Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
2. 5. 2019,
10.03

Osveženo pred

4 leta, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,54

4

Natisni članek

Venezuela

Četrtek, 2. 5. 2019, 10.03

4 leta, 11 mesecev

Guaido pozval javne uslužbence k splošni stavki

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,54

4

Juan Guaido | Foto Reuters

Foto: Reuters

Samooklicani začasni predsednik Venezuele Juan Guaido je zaposlene v javnem sektorju danes pozval k splošni stavki. Pozval je tudi k nadaljevanju protestov, dokler predsednik Nicolas Maduro ne odstopi. Ta je obljubil kaznovanje "izdajalcev", ki so odgovorni za torkov neuspeli poskus vojaškega udara.

V Venezueli so bili v sredo protesti v podporo Guaidoju in Maduri. Po podatkih Venezuelskega observatorija družbenih konfliktov je bila s strelom v glavo na protestu v podporo vodji opozicije v prestolnici Caracas ubita 27-letna ženska. Ob robu teh protestov je bilo v spopadih med policijo in protestniki po podatkih opozicije ranjenih 46 ljudi, med njimi dva s strelnim orožjem. V torek je bila v enakih spopadih prav tako ubita ena oseba, ranjenih je bilo več kot 70 ljudi, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Blizu letalskega vojaškega oporišča La Carlota, kjer je Guaido v torek zagotovil, da ima podporo skupine vojakov in napovedal začetek zadnje faze operacije za odstavitev Madura, je skupina protestnikov v sredo metala molotovke na varnostne sile in sežigala barikade. Varnostne sile so odgovorile s solzivcem.

Venezuela
Novice Venezuela: Guaido poziva k nadaljevanju upora proti Maduru #video

V Caracasu množičen odziv, drug po državi pa ne

Venezuela | Foto: Reuters Foto: Reuters V sredo so se na Guaidojev poziv k množičnim protestom ob mednarodnem prazniku dela v Caracasu ljudje množično odzvali, ne pa tudi drugod po državi, tako da se zdi, da mu ni uspelo s pozivom "k največjim protestom v zgodovini države".

V sredo je pred množico protestnikov v Caracasu pozval javne uslužbence, naj danes začnejo vrsto stavk, ki bi privedle do splošne stavke. Zatrdil je, da bodo nadaljevali proteste, dokler ne dosežejo svobode.

Že tedne si prizadeva, da bi javne uslužbence pridobil na svojo stran

Guaido, ki ga je za začasnega predsednika priznalo več deset držav, sicer že tedne poskuša pridobiti javne uslužbence na svojo stran. Po ocenah britanskega BBC bo njihovo podporo le težko dobil, saj jim oblasti že leta grozijo, da bodo izgubili službo, če se ne udeležijo vladnih zborovanj.

V torek je k podpori pozval močno in vplivno vojsko, a so glavni vojaški poveljniki ob tem znova potrdili zvestobo Maduru.

Juan Guaido
Novice Guaido začel zadnjo fazo za odstavitev Madura

 ZDA bo vojaško posredovala, če bo to potrebno

Ameriški državni sekretar Mike Pompeo. | Foto: Reuters Ameriški državni sekretar Mike Pompeo. Foto: Reuters Pred več tisoč podporniki pred predsedniško palačo je ob 1. maju Maduro v sredo opozoril, da bo brez oklevanja spravil za zapahe tiste, ki so odgovorni za poskus udara, za katerim je po njegovi oceni stal John Bolton, svetovalec za nacionalno varnost ameriškega predsednika Donalda Trumpa.

Maduro je danes na dogodku, ki ga je prenašala televizija, vojsko pozval k enotnosti in naj se zoperstavijo pučistom. "Ohranite visoko moralo v tem boju za razorožitev kateregakoli izdajalca in pučista," je dejal na dogodku s poveljstvom vojske, obkrožen z vojaki. Dogodka se je po navedbah vlade udeležilo 4500 pripadnikov vojske.

Ameriški državni sekretar Mike Pompeo je dejal, da so ZDA pripravljene vojaško posredovati v venezuelski krizi, če bo to potrebno. Ruski zunanji minister Sergej Lavrov pa je Pompea v sredo v telefonskem pogovoru opozoril, naj ne nadaljujejo agresivnih potez v Venezueli, ker bi to lahko imelo strašne posledice.

Pompeo in Lavrov se bosta prihodnji teden sestala

Ruski zunanji minister Sergej Lavrov. | Foto: Reuters Ruski zunanji minister Sergej Lavrov. Foto: Reuters Ameriški državni sekretar Pompeo se bo o krizi v Venezueli prihodnji teden na Finskem pogovarjal z ruskim kolegom Lavrovom, je danes sporočil neimenovani ameriški predstavnik. Sešla se bosta ob robu arktičnega sveta, ki se bo začel v ponedeljek v finskem mestu Rovaniemi.

Kot je dejal, bosta ob tej priložnosti imela priložnost za pogovor in da bi lahko spregovorila o vrsti vprašanj, tudi o skrbeh ZDA glede ruskega obnašanja v Ukrajini, pa tudi v Venezueli, je dejal novinarjem. Pompeo bo krajšo turnejo v Evropi prihodnji teden začel na Finskem, nato bo do 9. maja obiskal še Nemčijo in Veliko Britanijo.

Ameriški predsednik Trump je medtem danes v Beli hiši dejal, da se mora "brutalna represija nad venezuelskim prebivalstvom končati, in to kmalu". "Ljudje stradajo, nimajo hrane in vode. To je bila nekoč najbolj bogata država na svetu," je dodal. Pomagali jim bomo, je pristavil.

Juan Guaido
Novice Venezuela: Američani ne bodo uvedli sankcij proti častnikom, ki bodo podprli Guaidoja
Ne spreglejte