SiolNET. Novice Slovenija
2,41

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Hude obtožbe na račun podjetja in zaposlenih, ki prevažajo bolnike #video

2,41

termometer

Kdo skrbi za nadzor voznikov reševalcev? Odgovore na to vprašanje iščemo že od petka, ko smo poročali o vozniku, ki je bolnika prevažal pijan in pri tem vijugal po cesti. Ministrstvo za zdravje in tudi bolnišnice, ki naročajo prevoze pri zasebnih reševalnih službah, se odgovornosti otepajo. 

Primer, ki se je minuli teden zgodil na dolenjski avtocesti, še zdaleč ni osamljen. Reševalec, ki je pijan vozil bolnika, je na bolniški odsotnosti in je hospitaliziran. Direktor Pacienta pred kamero noče. Novinar Planeta Denis Malačič pa odkriva vrsto nepravilnosti na področju reševalnih prevozov. Med vozniki reševalci so celo osebe, ki po pravilih te službe sploh ne bi smele opravljati.

"Zaposlujejo tudi tiste, ki nimajo zdravstvene šole"

O nepravilnostih v podjetju Pacient opozarjajo nekdanji zaposleni, ki pa si javno ne upajo spregovoriti.  "Gre seveda za nekdanje hišnike, ključavničarje, gozdarje, nekatere, ki so vozili bager, kamione, avtomehanike," nam je povedal eden od njih, ki želi ostati anonimen.

Rešilec. Ambulanta. Novice Pijani reševalec na dolenjski avtocesti prevažal pacienta #video

Njegove besede potrdi še ena nekdanja zaposlena: "Zaposlujejo tudi tiste, ki nimajo zdravstvene šole, čeprav je bil pogoj, da morajo šolo imeti opravljeno vsi, vendar se tega ni nihče držal in niso dokončali šolanja, niti niso šli na šolanje naprej. Mene bi bilo strah kot pacienta, da se sploh vozim s takšnimi ljudmi.  

Med vožnjo se pogovarjajo in fotografirajo

Podjetje Pacient očitno krši deveti člen pravilnika o prevozih bolnikov, ki pravi, da nenujne prevoze opravlja ekipa v sestavi zdravstveni reševalec - spremljevalec in zdravstveni reševalec - voznik. Zato, je potrdila sogovornica, so bolniki ogroženi: "Dogaja se ogromno padcev, divjanje po cesti, telefone v avtu uporabljajo med vožnjo, se fotografirajo ali pogovarjajo prek Viberja na videoklepetu, da se slišijo z družino in podobno."

Nepravilnosti so opazili tudi na ZZZS

Da se v podjetju Pacient pogosto dogajajo nepravilnosti, so opozorili tudi na Zavodu za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS). Dolgo čakanje na reševalni prevoz, "neprijazne" vožnje in osebje, nestrokovna rokovanja z bolniki, število bolnikov v vozilu ter tudi nepravilnosti pri obračunu opravljenih prevozov. 

pacient Foto: Planet TV

"Neustrezna izobrazba takšnih ljudi, ki vozijo potem tudi intubirane oziroma težje poškodovane paciente in inkubatorje ... (Ljudje, op. p.) z neustrezno izobrazbo žal ne morejo tukaj delati ničesar. So prijatelji direktorja, mladi, ki bi se radi zaposlili z ustrezno izobrazbo."

Nad pravilnostjo izvajanja službe bi morala po zakonu skrbeti občina Ljubljana, ki je podjetju podelila koncesijo. A odgovora, ali izvaja ustrezen nadzor in kako bodo ukrepali nad kršitvami, od mestne občine do konca redakcije nismo prejeli.
 

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin