Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
22. 4. 2021,
18.56

Osveženo pred

3 leta

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,78

16

Natisni članek

svoboda mediji Slovenska tiskovna agencija

Četrtek, 22. 4. 2021, 18.56

3 leta

Hojs s komisarko Johanssonovo tudi o svobodi medijev in financiranju STA

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,78

16

Slovenska tiskovna agencija | Foto STA

Foto: STA

Evropska komisarka za notranje zadeve Ylva Johansson in notranji minister Aleš Hojs sta na današnjem srečanju spregovorila tudi o stanju svobode medijev v Sloveniji in o financiranju STA. Hojs je ob tem napovedal, da bo vlada danes prejeto dokumentacijo pred vzpostavitvijo financiranja še pregledala, računa pa, da bo to relativno hitro.

Kot je na novinarski konferenci po srečanju povedala komisarka, sta pluralizem in svoboda medijev temeljni kamen demokracije. "In to igra pomembno vlogo v letnem poročilu o vladavini prava, ki ga komisija predstavlja. To težavo sem izpostavila," je dejala.

Hojs se je s tem strinjal in povedal, da je komisarki zagotovil, da je svoboda medijev v Sloveniji absolutna. "Torej, mediji ste popolnoma svobodni, neodvisni, lahko poročate o čemerkoli in kakorkoli hočete," je ocenil.

Johanssonova je ocenila, da bo ima slovensko predsedovanje dobre možnosti, da bo uspešno, še posebej, če se bo pandemija covida-19 končala. "Upam, da bo v času vašega predsedovanja prišlo do okrevanja Evrope, tako na gospodarskem kot družbenem področju," je menila komisarka. | Foto: STA , Johanssonova je ocenila, da bo ima slovensko predsedovanje dobre možnosti, da bo uspešno, še posebej, če se bo pandemija covida-19 končala. "Upam, da bo v času vašega predsedovanja prišlo do okrevanja Evrope, tako na gospodarskem kot družbenem področju," je menila komisarka. Foto: STA ,

O financiranju Slovenske tiskovne agencije

Dodal je, da je komisarko "lahko razveselil z novico", ki jo je izvedel nekaj minut pred začetkom pogovorov, da je Slovenska tiskovna agencija vladi ravno danes "predala vso dokumentacijo", ki je po njegovih besedah "osnova za to, da se podpiše nova pogodba in da se financiranje izvaja, tako kot se mora financirati".

Ob tem je dodal, da "mu ni jasno", zakaj je agencija čakala več mesecev, na vprašanje, ali se bo financiranje STA sedaj ponovno vzpostavilo, pa je odgovoril, da bo "gotovo treba pogledati vso potrebno dokumentacijo", pogledati kaj je agencija financirala, zakaj je bila potreba po oglaševanju njenih storitev v nekaterih drugih medijih, kakšne pogodbe je sklepala s tretjimi osebami in koliko denarja pravzaprav potrebuje. Treba je pogledati, ali je vse tisto kar je počelo vodstvo STA, v preteklosti, skladno z namenom in ustanovitvijo STA in vsem, kar pravzaprav piše v ustanovnem aktu, je ocenil. "In sam ne vidim nobenih zadržkov, da se pogodba ne bi podpisala in da se financiranje nadaljuje," je navedel.

Na vprašanje, koliko časa bo to trajalo, je navedel, da "računa, da bo to relativno hitro". "Ne bi smelo trajati tako dolgo, kot je trajalo to, da so izročili dokumentacijo," je navedel.

Komisarka Johanssonova pa je ob tem izrazila upanje, da se bodo "te težave lahko rešile pred predsedovanjem Slovenije EU".

Notranji minister Aleš Hojs in evropska komisarka za notranje zadeve Ylva Johansson sta danes v Ljubljani pregledala prioritete slovenskega predsedovanja Svetu EU v drugi polovici leta in si obljubila vzajemno pomoč. Izpostavila sta predvsem novo schengensko strategijo, pakt o migracijah in azilu ter položaj na Zahodnem Balkanu.
Ne spreglejte