Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
22. 7. 2024,
15.16

Osveženo pred

2 uri, 51 minut

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,12
Tomaž Vesel Tanja Fajon evropski komisarji

Natisni članek

Ponedeljek, 22. 7. 2024, 15.16

2 uri, 51 minut

Golob: Vesel edini kandidat za evropskega komisarja

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,12
Tomaž Vesel | Vlada mora dozdajšnjega kandidata Tomaža Vesela še potrditi. | Foto STA

Vlada mora dozdajšnjega kandidata Tomaža Vesela še potrditi.

Foto: STA

Vlada bo postopek imenovanja komisarskega kandidata nadaljevala po prejemu pisma predsednice Evropske komisije Ursule von der Leyen, predvidoma ta teden. Kljub njenim besedam, da bo članice pozvala k posredovanju imen kandidata in kandidatke, pa Slovenija namerava ostati le pri enem kandidatu, in sicer Tomažu Veselu, je danes na novinarski konferenci na ministrstvu za obrambo zagotovil premier Robert Golob.

Nekdanji predsednik računskega sodišča Tomaž Vesel bo tako edini kandidat za evropskega komisarja iz Slovenije. Vlada bo takoj, ko uradno dobi poziv iz Bruslja, tudi formalno zaključila postopek imenovanja, je dodal Golob.

"V tem trenutku nimamo nobenega drugega kandidata ali kandidatke," je dejal premier. Pri tem pa je spomnil, da je imenovanje kandidatov v pristojnosti držav članic. "Torej predlaganje kandidata za komisarja je izključno v pristojnosti držav članic, noben predsednik Evropske komisije ne more izbirati sam kandidatov iz nobene države," je poudaril.

Kot je pojasnil, se je v Sloveniji postopek že začel, evidentiran pa je Tomaž Vesel. Ta postopek nameravajo po uradnem pozivu iz Bruslja tudi takoj formalno zaključiti. Kot je ocenil premier, bi se lahko to zgodilo že ta teden.

Vlada je že konec junija začela obravnavo predloga kandidature nekdanjega predsednika računskega sodišča, ki so ga kot bodočega kandidata v največji vladni stranki Gibanje Svoboda predstavili že na aprilskem strankarskem dogodku pred evropskimi volitvami. Junija so tudi napovedali, da bodo postopek nadaljevali, ko bodo od pristojnih institucij EU prejeli poziv za posredovanje imena komisarskega kandidata.

Kandidat prej še v slovensko proceduro

Tudi zunanja ministrica Tanja Fajon je danes ob prihodu na zasedanje zunanjih ministrov v Bruslju ocenila, da bodo predvidoma na zadnji seji vlade pred poletjem imeli razpravo o kandidatu. Ta bo predvidoma v sredo. Kot je še povedala, poziva predsednice Evropske komisije Ursule von der Leyen še niso prejeli.

Pred dokončno potrditvijo mora sicer vlada skladno z veljavno slovensko zakonodajo ime kandidata poslati še v DZ, kjer kandidata čaka predstavitev pred delovnim telesom, pristojnim za evropske zadeve, ki o njem glasuje in poda mnenje z obrazložitvijo. A mnenje za vlado ni zavezujoče.

Za tem sledi predstavitev kandidata v Bruslju. Von der Leyen bo pogovore s komisarskimi kandidati začela sredi avgusta, zatem jim bo razdelila področja, za katera bodo pristojni. Predvidoma oktobra oziroma novembra bodo sledila zaslišanja in potrjevanje kandidatov na pristojnih odborih Evropskega parlamenta, nova komisija pa bi lahko po potrditvi v Evropskem parlamentu mandat nastopila proti koncu leta.

Zadnje je po neuradnih informacijah pričakovati še danes ali v torek. Evropski parlament je namreč pretekli teden von der Leynovi podelil vnovični petletni mandat na čelu Evropske komisije. Med prvimi nalogami jo čaka oblikovanje komisarske ekipe, pri čemer si bo prizadevala za oblikovanje spolno uravnotežene Evropske komisije in bo tako članice pozvala, naj ji posredujejo imeni kandidata in kandidatke, je povedala po izvolitvi.

Slovenija pred petimi leti ni sledila želji von der Leynove

V premierjevih krogih je sicer slišati, da Slovenija tudi pred petimi leti ni sledila želji von der Leynove, da ji države članice posredujejo imeni kandidata in kandidatke. Slovenija je tako v Bruselj poslala le predlog za kandidaturo Janeza Lenarčiča, tedanji premier Marjan Šarec pa je ob tem ocenil, da večina držav ne bo sledila želji von der Leynove, saj da bi bil v tem primeru eden od kandidatov praktično izgubljen. O tem, da Slovenija po vsej verjetnosti ne bo mogla zadostiti njeni želji, je takrat govoril tudi s predsednico Evropske komisije.

Pred dokončno potrditvijo mora vlada skladno z veljavno slovensko zakonodajo ime kandidata poslati še v DZ, kjer kandidata čaka predstavitev pred delovnim telesom, pristojnim za evropske zadeve, ki o njem glasuje in poda mnenje z obrazložitvijo. A mnenje za vlado ni zavezujoče.

Pogovori s komisarskimi kandidati sredi avgusta

Za tem sledi predstavitev kandidata v Bruslju. Von der Leynova bo pogovore s komisarskimi kandidati začela sredi avgusta, zatem jim bo razdelila področja, za katera bodo pristojni. Predvidoma oktobra oziroma novembra bodo sledila zaslišanja in potrjevanje kandidatov na pristojnih odborih Evropskega parlamenta, nova Komisija pa bi lahko po potrditvi v Evropskem parlamentu mandat nastopila proti koncu leta.

Viktor Orban
Novice Zunanji ministri in evropski komisarji bodo bojkotirali Orbana
Ne spreglejte