Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
30. 8. 2021,
20.14

Osveženo pred

2 leti, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,02

4

Natisni članek

Babno Polje Brane Gregorčič vreme mraz temperaturni rekord temperature

Ponedeljek, 30. 8. 2021, 20.14

2 leti, 7 mesecev

Najhladnejše jutro po letu 2016, nekateri pa v kratkih rokavih #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,02

4

Slovenijo je prebudilo najhladnejše avgustovsko jutro po letu 2016. Ponekod so se temperature gibale malo nad lediščem. Čez noč so morali tako nekateri iz omar izvleči toplejše kose oblačil, prebivalci krajev v višjih legah pa so že pred septembrom zakurili peči in začeli kurilno sezono.

Poletne vročine je konec in ne kaže, da bi lahko imeli letos indijansko poletje, je pojasnil meteorolog Brane Gregorčič.

"Že nekaj dni nad srednjo Evropo, pa tudi nad Alpami in Balkanom, traja višinsko jedro hladnega zraka, tako da imamo tudi pri nas razmeroma nestanovitno vreme," je razložil Gregorčič.

Blizu ledišča, a mnogi še vedno v kratkih rokavih

V Babnem Polju je padlo že več stopinjskih rekordov. | Foto: zajem zaslona/Diamond villas resort V Babnem Polju je padlo že več stopinjskih rekordov. Foto: zajem zaslona/Diamond villas resort Imamo tudi nekoliko podpovprečne temperature. Čeprav so se te približale ledišču, so bili nekateri Babnopoljci danes še v kratkih rokavih.

Drva na vsakem koraku in dim, ki se vali iz dimnikov, naznanjajo, da prihaja jesen. Da se poletje poslavlja, so danes najbolj občutili prebivalci Babnega Polja.

"Danes je pa tudi mene začelo zjutraj zebsti, ker je bilo živo srebro tik nad ničlo," je za Planet TV povedala domačinka Alenka. "Vstal sem ob petih in ni mi bilo hladno. V hlev sem šel kar v kratkih rokavih," je občutek ob nizkih temperaturah delil Tone.

Orkan Ida
Novice Orkan Ida: milijon ljudi ostalo brez elektrike, prva smrtna žrtev #foto #video

Tekma za najnižje temperature

Nizke temperature prebivalcev najhladnejšega naselja pri nas ne motijo, še več - na njih so celo ponosni.

"Malo tekmujemo. Notranjci med sabo, potem imamo pa še tretjega tekmeca, Loški Potok, in me skrbi. Moram biti vedno na preži, da ne izgubimo prvega mesta, in danes smo bili ponovno prvi. Velja, da je Babno Polje še vedno najhladnejši naseljen kraj, in ne damo se kar tako," se je pošalila Alenka.

Za tiste bolj zmrzljive pa dobra novica: že čez nekaj dni nas bo znova grelo sonce. "Ne kaže, da bi šle temperature blizu 30, se pa lahko čez vikend oz. na začetku drugega tedna še ogreje do 25 stopinj Celzija," je dejal Gregorčič.

Le jutra bodo še naprej zelo sveža, po nekaterih nižinah tudi meglena.

Ne spreglejte