Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Andreja Lončar

Četrtek,
14. 12. 2017,
4.05

Osveženo pred

6 let, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,38

9

Natisni članek

Zoran Janković Mestna občina Ljubljana Tomaž Juvan ŠOU Zavod ŠOUhostel Hostel Celica

Četrtek, 14. 12. 2017, 4.05

6 let, 4 mesece

Občinska dražba za hostel Celica neuspešna, nihče ni plačal varščine #foto #video

Andreja Lončar

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,38

9

Hostel Celica

Dražbe za nakup stavbe na Metelkovi ulici v Ljubljani, kjer domuje Hostel Celica, danes ni bilo, saj ni nihče plačal dobrih 200 tisočakov varščine. Ljubljanskega župana Zorana Jankovića pa so obiskali protestniki, ki prodajo nepremičnine razumejo kot "napad na Metelkovo". Ali bodo še poskušali s prodajo, se bodo na občini odločili do konca meseca.

Mestna občina Ljubljana ni uspela z javno dražbo zemljišča z 980 kvadratnih metrov veliko poslovno stavbo in pripadajočo pomožno stavbo (48 kvadratnih metrov) na Metelkovi ulici 8 v Ljubljani.

Do ponedeljka namreč nihče ni plačal varščine v višini desetine izklicne cene. To je občina postavila pri 2,34 milijona evrov, kar pomeni okrog 2.300 evrov za kvadratni meter stavbne površine. V primeru sklenitve pogodbe bi moral plačati še dva odstotka davka na promet nepremičnin. 

Občina bo odločitev, ali vztrajati pri prodaji nepremičnine, sprejela do konca meseca, ko se izteče tudi najemna pogodba upravljavcu hostla. Gre za zasebni zavod Šouhostel v lasti Tomaža Juvana (ta je tudi direktor Celice) in Mitje Jusa

Video: Planet TV


Želijo si skupnostnega upravljanja Metelkove

V času, ko je bila napovedana dražba, pa so se pred občino zbrali protestniki. Gre za podpornike trenutnega upravljavca hostla, zasebnega zavoda Šouhostel, in aktiviste iz tovarne Rog. Organizatorji so v vabilu na družbenem omrežju Facebook dogodek poimenovali "Protest proti napadu na Metelkovo".

Kot je za STA dejal Miha, eden od protestnikov, je MOL z namero, da proda zemljišče, "jasno naznanila začetek sovražnega napada na AKC Metelkova mesto". V AKC Metelkova (Avtonomni kulturni center Metelkova) terjajo, da prostore Celice, kjer je bil nekoč vojaški zapor, vrne v skupnostno upravljanje, nazaj tistim, "ki so jo v resnici prvič obranili leta 1993" ter vsem meščanom in meščankam.

Fotogalerija
1 / 19

"Z veseljem tožim take, ki jemljejo tisto, kar je last vseh"

Župan Zoran Janković pa je v srečanju s protestniki dejal, da z veseljem "toži take, ki jemljejo tisto, kar je last vseh". Izjava je verjetno letela na lanski poskus izselitve v nekdanji tovarni Rog, ki so se ji aktivisti uprli. Zdaj se občina in posamezniki iz Roga v navzkrižnih tožbah - aktivisti občino tožijo zaradi motenja posesti, občina pa njih zaradi izpraznitve in izročitve posesti.

Jankoviću se zdijo očitki protestnikov, da zagovarja zasebni kapital, nespodobni, še zlasti, pravi, ker MOL toliko vlaga v kulturo. "MOL namenja 11 odstotkov proračuna kulturi, saj je za nas investicija in ne strošek," je poudaril v izjavi medijem in ob tem izpostavil zdaj že dokončano Švicarijo ter prenovo Cukrarne in tudi Tovarne Rog, ki pa se je bodo lotili, ko bodo sodni postopki zaključeni.

"Nakup po tej ceni bi bil ekonomsko nevzdržen"

Mediji so poročali, da si je v začetku decembra prostore v družbi predstavnikov občine ogledal neimenovani turški poslovnež. A ogled se je končal hitro, interesenta naj bi presenetilo veliko zanimanje medijev. 

Že včeraj nam je tudi  "Ne vidim možnosti, da bi nekdo, ki bi želel nadaljevati enako dejavnost kot do zdaj, ponudil toliko denarja za to nepremičnino," pred dražbo stavbe hostla Celica na Metelkovi pravi solastnik in direktor Zavoda Šouhostel Tomaž Juvan. | Foto: STA , "Ne vidim možnosti, da bi nekdo, ki bi želel nadaljevati enako dejavnost kot do zdaj, ponudil toliko denarja za to nepremičnino," pred dražbo stavbe hostla Celica na Metelkovi pravi solastnik in direktor Zavoda Šouhostel Tomaž Juvan. Foto: STA , Juvan, direktor Zavoda Šouhostel, ki upravlja hostel, dejal, da na dražbi ne bodo sodelovali. Kot je nedavno dejal Janković, se je Juvan z njim sicer pogovarjal o nakupu nepremičnine, a je ponujal precej manj od izklicne cene. Po Juvanovem mnenju je tržna vrednost nepremičnine milijon evrov pod izklicno ceno (okrog 1,3 milijona evrov).

Juvan meni, da je izklicna cena postavljena previsoko. "Ne vidim možnosti, da bi nekdo, ki bi želel nadaljevati enako dejavnost kot do zdaj, ponudil 2,3 milijona evrov za to nepremičnino," pravi Juvan.

V nadaljevanju pojasni, zakaj. "Prvič, ker nima podatkov o poslovanju. Nihče nas ni zaprosil za podatke o poslovanju, zasedenosti, rezervacijah za prihodnje leto, iz razpisa pa jih ni mogel dobiti. Vsakega kupca pa zanima, koliko lahko zasluži iz dejavnosti oziroma kdaj se mu bo vložek v nepremičnino povrnil. In drugič, ker nakup po taki ceni ni ekonomičen," je menil Juvan.

Zlato dobo končala najemnina in Airbnb 

Poslovanje hostla, ki je bil do lani v lasti ljubljanske občine in Študentske organizacije Univerze v Ljubljani (ŠOU), se je v zadnjih letih slabšalo. Dostopni podatki o poslovanju so skopi, saj zavodi niso zavezani k javni objavi letnih poročil, po poročanju Dnevnika pa je imel še konec leta 2014 Šouhostel 400 tisoč evrov nerazporejenega dobička. Večino je po Juvanovih besedah ustvaril do leta 2011, ko mu ni bilo treba plačevati najemnine občini in ŠOU, do lani lastnicama stavbe na Metelkovi. 

Po tem letu je občina kot 75-odstotna lastnica stavbe Šouhostlu začela zaračunavati 79 tisoč evrov najemnine na leto. Strošek najemnine in prihod Airbnb sta presežek zavoda skrčila na nekaj tisočakov na leto. Ob lanskih spremembah v lastništvu stavbe, ki je v celoti pripadla občini, je hostel začel plačevati tudi polno najemnino (105 tisoč evrov), s čimer se je poslovni položaj v hostlu dodatno zaostril. 

Lani je tako Šouhostel ustvaril 857 tisoč evrov prihodkov, kar je približno na ravni leta pred tem, in 20 tisoč evrov primanjkljaja. Pri tem pa Juvan opozarja, da zavod poleti upravlja dva študentska domova, tako da vsi prihodki niso povezani z dejavnostjo hostla Celica. Sicer pa hostel po njegovih besedah posluje bolje in z večjo zasedenostjo kot konkurenca.

Tik pred iztekom najemne pogodbe

Ljubljanski župan Zoran Janković želi prodati stavbo na Metelkovi, če mu to ne uspe, pa ne izključuje možnosti, da bo iskal novega najemnika za upravljanje hostla Celica. | Foto: Bojan Puhek Ljubljanski župan Zoran Janković želi prodati stavbo na Metelkovi, če mu to ne uspe, pa ne izključuje možnosti, da bo iskal novega najemnika za upravljanje hostla Celica. Foto: Bojan Puhek Ali bo občina dražbo ponovila, za zdaj ni znano. Ne glede na to, ali nepremičnina ostane občinska ali ne, pa je usoda zavoda Šouhostel kot upravljavca hostla negotova, saj ima najemno pogodbo sklenjeno le do konca tega meseca.

Janković je pred tedni dejal, da v primeru neuspele dražb občina ne izključuje možnosti novega razpisa za dolgoročni najem. Pri tem pa ljubljanski župan zagotavlja, da bo ne glede na lastništvo v stavbi ostala hotelska dejavnost.

Na različnih bregovih o vlaganjih

Na vprašanje, zakaj so prišli navzkriž z občino, Juvan odgovarja, da so vedno delovali v skladu z usmeritvami občine (na primer glede trajnostnega razvoja in zelene nabavne verige), od lanske privatizacije pa zavod občini plačuje polno najemnino za stavbo na Metelkovi.

Janković pa je na nedavni novinarski konferenci med drugim okrcal Šouhostel, da premalo vlaga v (programski) razvoj hostla. Juvan pravi, da so res v preteklih letih za kulturni program namenjali po okrog 28 tisoč evrov na leto, lani pa 18 tisoč evrov. Razlog je v zvišanju stroškov, trdi. "Vse od zvišanja najemnine smo poudarjali, da bo to zmanjšalo proračun za vlaganja. Vlagamo toliko, kolikor lahko, da zavod posluje vzdržno."

Ob tem Juvan poudarja, da je bil že pred leti med občino, ŠOU in zavodom sklenjen tudi ustni dogovor, da bosta lastnika prihodke od najemnin vračala v obliki vlaganj v zavod, kar pa se nato zaradi spora med lastnikoma ni zgodilo. Hostel je tako danes potreben infrastrukturnih vlaganj, a občina ne vlaga, zavod pa kot najemnik ne vidi smisla, da bi za to namenjal svoj denar.

Zaposleni v Celici: Zavod Šouhostel je primer dobre prakse

hostel celica | Foto: Tina Deu Foto: Tina Deu Napoved prodaje nepremičnine na Metelkovi je v zadnjih tednih sprožila nasprotovanje kroga kulturnikov, povezanih s hostlom in njegovim upravljavcem. Ustvarjalci in umetniki Celice ter kulturno-umetniško društvo Sestava zadnje tedne v javnih pismih opozarjajo, da bi prodaja pomenila uničenje Celice.

Včeraj, dan pred dražbo, so se oglasili tudi zaposleni v Zavodu Šouhostel. Sporočili so, da zavod 14 let uspešno upravlja hostel na Metelkovi, in stopili v bran Juvanu. "Zaposleni v Zavodu Šouhostel se (...) nikakor ne strinjamo z navedbami, da je Zavod Šouhostel slab ali kakorkoli neustrezen upravljavec Hostla Celica. Nasprotno, zaradi dobro zastavljene vizije, uspešne strategije in izkušenega vodenja je Zavod Šouhostel lahko primer dobre prakse sodobnega podjetja v slovenskem prostoru," so zapisali v pismu, pod katerega se je podpisala Monika Pust, vodja recepcije in predstavnica zaposlenih v svetu zavoda.

Ne spreglejte