Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
18. 12. 2020,
7.19

Osveženo pred

3 leta, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

162

Natisni članek

vlada Janez Janša Janez Janša Zdravko Počivalšek Karl Erjavec

Petek, 18. 12. 2020, 7.19

3 leta, 6 mesecev

Erjavec brez podpore poslancev SMC. Gantarja že zamenjal Janša.

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

162

Karl Erjavec | Prvak SMC Zdravko Počivalšek je sporočil, da se je poslanska skupina SMC soglasno odločila, da Karl Erjavec ne uživa njihove podpore za mandatarja. | Foto STA

Prvak SMC Zdravko Počivalšek je sporočil, da se je poslanska skupina SMC soglasno odločila, da Karl Erjavec ne uživa njihove podpore za mandatarja.

Foto: STA

Prvak SMC Zdravko Počivalšek je sporočil, da so se poslanci SMC soglasno odločili, da ne bodo podprli prvaka DeSUS Karla Erjavca za mandatarja. S položaja ministra za zdravje je po včerajšnjem izstopu DeSUS iz vladne koalicije danes odstopil minister za zdravje Tomaž Gantar. Glede na odhod DeSUS iz koalicije je bilo danes mogoče pričakovati tudi odstop kmetijskega ministra Jožeta Podgorška, a se ta za to ni odločil.

Poslanska skupina SMC je soglasno odločila, da ne bo podprla morebitne kandidature predsednika DeSUS Karla Erjavca za mandatarja nove vlade, je po današnjem srečanju s poslanci SMC sporočil predsednik SMC Zdravko Počivalšek. Po njegovih besedah bodo pripravili platformo, v kateri se bodo dogovorili o strategiji nadaljnjega delovanja stranke.

Po Počivalškovih navedbah ostajajo v SMC odprti za dogovor z vsemi, ki želijo pozitiven razvoj Slovenije. Na novinarska vprašanja Počivalšek ni odgovarjal. Tako tudi še ni znano, ali na glasovanju o konstruktivni nezaupnici, ki jo napovedujejo opozicijske LMŠ, SD, Levica in SAB, poslanci SMC morda ne bi prevzeli glasovnic. O tem se namreč ugiba v zadnjih dneh, poroča STA.

Tomaž Gantar ni več minister, ministrstvo za zdravje začasno prevzema Janša

Ljubljana, 18. decembra - DZ se je danes seznanil z odstopom Tomaža Gantarja z mesta ministra za zdravje, s čimer mu je prenehala ministrska funkcija. Obvestilo o odstopu je predsedniku DZ Igorju Zorčiču danes posredoval premier Janez Janša in napovedal, da bo funkcijo ministra začasno opravljal sam.

Robert Polnar
Novice Polnar: Iz poslanske skupine DeSUS lahko izstopim le sam

Gantar odstopil kot minister, Podgoršek ni poslal odstopne izjave

Predsednik vlade Janez Janša je medtem predsednika državnega zbora Igorja Zorčiča obvestil o odstopu Tomaža Gantarja s položaja ministra za zdravje. Prosil ga je, da se državni zbor čim prej seznani z odstopom, in ga obvestil, da bo začasno funkcijo ministra za zdravje opravljal sam. Gantar se je v odstopni izjavi, ki jo je pred tem poslal Janši, premierju zahvalil za zaupanje in presodil, da so skupaj opravili pomembno delo.

Janša je namreč k današnjemu obvestilu o Gantarjevem odstopu priložil tudi ministrovo odstopno izjavo, v kateri ta piše, da "v skladu s četrtkovo odločitvijo organov stranke DeSUS o odhodu iz koalicije in ob upoštevanju statuta stranke" odstopa z mesta ministra za zdravje.

Tomaž Gantar je odstopil s položaja ministra za zdravje. Premier Janez Janša je o njegovem odstopu že obvestil državni zbor. | Foto: STA , Tomaž Gantar je odstopil s položaja ministra za zdravje. Premier Janez Janša je o njegovem odstopu že obvestil državni zbor. Foto: STA ,

"Svoje delo sem ves čas skušal opravljati vestno, z vso odgovornostjo in predanostjo. Verjamem, da smo skupaj opravili pomembno delo," je v odstopni izjavi, ki nosi današnji datum, zapisal Gantar. Janši se je ob tem zahvalil za zaupanje in povabilo v vlado ter mu zaželel uspešno delo in nadaljnje obvladovanje epidemije.

V nasprotju z Gantarjem pa kmetijski minister iz kvote DeSUS Jože Podgoršek ostaja na položaju. Po poročanju STA sploh ni nujno, da bo Podgoršek na koncu odstopil. V njegovem kabinetu so za STA potrdili le, da Janši ni poslal svoje odstopne izjave, neuradno pa naj o tem sploh ne bi razmišljal. Ali to pomeni, da se je razšel s stranko DeSUS, še ni jasno. Svet DeSUS je sicer v četrtek kljub prej omenjeni določbi statuta sklenil, da bodo odločitev glede nadaljnjega dela ministrov zaradi epidemije prepustili Janši.

Janševo pismo Zorčiču in Gantarjevo odstopno izjavo si lahko preberete tukaj.
Janez Janša
Novice Janša kritičen do Gantarja: Ukvarja se z rušenjem vlade

Tonin: V državnem zboru imamo trdnih 47 glasov

Prvak NSi Matej Tonin je v četrtek pozno popoldne na Twitterju sporočil, da je po opravljenih pogovorih jasno, da ima trenutna vlada trdnih 47 glasov v državnem zboru. Skupaj se bodo po njegovih navedbah posvetili zajezitvi bolezni covid-19, gospodarskemu okrevanju in okrepitvi zdravstva.

Stranke, ki v ostajajo v vladni koaliciji, imajo sicer skupaj 41 glasov, a lahko računajo tudi na tri poslance SNS, poslanca poslanske skupine DeSUS Roberta Polnarja, ki mu grozi izključitev iz stranke, pri večini glasovanj pa tudi na dva poslanca narodnih skupnosti. Kako je s podporo drugih poslancev DeSUS Janševi koaliciji, bi bilo lahko bolj jasno po današnjih pogovorih poslanske skupine, poroča STA.

Ne spreglejte