Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

David Kos

Sreda,
29. 10. 2014,
14.27

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Google nanodelci

Sreda, 29. 10. 2014, 14.27

8 let

Google išče zdravilo proti raku

David Kos

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Ameriški tehnološki velikan Google je sporočil, da poskuša ustvariti nanodelce, ki bi zaznali rakave bolezni in druge hude bolezni še pred njihovim nastankom.

Vodja oddelka Google Life Sciences Andrew Conrad je včeraj na tehnološki konferenci Wall Street Journala v Kaliforniji pojasnil, da bi to za človeško telo pomenilo nekaj podobnega kot zamenjava motornega olja v avtomobilu, poroča CNN.

"Si lahko predstavljate, da zamenjate olje v avtomobilu, ko je motor že pokvarjen?" je ponazoril celični biolog in dodal, da bi bilo v zdravstvenem sistemu nujno več pozornosti nameniti preventivi kot pa kurativi.

Google po Conradovih besedah razvija prenosno napravo, ki bo sposobna zaznati spremembe nanodelcev v človeškem telesu. Z njo bi lahko zaznali manjša nihanja v tumorskih celicah in pri drugih hujših boleznih, preden bi se bolezen zares razvila.

Pametne kontaktne leče, ki merijo glukozo v solzah diabetikov To pa ne bi bil prvi Googlov znanstveni dosežek v zdravstvu. Google namreč že sodeluje z največjo svetovno družbo Alcom, specializirano za očesno opremo, ki spada pod okrilje švicarskega Novartisa. Skupaj razvijata pametne kontaktne leče, ki merijo koncentracijo glukoze v solzah diabetikov.

Googlov raziskovalni laboratorij je trenutno sredi študije, ki vključuje deset tisoč ljudi, za področje nanodelcev, ki se v medicini že uporabljajo. Z nanosrebrom na primer zdravijo opekline in kronične poškodbe kože ter dermatološke bolezni, pri katerih koža nima več naravnih obrambnih mehanizmov za boj proti bakterijam.

Apple se v raziskovanje rakavih bolezni ne bo spuščal Googlova napoved je torej povsem drugačna od Applovih načrtov. Prvi mož Appla Tim Cook je dan prej istemu občinstvu dejal, da svojega podjetja ne vidi v raziskovanju rakavih bolezni. "To je zunaj naših strokovnih znanj," je po poročanju CNN dejal Cook.

Ne spreglejte