Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
11. 6. 2024,
15.19

Osveženo pred

1 teden, 1 dan

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,37

Natisni članek

gore pomoč helikopter

Torek, 11. 6. 2024, 15.19

1 teden, 1 dan

Nujna medicinska pomoč z namenskima helikopterjema leta 2026

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,37
Reševanje helikopter | Ministrica za zdravje Valentina Prevolnik Rupel je sklep vlade označila za prelomnico. Namenska helikopterja bosta namreč omogočila hitrejše in učinkovitejše reševanje življenj, je dejala. HNMP namreč pomembno skrajša čas prihoda hudo bolnih oziroma poškodovanih pacientov v bolnišnico in poveča možnost za njihovo preživetje, je poudarila. | Foto Gorska reševalna zveza Slovenije

Ministrica za zdravje Valentina Prevolnik Rupel je sklep vlade označila za prelomnico. Namenska helikopterja bosta namreč omogočila hitrejše in učinkovitejše reševanje življenj, je dejala. HNMP namreč pomembno skrajša čas prihoda hudo bolnih oziroma poškodovanih pacientov v bolnišnico in poveča možnost za njihovo preživetje, je poudarila.

Foto: Gorska reševalna zveza Slovenije

Helikopterska nujna medicinska pomoč (HNMP), ki jo trenutno izvaja Slovenska vojska, bo po načrtih leta 2026 prešla pod okrilje policije. Ta jo bo izvajala z namenskima helikopterjema. Sprva bo reševanje potekalo iz baze na brniškem letališču, ki jo bodo morali prilagoditi, in iz baze na mariborskem letališču, ki jo bodo morali še vzpostaviti.

Minister za notranje zadeve Boštjan Poklukar je na novinarski konferenci v prostorih letalske policijske enote na brniškem letališču izrazil veselje, da bo v skladu z odločitvijo vlade v prihodnje kot javno službo policija izvajala HNMP ter tudi medbolnišnične helikopterske prevoze in helikopterske prevoze otrok v inkubatorjih.

Ministrica za zdravje Valentina Prevolnik Rupel je sklep vlade označila za prelomnico. Namenska helikopterja bosta namreč omogočila hitrejše in učinkovitejše reševanje življenj, je dejala. HNMP namreč pomembno skrajša čas prihoda hudo bolnih oziroma poškodovanih pacientov v bolnišnico in poveča možnost za njihovo preživetje, je poudarila.

HNMP v prihodnje pod nadzorom javne agencije za civilno letalstvo

Kot je dejala, bo HNMP delovala enako kot nujna medicinska pomoč. Aktivirana bo prek dispečerske službe zdravstva na podlagi meril, ne le v primeru zahteve zdravnika na terenu. Državni sekretar na ministrstvu za zdravje Denis Kordež je dodal, da bo HNMP v prihodnje potekala pod nadzorom javne agencije za civilno letalstvo.

Helikopterji, ki izvajajo nujno medicinsko pomoč, morajo po njegovih besedah katerikoli del države doseči v od 15 do 20 minutah. "Dve bazi sta odličen začetek, vendar ne smemo pozabiti tudi na jugozahodni del države," je dejal. Analiza je pokazala, da bi helikopter potrebovali pri 1275 intervencijah letno, je dodal.

Na ministrstvu za notranje zadeve in policiji želijo po besedah Poklukarja področje urediti celovito in dolgoročno, zato bodo k sodelovanju vključili strokovnjake z različnih resorjev. Na brniškem letališču bodo morali sicer bazo nekoliko povečati in prilagoditi, da bodo imele posadke helikopterjev prostore, iz katerih bodo lahko posredovale takoj. Na mariborskem letališču pa bodo morali infrastrukturo vzpostaviti na novo, tako hangar kot prostore za posadko.

Potrebovali bodo tudi nove pilote in letalske tehnike. Poklukar je zato študente strojne fakultete, ki se izobražujejo na ustrezni smeri, povabil, da se po koncu študija pridružijo policiji. Z dekanom fakultete je že dogovorjen za sestanek, saj želijo nadgraditi sodelovanje, je napovedal.

Vzpostaviti morajo celostno mrežo heliportov v bolnišnicah

Vlada je ministrstvu za notranje zadeve in policiji zagotovila pravico do porabe splošne proračunske rezerve v višini 7,96 milijona evrov. Po odločitvi stroke o tipu helikopterjev bodo iz teh sredstev zagotovili aro za njun nakup, pa tudi za vzpostavitev potrebne infrastrukture. Iz zneska bodo financirali tudi šolanje in pridobivanje licenc za pilote ter letalske tehnike.

Na ministrstvu za zdravje morajo po Kordeževih besedah vzpostaviti celostno mrežo helikopterskih pristajališč v bolnišnicah, ki jih še nimajo, pa tudi v načrtovanih satelitskih urgentnih centrih. Treba bo tudi uskladiti delovanje HNMP ter medbolnišničnih prevozov in prevozov otrok v inkubatorjih.

Po Poklukarjevih besedah je policija HNMP že izvajala, in sicer še v nekdanji Jugoslaviji, nato pa nekaj časa tudi v Sloveniji. Kot je pojasnil generalni direktor policije Senad Jušić, so leta 2018 izvajanje HNMP zaradi zastarele helikopterske flote predali Slovenski vojski. Zato so v policiji ponosni, da so jim zaupali projekt dolgoročne ureditve HNMP, je poudaril.

Do vzpostavitve vseh zmogljivosti bo HNMP še naprej izvajala Slovenska vojska

Do vzpostavitve vseh zmogljivosti bo HNMP še naprej izvajala Slovenska vojska. Medtem bosta gorsko reševanje še naprej skupaj izvajali vojska in policija. Tako bo ostalo tudi po vzpostavitvi HNMP v okviru policije, je pojasnil minister.

Ob tem je pozval k razmisleku, ali je smiselno gorsko reševanje še naprej izvajati v breme vseh davkoplačevalcev. Gre namreč za nepremišljena dejanja pohodnikov, ki se v gore odpravijo nepripravljeni in neopremljeni, ob tem pa v smrtno nevarnost spravljajo posadke helikopterjev in reševalce. "Te osebe, predvsem tuje turiste, seveda zastonj rešujemo iz nemogočih položajev," je opozoril.

Reševanje helikopter
Novice V nedeljo sedem intervencij: na Prisojniku reševali z vitlom, helikopter tudi na Šmarno goro #video
Robert Golob v Posavju
Novice Slovenija bo kupila dva namenska helikopterja za reševanje življenj #video
Ne spreglejte