SiolNET. Novice Slovenija
1,59

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Hrvaška bo okrepila nadzor na dveh mejnih prehodih s Slovenijo

1,59

termometer

Starod mejni prehod
Foto: STA

Na Hrvaškem so okrepili sanitarne in zdravstvene ukrepe zaradi pojava novega koronavirusa v italijanskih deželah Benečija in Lombardija. V Zagrebu so napovedali, da bodo med drugim na mejnih prehodih s Slovenijo Rupa/Jelšane in Pasjak/Starod postavili zabojnike, v katerih bodo naloge opravljali sanitarni inšpektorji in zdravniki epidemiologi.

Zabojnike za delo sanitarnih inšpektorjev in epidemiologov bodo na obeh mejnih prehodih postavili danes oziroma najkasneje v torek, je na novinarski konferenci kriznega štaba hrvaškega ministrstva za zdravje napovedal pomočnik hrvaškega notranjega ministra Damir Trut, piše STA.

Potnike bodo spraševali, od kod prihajajo

Dodal je, da policija na meji ne bo opravljala nobenih dodatnih nalog, razen da bodo vprašali potnike, od kod prihajajo. Če bodo potniki odgovorili, da prihajajo iz delov Italije, v katerih se širi novi koronavirus, bodo ukrepali sanitarni inšpektorji in epidemiologi, piše STA.

Tuji državljani bodo morali na meji pustiti podatke

Tuji državljani, ki so zdravi in bodo na Hrvaško prišli iz dežel Benečija in Lombardija, bodo morali policistom na meji povedati, kam potujejo, in pustiti svoje podatke, da bi v morebitnem primeru izbruha bolezni hrvaške zdravstvene oblasti čim prej prišle do oseb, ki so bile v stiku z obolelo osebo, je pojasnil direktor hrvaškega zavoda za javno zdravje (Hzjz) Krunoslav Capak. Po njegovih besedah večina potnikov iz Italije na Hrvaško prihaja na enodnevne obiske, piše STA.

Gripa. Virus. Pljučnica. Maska. Koronavirus. Foto: Getty Images

Hrvaške oblasti bodo zdrave potnike, ki prihajajo z italijanskih območjih, v katerih se širi novi koronavirus, in bodo navedli, da niso imeli stika z obolelimi osebami, s posebno dovolilnico spustili na Hrvaško pod pogojem, da jo isti dan tudi zapustijo. Če bo kakšen potnik imel simptome bolezni covid-19, ne bo mogel nadaljevati poti na Hrvaško, temveč bodo organizirali njegovo vrnitev v njegov domači kraj ali sprejem v hrvaško zdravstveno ustanovo, je dejal Capak, še piše STA.

V primeru hrvaških državljanov, ki so zdravi in bodo prihajali iz dežel Benečija in Lombardija, bodo sanitarni inšpektorji izdali odločbe o epidemiološkem nadzoru, ki jih bodo vsak dan v naslednjih 14 dni izvajali področni epidemiologi v krajih, v katere potujejo hrvaški državljani. Če bo kdo od hrvaških državljanov, ki prihaja iz dežel Benečija in Lombardija, imel simptome bolezni dihal, bo sledila njegova izolacija v zdravstveni ustanovi in preverjanje, ali gre za novi koronavirus, je še dejal Capak, še poroča STA.

Kot je dodal, čakajo na uradno potrditev Evropskega centra za preprečevanje in obvladovanje bolezni (ECDC), da bodo ukrepi veljali tudi za italijanski deželi Emilija - Romanja in Piemont. Nadzor velja tudi za osebe, ki prihajajo iz celinskega dela Kitajske, ter tiste, ki so bile v Južni Koreji po 16. februarju.

Hrvaški minister za zdravje Vili Beroš je dodal, da imajo na Hrvaškem zadostno število epidemiologov, ki jih bodo lahko razporedili ob hrvaških mejnih prehodih glede na potrebe. Izpostavil je, da ni nobenega razloga za preplah. Na Hrvaškem so zaenkrat opravili laboratorijske preiskave za 18 oseb, za katere so sumili, da imajo novi koronavirus, a so bili vsi testi negativni, še piše STA.

V Srbiji so zaradi suma na novi koronavirus testirali devet oseb, a so bili vsi testi negativni, je poročala regionalna televizija N1. Tudi v Srbiji so po navedbah beograjske klinike za infekcijske in tropske bolezni uvedli inšpekcijsko-epidemiološki nadzor za vse osebe, ki prihajajo iz Italije, piše STA.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 20
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin