Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
4. 5. 2011,
14.33

Osveženo pred

8 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

policija inovacije

Sreda, 4. 5. 2011, 14.33

8 let, 2 meseca

Goršek zaposlenim v policiji podelil priznanja za najboljše dobre prakse

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Generalni direktor policije Janko Goršek je zaposlenim podelil priznanja za najboljše dobre prakse za leto 2010. Gre za inovacije, s katerimi poskušajo izboljšati sistem dela v policiji.

Goršek je inovatorje označil za "steber delovanja slovenske policije". Zmagovalno aplikacijo uporabljajo po vsej Sloveniji Zmagala je sicer ideja o prepoznavi oseb na fotografijah. Idejo so pripravili vodja oddelka v sektorju kriminalistične policije Policijske uprave Ljubljana Valter Zrinski ter kriminalistični inšpektor Gregor Kovač in policijski inšpektor Jernej Virant, oba z generalne policijske uprave. Gre za projekt, ki obsega digitalizacijo postopkov vnosa osebnega opisa v sistem, digitalno fotografiranje osumljenca ter na tej podlagi tudi prepoznave v sistemu. Od julija lani aplikacijo uporabljajo vse policijske enote v Sloveniji. Orodje kot pomoč pri preiskavi kaznivih dejanj Gregor Kovač je v predstavitvi ideje na podelitvi priznanj na policijski akademiji v Tacnu pojasnil, da so ponudili orodje kot pomoč pri preiskavi kaznivih dejanj. Zadovoljen je tudi z odzivom uporabnikov znotraj policije, zahtevkov za dostop do aplikacije je namreč povprečno 15 na dan, je dejal.

Na drugem mestu sistem za izračun časa bivanja na schengenskem območju Drugo priznanje je prejela policijska uprava Maribor, in sicer Albin Gradišnik ter Anton Cafuta, ki sta razvila računalo za izračun časa bivanja na schengenskem območju. Vendar je Gradišnik pojasnil, da kljub uspehu med uporabniki znotraj policije sistem razvijajo še naprej.

Nagrajen tudi sistem iskanja orožja za balistične preiskave Priznanje za tretje mesto je šlo v roke Tomaža Korbarja iz Nacionalnega forenzičnega laboratorija, ki je posodobil sistem iskanja orožja za balistične preiskave. Z njegovo inovacijo se je povečala učinkovitost dela, razbremenilo osebje in znižalo stroške poslovanja, je dejal.

Avtorji inovacij ne prejmejo denarnih nagrad Goršek je v izjavi po podelitvi priznanj opozoril na entuziazem tistih, ki razvijajo boljše sisteme, in njihovo pripadnost policiji, zanj kot generalnega direktorja pa je to "nekaj posebnega". In to je tudi tisto, kar ga motivira, da ostaja na tej funkciji, je dejal. Avtorji inovacij za svoje ideje sicer ne prejmejo denarnih nagrad. Goršek priznava, da jim policija lahko nudi le simbolično priznanje, ki pa jim, ko je dodal, veliko pomeni.

"Steber delovanja slovenske policije" Je pa Goršek opozoril, da se je v preteklosti pogosto dogajalo, da ni bilo posluha, da bi inovatorjem ponujali dobre pogoje za delo. "Bili so tudi primeri policijskih šefov, ki niso imeli niti osnovnega razumevanja za takšne ljudi," je dejal. Kot je pojasnil, je to stvar, na katero je "zelo občutljiv". Tako verjame, da je zelo malo vodij policistov, ki ne razumejo, da so takšni ljudje "steber delovanja slovenske policije". Ti primeri dobrih praks po njegovih besedah zbujajo veliko zanimanja tudi ob obiskih tujih policij. V ta namen so lani organizirali konferenco o dobrih praksah, s katero so poskušali pospešiti prenos znanja in izkušenj v druge enote.

Priznanja za dobre prakse v policiji podeljujejo od leta 2004, od takrat pa je posebna komisija med vsemi prijavljenimi novostmi nagradila 21 inovacij.

Ne spreglejte