Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
18. 12. 2020,
9.40

Osveženo pred

3 leta, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,21

30

Natisni članek

Slovenija Jadran Italija Hrvaška

Petek, 18. 12. 2020, 9.40

3 leta, 4 mesece

Hrvaški minister o coni na Jadranu: Slovenija bo podpisala posebno izjavo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,21

30

Gordan Grlić Radman | Hrvaški zunanji minister Gordan Grlić Radman je v pogovoru za STA dejal, da bo Slovenija v Trstu podpisala posebno tristransko izjavo. | Foto STA

Hrvaški zunanji minister Gordan Grlić Radman je v pogovoru za STA dejal, da bo Slovenija v Trstu podpisala posebno tristransko izjavo.

Foto: STA

Hrvaški zunanji minister Gordan Grlić Radman je za STA potrdil, da naj bi na sobotnem tristranskem ministrskem srečanju v Trstu glede razglasitve hrvaške in italijanske izključne gospodarske cone v Jadranskem morju podpisali tudi posebno izjavo. Povedal je, da besedilo izjave še ni dokončno sestavljeno, predvideno pa je, da jo podpiše tudi Slovenija. Hrvaški sabor je danes z veliko večino podprl odločitev hrvaške vlade o razglasitvi izključne gospodarske cone v Jadranskem morju.

"Glede na to, da gre za tristransko izjavo, je razumljivo, da jo bo Slovenija podpisala," je v četrtkovem pogovoru za STA dejal hrvaški zunanji minister Gordan Grlić Radman. Kot je dodal, besedilo izjave še ni dokončano, a bo izjava pozitivna.

Karl Erjavec
Novice Erjavec brez podpore poslancev SMC. Gantarja že zamenjal Janša.

"Ne vem, ali bo Slovenija na koncu imela kakšen pomislek"

V omenjeni izjavi naj bi med drugim zapisali, da imajo Italija, Hrvaška in Slovenija enako vizijo o Jadranskem morju kot mostu, ki povezuje vse narode in regije, ter je tudi vir napredka. "Ne vem, ali bo Slovenija na koncu imela kakšen pomislek," je dodal hrvaški zunanji minister.

 "Ne vem, ali bo Slovenija na koncu imela kakšen pomislek," je poudaril hrvaški zunanji minister Gordan Grlić Radman. | Foto: STA , "Ne vem, ali bo Slovenija na koncu imela kakšen pomislek," je poudaril hrvaški zunanji minister Gordan Grlić Radman. Foto: STA ,

Menil je, da ni razloga, da bi razglasitev hrvaške izključne gospodarske cone, ki je namenjena zaščiti Jadrana, negativno vplivala na odnose med Slovenijo in Hrvaško. Kot je napovedal v četrtek v saboru, nameravajo hrvaška gospodarsko cono na Jadranu skupaj z Italijo razglasiti januarja.

Hrvaški sabor je danes z veliko večino podprl odločitev hrvaške vlade o razglasitvi izključne gospodarske cone v Jadranskem morju. Formalno razglasitev hrvaške in italijanske izključne gospodarske cone je mogoče pričakovati prihodnji mesec, še pred tem sta napovedani dve ministrski srečanji Hrvaške, Italije in Slovenije.

Koronavirus na Hrvaškem
Novice Kurz potrdil popolno zaprtje države po božiču

Sabor z veliko večino potrdil razglasitev izključne gospodarske cone

Glede na četrtkovo parlamentarno razpravo o odločitvi hrvaške vlade je bilo mogoče pričakovati, da bodo saborski poslanci odločitev podprli skoraj plebiscitarno. Na današnji seji je bilo prisotnih 130 od 151 poslancev. Razglasitev izključne gospodarske cone je podprlo 129 poslancev, eden se je vzdržal.

Kljub podpori odločitvi je opozicija v razpravi ocenila, da Hrvaška nikoli ne bi razglasila svoje izključne gospodarske cone v Jadranu, če tega ne bi storila Italija.  Spomnili so, da je hrvaška vlada v preteklih letih večkrat zavrnila poskuse opozicije, da bi razpravljali o tej temi, nazadnje je to storila oktobra letos.

Hrvaški zunanji minister je po sobotnem srečanju je napovedal tudi podobno trilateralo, na kateri bodo ministri govorili o prometni infrastrukturi in izkoriščanju morja, nato pa bosta Zagreb in Rim svoji izključni gospodarski coni tudi razglasila. Coni naj bi uveljavili prvega februarja prihodnje leto, nato pa se bodo začela pogajanja med Zagrebom in Rimom o razmejitvi pasov, je še napovedal šef hrvaške diplomacije.

Kot je dodal, predstavlja razglasitev izključne gospodarske cone nadgradnjo hrvaške ekološko-ribolovne cone (ERC), ki jo je hrvaški sabor razglasil leta 2003. Hrvaška bo s svojo izključno gospodarsko cono dobila ekskluzivne pravice glede gradnje umetnih otokov v Jadranu ter izkoriščanja energije morja in vetra, poroča STA.

Logar: Razglasitev izključnih con v Jadranu ne bo vplivala na slovenske ribiče in Luko Koper

Razglasitev italijanske in hrvaške izključne gospodarske cone v Jadranu ne bo vplivala na dostopnost ribolova za slovenske ribiče niti na Luko Koper, je danes dejal zunanji minister Anže Logar. Potrdil je še, da se z Italijo in Hrvaško še usklajujejo o tristranski izjavi o gospodarskih conah in da bo Slovenija pri tem zasledovala svoje cilje. STA
Ne spreglejte