SiolNET. Novice Slovenija
5,45

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Humanitarne organizacije pozivajo k uvedbi univerzalnega temeljnega dohodka

5,45

termometer

denar evri
Foto: Ana Kovač

Slovenske humanitarne organizacije, združene v Nacionalnem forumu humanitarnih organizacij Slovenije (NFHOS), ob mednarodnem dnevu humanitarne dejavnosti pozivajo vlado in javnost, da odpreta dialog o uvedbi univerzalnega temeljnega dohodka v Sloveniji.

Iz študije o možnosti uvedbe univerzalnega temeljnega dohodka v Sloveniji, ki jo je pripravila sociologinja Valerija Korošec, izhaja, da bi bila uvedba mogoča. Višina univerzalnega temeljnega dohodka bi po besedah Koroščeve znašala 300 evrov na mesec.

Podatki kažejo, da pri nas pod pragom revščine živi 287 tisoč ljudi, tistih, ki so malo nad tem, pa je še veliko več.

Izboljšal bi se položaj najranljivejših skupin

V nacionalnem forumu humanitarnih organizacij, ki združuje 94 organizacij, verjamejo, da bi s prehodom na univerzalni temeljni dohodek bistveno izboljšali položaj najranljivejših skupin prebivalstva in s tem prispevali k višji kakovosti življenja vseh prebivalcev Slovenije.

"Vlada in ustrezne institucije naj delujejo odgovorno do slovenskega prebivalstva, pristopijo k temu dialogu in z ustreznimi analizami podkrepijo svoje nasprotovanje uvedbi univerzalnega temeljnega dohodka," so zapisali.

Opozorili so, da smo v zadnjih dneh priča, kako država zapravlja davkoplačevalski denar tudi za vodne topove. Menijo, da bi bilo smiselno ta sredstva vložiti v ljudi, saj "bomo na ta način gradili skupnost zadovoljnih ljudi, katerih misli ne bodo usmerjene v to, kako preživeti sebe in svoje otroke, pač pa kako izkoristiti svoje potenciale in prispevati v skupnost".

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin