Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
17. 10. 2016,
18.25

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,13

1

Natisni članek

Vesna Györkös Žnidar migranti begunci

Ponedeljek, 17. 10. 2016, 18.25

6 let, 7 mesecev

Györkös Žnidarjeva pričakuje porast ilegalnih migracij

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,13

1

Vesna Györkös Žnidar | Foto Ana Kovač

Foto: Ana Kovač

Slovenija potrebuje nacionalen ukrep za učinkovito upravljanje množičnega nedovoljenega priseljevanja, je v DZ dejala notranja ministrica Vesna Györkös Žnidar. Kot je zagotovila, v predlogu novele zakona o tujcih, o katerem je danes potekalo koalicijsko usklajevanje, predvidevajo domišljene in uravnotežene ukrepe.

Poslanec SMC Dušan Verbič je v izjavi novinarjem poudaril, da danes niso imeli koalicijskega usklajevanja, pač pa sta ministrica Györkös Žnidarjeva in minister za pravosodje Goran Klemenčič koalicijskim partnerjem predstavila predlog novele zakona o tujcih. Izjav novinarjem po srečanju nista želela dati.



"Migracijska kriza še ni končana"

Poslanske skupine se bodo o vsebini zakona še pogovorile, o podpori ali morebitnih zadržkih se za zdaj še ne izrekajo. Glede na predvidene ukrepe pa je pričakovati, da bodo predlog še pilile, še zlasti zaradi iskanja ravnotežja med zagotavljanjem varnosti ter spoštovanjem človekovih pravic.

Györkös Žnidarjeva je v odgovoru na poslansko vprašanje poslanca SDS Branka Grimsa danes potrdila, da "migracijska kriza ni končana". Razmere dnevno spremljajo in se pripravljajo na morebitno poslabšanje migracijske slike, pri čemer pa ministrica pričakuje porast ilegalnih migracij.

"Povečano število prošenj bi lahko vodilo v zlom azilnega sistema"

Na ministrstvu po njenih besedah sicer pripravljajo zakonodajne ukrepe za primer, če bi mehanizmi popustili in bi se Slovenija znašla pod velikim pritiskom nezakonitih migracij. Tako se pripravljajo omejevalni ukrepi za prosilce za mednarodno zaščito, in sicer v predlogu sprememb zakona o tujcih.

Predvideni ukrepi bodo po njenih zagotovilih domišljeni in uravnoteženi oz. usklajeni s pričakovanji, ki jih narekujejo spremenjene okoliščine. Kot je pojasnila ministrica, tranzita ne bo, zaradi česar je mogoče pričakovati povečano število prošenj za azil, to pa bi lahko vodilo v zlom azilnega sistema in posledično v ogrožanje javnega reda in notranje varnosti.

Predlog določa ukrepe ob spremenjenih razmerah na področju migracij, ki bi jih DZ na predlog vlade sprejel z dvotretjinsko večino, za največ šest mesecev z možnostjo podaljšanja. Če DZ sprejme takšno odločitev, policija tujcu, ki ne izpolnjuje pogojev za vstop, ne dovoli vstopa. Tujca, ki je po uveljavitvi te odločitve nezakonito vstopil v Slovenijo in se na območju, na katerem se izvaja ta ukrep, nahaja nezakonito, pa privede do državne meje in ga napoti v državo, iz katere je nezakonito vstopil, je navedeno v osnutku novele, ki so jo koalicijski partnerji prejeli na mizo v četrtek. | Foto: Reuters Predlog določa ukrepe ob spremenjenih razmerah na področju migracij, ki bi jih DZ na predlog vlade sprejel z dvotretjinsko večino, za največ šest mesecev z možnostjo podaljšanja. Če DZ sprejme takšno odločitev, policija tujcu, ki ne izpolnjuje pogojev za vstop, ne dovoli vstopa. Tujca, ki je po uveljavitvi te odločitve nezakonito vstopil v Slovenijo in se na območju, na katerem se izvaja ta ukrep, nahaja nezakonito, pa privede do državne meje in ga napoti v državo, iz katere je nezakonito vstopil, je navedeno v osnutku novele, ki so jo koalicijski partnerji prejeli na mizo v četrtek. Foto: Reuters

"Namen predlogov je preprečiti kopičenje migrantov na našem ozemlju"

V splošnem pa je namen predlogov notranjega ministrstva preprečiti kopičenje migrantov na našem ozemlju, ob "upoštevanju omejenih kapacitet in tudi določenih slabih izkušenj iz preteklosti". Prav tako je treba upoštevati, da slovenska policija varuje zunanjo schengensko mejo, kar predstavlja še posebno obremenitev. Hkrati pa predlogi temeljijo na dejstvu, da je Slovenija obdana s samimi varnimi državami EU, za te pa veljajo enaki standardi skupnega evropskega azilnega sistema.

Ne nazadnje gre tudi nova evropska zakonodaja v smeri, da morajo osebe, ki želijo zaprositi za mednarodno zaščito v EU, to storiti v prvi državi članici EU, v katero nezakonito vstopijo, je še pojasnila Györkös Žnidarjeva.

Ne spreglejte