa tudi gospodarstva in kulture, ki jim je bil tudi sam priča na svojem uradnem obisku v Indiji kot premier leta 2011.

Oba sta izrazila pripadnost multilaterizmu

Predsednika sta pregledala dvostransko in večstransko sodelovanje med državama, pri tem pa po besedah Pahorja potrdila pripadnost multilaterizmu - ki sicer potrebuje predvidljive spremembe - kot tistem, "ki predstavlja neko varno okolje za človeštvo, da lahko v njem rešuje najbolj občutljive in tudi najbolj pomembne izzive, ki so pred njim - od podnebnih sprememb do terorizma in drugih".

Borut Pahor Indijski predsednik | Foto: STA , Foto: STA ,

Vprašanju terorizma sta se še posebej posvetila, pri čemer sta na štiri oči izmenjala tudi poglede na razmere v Kašmirju. Ram Nath Kovinda je pri tem poudaril poseben pomen, ki ga ima za Indijo boj proti čezmejnemu terorizmu. Terorizem je označil za enega največjih sodobnih izzivov človeštva, s Pahorjem pa sta se strinjala, da bi za njegovo uničenje moral svet združiti moči.

Indijski predsednik je izpostavil zgodovinske vezi med Indijo in Slovenijo, ki temeljijo na skupnih kulturnih točkah in skupnih demokratičnih vrednotah. Dodal je, da sta se s slovenskim predsednikom dogovorila, da dodatno okrepita medsebojne vezi in globalno partnerstvo.

Izrazil presenečenje nad tehnološkim napredkom Slovenije

Predsednika sta v izjavah po srečanju izpostavila tudi pomen krepitve gospodarskih odnosov med državama, pri čemer je Pahor povedal, da gospodarska menjava znaša okoli pol milijarde evrov in dosega 30-odstotno rast. Pri tem je izpostavil pomen tega, da državi, čeprav sta oddaljeni in geografsko različno veliki, najdeta interes za gospodarsko sodelovanje.

Borut Pahor Indijski predsednik | Foto: STA , Foto: STA ,

Indijskega predsednika spremlja gospodarska delegacija predstavnikov 20 podjetij, ki se bodo popoldne udeležili slovensko-indijskega gospodarskega foruma. Udeležence bosta nagovorila tudi oba predsednika, odprla pa bosta tudi klopco prijateljstva, ki simbolizira dobro sodelovanje.

Kovind je izrazil prijetno presenečenje nad tehnološkim napredkom Slovenije. Kot je dejal, pa cenijo tudi, da si je izborila ime na mednarodnem prizorišču in uspela ohraniti jezik in kulturo. Slovenijo je izpostavil kot pionirko pri ohranjanju okolja in gozdov, zato meni, da lahko državi še okrepita gospodarsko sodelovanje.

Borut Pahor Indijski predsednik | Foto: STA , Foto: STA ,

Poudaril je, da bo Indija do leta 2025 imela več kot pet milijard prebivalcev, zato si želi sodelovanja s Slovenijo na področju znanosti, znanja in inovacij, da bi tudi s pomočjo Slovenije podprli hitro rast. Dejal je, da sta se s predsednikom zavezala, da bosta prinesla nov fokus in novo energijo gospodarskim vezem med državama.

Indijski predsednik navzoče pozdravil v slovenščini

Ob robu obiska so vladi in gospodarske družbe ob navzočnosti predsednikov podpisale več dogovorov. Predstavniki vlad so podpisali program sodelovanja na področjih kulture, umetnosti, izobraževanja, športa in medijev za obdobje 2019-2024 ter program znanstvenega in tehnološkega sodelovanja za obdobje 2020-2022.

Borut Pahor Indijski predsednik | Foto: STA , Foto: STA ,

Slovenski inštitut za standardizacijo in Urad za indijske standarde pa sta podpisala program o tehničnem sodelovanju na področju standardizacije. Indijski predsednik je dejal, da bodo ti dogovori še okrepili kulturne in gospodarske vezi med državama, pri tem pa izpostavil pomen nadaljnje krepitve sodelovanja na področju kulture.

Predsednik Indije, ki je ob začetku in na koncu svoje izjave navzoče pozdravil v slovenščini, bo dvodnevni uradni obisk sklenil v torek, ko bosta z ženo obiskala Bled. Kot je danes spomnil Pahor, sta ga obiskala tudi nekdanja indijska premierja Nehru in Indira Gandhi, kar poglablja zgodovinske vezi med državama, ki segajo tudi v čas pred neodvisnostjo Slovenije.

Borut Pahor Indijski predsednik | Foto: STA , Foto: STA ,

Izpostavil je še veliko moralno avtoriteto Mahatme Gandhija v Sloveniji, državnika, ki je lahko navdih svetovnim voditeljem, in njegov pomen za človeštvo. Indija letos praznuje 150. obletnico njegovega rojstva. Kovinda je izrazil hvaležnost, da Slovenija neguje njegovo dediščino, in se zahvalil za to, da bodo v Sloveniji ta mesec ob tej priložnosti izdali poštno znamko. Čestital je tudi Sloveniji, da je dosegla razglasitev mednarodnega dneva čebel, ki jo je podprl tudi New Delhi.

Indijski predsednik ima danes na programu tudi srečanji s predsednikom vlade Marjanom Šarcem in predsednikom državnega zbora Dejanom Židanom.

Luna
Novice Indija na Luni našla izgubljeni modul, stika še niso vzpostavili
Ne spreglejte