Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
16. 12. 2014,
16.17

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

vlada GZS Pergam varčevanje protest

Torek, 16. 12. 2014, 16.17

7 let, 12 mesecev

Gospodarstveniki s protestom proti dodatnim obremenitvam v gospodarstvu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Gospodarska zbornica Slovenije (GZS) skupaj s sindikatom Pergam in vodstvi prizadetih podjetij organizira protestni shod pred poslopjem vlade, so sporočili z GZS. Protest bo 23. decembra ob 11. uri.

Vlada ob pripravi rebalansa proračuna za leto 2015 načrtuje dodatne prihodke tudi na račun zvišanja nekaterih okoljskih dajatev. Tako naj bi si z ukinitvijo oprostitve dajatve za izpuste toplogrednih plinov zagotovila dodatnih 30 milijonov evrov letno, energetsko intenzivnim podjetjem pa grozijo tudi višji prispevki za učinkovito rabo energije in za obnovljive vire energije.

Vendar pa so energetsko intenzivna industrijska podjetja, ki naj bi jih prizadele nove dajatve, v zadnjih 25 letih že zelo tehnološko posodobila proizvodnjo ter za polovico zmanjšala svoj delež v emisijah toplogrednih plinov v državi. Gre za izrazite izvoznike, ki zaposlujejo več kot 27.000 delavcev in tri četrtine svojih prihodkov ustvarijo z izvozom. Ob tem pa so jim bile v zadnjih letih že naložene številne zvišane in tudi nove dajatve, opozarjajo na GZS.

Nič več oprostitve plačila dajatve? Osnutek nove uredbe o dajatvah na izpuste ogljikovega dioksida ne predvideva več oprostitve plačila te dajatve po 31. decembru 2014, s 1. februarjem 2015 pa določa oprostitev dajatve za male naprave, medtem ko je za tiste, ki so vključene v shemo trgovanja z emisijami toplogrednih plinov, predvidena oprostitev v višini 70 odstotkov.

GZS: Gre za dodatno obremenitev podjetij v višini okoli devet milijonov evrov na mesec To pomeni dodatno obremenitev podjetij v višini okoli devet milijonov evrov na mesec, so izračunali na GZS. Zahtevajo, naj se veljavnost obstoječe sheme podaljša do sredine leta 2015, s 1. julijem pa uveljavi nova shema, ki bo vse imetnike dovoljenj za izpuščanje toplogrednih plinov povsem oprostila plačila te dajatve.

Sledi izguba več kot tisoč delovnih mest? Če bo vlada vztrajala pri tej rešitvi, bo šlo za nesorazmerno in na ozek krog podjetij usmerjeno obremenitev, ki po opozorilih GZS pomeni resno tveganje za neposredno izgubo 1130 delovnih mest v roku dveh do treh let, z visokimi negativnimi multiplikativnimi učinki na ostale povezane sektorje.

Cerar: Vlada je davčne ukrepe izbrala skrbno Premier Miro Cerar je sicer v ponedeljek v DZ povedal, da glede ukinitve oprostitve dajatve na izpuste ogljikovega dioksida dokončne odločitve še ni. Vlada je po njegovih besedah davčne ukrepe, ki bodo obveljali z letom 2015, izbrala skrbno, da ne bi povzročili poslabšanja gospodarskih razmer in bi imeli čim več dolgoročnih pozitivnih učinkov.

Kot pišejo na GZS, so zaradi napovedi dodatnih obremenitev gospodarstva že 2. decembra prekinili pogajanja za socialni sporazum. "V zadnjih dneh smo intenzivno poskušali Vlado RS prepričati, naj dodatno ne obremenjuje gospodarstva, ker s tem ogroža delovna mesta, sproža nevarnost selitve proizvodnje v tujino in daje napačna znamenja morebitnim vlagateljem v Sloveniji, kar je ključnega pomena za obstoj zdajšnjih in nova delovna mesta," navajajo na GZS. Pojasnjujejo, da do danes niso prejeli informacije, da se je vlada odrekla nameri, da bi dodatno obremenjevala gospodarstvo. Zato so se v GZS skupaj s Konfederacijo sindikatov Slovenije Pergam odločili, da bodo 23. decembra ob 11. uri organizirali protestni shod pred vlado proti dodatnim dajatvam.

Ne spreglejte