Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
20. 3. 2014,
16.11

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Hrvaška

Četrtek, 20. 3. 2014, 16.11

8 let

Hrvaška zavrača javno ustno obravnavo pred arbitražnim sodiščem

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Hrvaška spoštuje podpisane sporazume in prevzete obveznosti iz arbitražnega sporazuma, ki določajo, da arbitražni postopek za reševanje spora o meji med državama poteka za zaprtimi vrati.

Slovenski zunanji minister Karl Erjavec je v sredo v Ljubljani znova dejal, da je Slovenija predlagala, da bi bila ustna obravnava javna. Obenem je dejal, da ni bilo pozitivnega odziva s hrvaške strani in da bo zato ustna obravnava ostala zaprta.

Ne glede na to pa je obljubil, da bodo storili vse, da bo slovenska javnost sproti in pravočasno seznanjena s potekom obravnave in slovensko argumentacijo, je dejal Erjavec pred začetkom sredine seje odbora DZ za zunanjo politiko. Odbor se je na seji seznanil s pripravami na zagovor Slovenije pred arbitražnim sodiščem. Izrazil je tudi pričakovanje, da se bo ustna razprava začela junija.

"Podpora slovenskemu predlogu bi pomenila kršitev arbitražnega sporazuma" "6. člen 5. odstavka arbitražnega sporazuma določa, da je postopek zaupen in da bo potekal v angleškemu jeziku," je dejala tiskovna predstavnica hrvaškega zunanjega ministrstva Danijela Barišić. Ocenila je, da bi podpora slovenskemu predlogu pomenila kršitev arbitražnega sporazuma. "Če bi sprejeli slovensko pobudo, bi morali spremeniti sporazum in izvesti celoten postopek sprememb in to med potekom arbitražnega postopka, ko sta obe strani že izročili memoranduma in protimemoranduma, bliža pa se tudi začetek ustne obravnave," je še dejala Barišićeva.

Na sedežu hrvaške diplomacije so še poudarili, da so popolnoma prepričani v svojo argumentacijo in dokaze, ki so jih predstavili arbitražnemu sodišču. Tudi Erjavec je večkrat zatrdil, da se je Slovenija dobro pripravila za nastop pred arbitražnim sodiščem ter da pričakuje ugodno razsodbo za Slovenijo. Odbor za zunanjo politiko je sicer v sredo izrazil začudenje, da Hrvaška nasprotuje javni ustni obravnavi na arbitražnem sodišču.

Ne spreglejte