Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
5. 12. 2013,
10.44

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

igrače

Četrtek, 5. 12. 2013, 10.44

8 let

Igrače so lahko nevarne, zato previdno pri nakupu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Varnost igrač je pomembna in šele ko je pred leti prišla v javnost novica, da je bilo umaknjenih več milijonov igrač, ker so vsebovale zdravju škodljivi svinec, je težava postala bolj izpostavljena.

Vendar pa ljudje na takšne dogodke hitro pozabimo in ob kupovanju igrač vidik varnosti ostaja v ozadju. V decembrskem času, ko so igrače pogost nakup, je tako treba biti pazljiv, saj so igrače eden izmed izdelkov, ki je najpogosteje odpoklican s trgovskih polic.

Odpoklicane igrače so sicer v veliki večini uvožene, največ jih prihaja s Kitajske, a so med njimi tudi take, ki so izdelane v državah Evropske unije. Prevladujejo pa igrače, ki so namenjene najmlajšim – tistim do tretjega leta starosti.

Kako nevarne so lahko igrače? Otrok se z nekaterimi igračami lahko poškoduje, zastrupi ali zaduši, pojasnjujejo v Zvezi potrošnikov Slovenije (ZPS), kjer še navajajo, da igrače lahko vsebujejo škodljive kemikalije, prosto dostopne magnete, so prehrupne, vnetljive ali drugače varnostno neustrezne. V ZPS so tako pripravili nekaj iztočnic, na kaj moramo biti pozorni pri nakupu igrač.

Kako torej izbrati pravo igračo?

Bodite pozorni na majhne dele Ne kupujte igrač z majhnimi odstranljivimi deli za otroke, stare manj kot tri leta. Igrače majhnih dimenzij in majhni deli igrač so najpogosteje vzrok za nevarnost. Tveganju, da otroci majhne dele pogoltnejo in se zadušijo, so najbolj izpostavljeni malčki v prvem starostnem obdobju, ki vse, kar dosežejo, radi vtikajo v usta.

Nevarne so: • mehke igrače s slabo prišitimi ali nalepljenimi deli, kot so nosek, oči, gumbi …, • slabo sešite igrače, ki omogočajo dostop do polnila, • igrače s prisesalnimi kapicami, če jih lahko otrok loči od igrače, in obeski z obroči premajhnih dimenzij, • igrače, ki se zaradi slabe trdnosti materiala razletijo na manjše dele in omogočijo dostop do majhnih delov, na primer v ropotulji, otroci pa se lahko tudi porežejo.

Nevarne so tudi vrvice in elastike Igrače s trakovi in vrvicami so nevarne, če so ti predolgi. Vrvice in elastike, ki so daljše od 22 centimetrov, predstavljajo nevarnost, da se otrok zaduši.

Preglasne igrače Preglasne igrače ogrožajo otrokov sluh. Zdravniki opozarjajo na okvare sluha, ki so posledica preglasne glasbe, ki jo posluša današnja mladina, a tudi preglasnih igrač v mlajših letih. Tveganje za okvare sluha se povečuje z bližino vira hrupa, jakostjo hrupa in časom izpostavljenosti.

Magneti Posebno nevarne so igrače, ki vsebujejo slabo pritrjene magnete ali dele z magneti, ki so dostopni in jih otroci lahko pogoltnejo. Magneti se lahko v telesu združijo in povzročijo perforacijo črevesja ali zaporo, ki je lahko smrtna.

Kemikalije so skrita nevarnost Otroci prihajajo v stik s kemikalijami v igrači z dotikanjem, lizanjem, grizenjem, vdihavanjem ali ob zaužitju. Škodljive snovi tako pridejo v otrokov organizem in povzročajo alergije, se v njem nalagajo in trajno vplivajo na zdravje in življenje otroka.

Uporaba nekaterih nevarnih kemikalij je v igračah že nekaj časa prepovedana ali količinsko omejena, Evropska unija je letos poleti sprejela strožje ukrepe, a kljub temu te snovi še vedno najdemo v igračah.

Ne spreglejte