Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
6. 12. 2012,
12.19

Osveženo pred

5 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Greenpeace premog protest

Četrtek, 6. 12. 2012, 12.19

5 let, 1 mesec

Greenpeace pred stavbo HSE nasul tono premoga (FOTO)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Pred in na stavbi Holdinga Slovenske elektrarne (HSE) v Ljubljani je potekala prva miroljubna Greenpeaceova akcija v Sloveniji.

Skupina aktivistov je s strehe stavbe razgrnila transparent z napisom Še 30 let premoga v TET? Zavrnjeno! Prihodnost Zasavja ni v premogu. Pred vhod v stavbo pa so zložili eno tono premoga. Aktivisti pozivajo vodstvo, naj ne potrdi načrtov Termoelektrarne Trbovlje Petnajst Greenpeaceovih aktivistov je z akcijo pozvalo vodstvo družbe, naj ne potrdi načrtov Termoelektrarne Trbovlje (Tet), ki želi še nadaljnjih trideset let za proizvodnjo električen energije uporabljati premog.

Miroljubna akcija sledi nedavno objavljeni novici, da je ministrstvo za infrastrukturo in prostor izdalo energetsko dovoljenje za obnovo 125 megavatnega bloka v Tetu, ki lahko kot energetski vir uporablja tudi domači ali uvožen premog. Tet je v 100-odstotnem lastništvu družbe HSE, ki je v celoti v državni lasti.

Štros: Zdi se, da se Slovenija premika nazaj v temačne podzemne rove Vodja Greenpeacea v Sloveniji Nina Štros je ob akciji izpostavila, da se zdi, kot da se Slovenija namesto v svetlo prihodnost, premika nazaj v temačne podzemne rove. "Elektrarna, ki danes rentabilno posluje samo s pomočjo državnih subvencij, prihaja s predlogom, ki bi to prakso spodbujal še nadaljnjih 30 let," je opozorila Štrosova.

Greenpeace danes poziva vodstvo HSE, naj se do najpozneje 10. januarja javno opredeli do predlagane obnove Teta 4, pri svoji odločitvi pa naj upošteva poleg ekonomike tudi vse eksterne okoljske stroške ter vplive na zdravje ljudi. V luči protestov po vsej državi proti korupciji in samopašnosti oblasti je skrajni čas, da se tudi v slovensko energetiko vnese potrebna transparentnost in odgovornost pri sprejemanju odločitev, opozarjajo v organizaciji.

Greenpeace: Treba je opustiti rabo umazanih virov energije Greenpeace se zavzema za postopen prehod na obnovljive vire energije, kar pomeni, da moramo postopoma opustiti rabo premoga in drugih umazanih virov energije. Greenpeace z različnimi znanstvenimi študijami že vrsto let dokazuje, da lahko z ustreznimi ukrepi precej hitro preidemo na čiste, varne in obnovljive vire energije, ne da bi se pri tem zanašali na premog ali jedrsko energijo.

Ne spreglejte