Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
1. 5. 2024,
8.29

Osveženo pred

2 meseca, 3 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,18
državljani sporočilo praznik dela Robert Golob

Natisni članek

Sreda, 1. 5. 2024, 8.29

2 meseca, 3 tedne

Golob: Teh nekaj prostih dni naj bo priložnost za razmislek o naši skupni prihodnosti

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,18
Robert Golob |  "Želim si, da bi skupaj gradili skupno pot," je v poslanici za prvi maj dejal premier Robert Golob.  | Foto STA

"Želim si, da bi skupaj gradili skupno pot," je v poslanici za prvi maj dejal premier Robert Golob.

Foto: STA

Predsednik vlade Robert Golob je v poslanici ob prazniku dela ljudi pozval, da se aktivno vključijo v družbeno dogajanje in s svobodnimi odločitvami prispevajo k boljši prihodnosti. "Le skupaj lahko zgradimo družbo, ki bo še naprej ponosna na svoje ljudi, njihovo inovativnost, delavnost, predvsem pa na socialno pravičnost," je zapisal.

"Spoštovani državljanke in državljani, prebivalke in prebivalci Slovenije ter rojaki v zamejstvu in po svetu, iskrene čestitke ob prvem maju, prazniku dela, ki zgodovinsko simbolizira boj delavcev za dostojanstvo, enakopravnost in pravične delovne pogoje. Teh nekaj prostih dni naj bo priložnost za razmislek o naši skupni prihodnosti," je predlagal premier. Časi, ko so podjetja potrebovala krepke in spretne roke, se po njegovih navedbah spreminjajo, delodajalci bodo v prihodnje iskali zlasti znanje. Digitalizacija, umetna inteligenca in drugi fenomeni našega časa obetajo, da bomo v prihodnosti delali precej drugače, kot smo do zdaj, je prepričan.

Golob: Prizadevamo si za ponovno obuditev dialoga med socialnimi partnerji 

Vlada se po Golobovih besedah zaveda, kako pomembna je pri tem vloga države. Ustvarjati priložnosti z javnim izobraževalnim sistemom in spodbudami, da bo vsakdo našel svoje poslanstvo, poklic in delo, umerjene po njegovih talentih in zmožnostih. Ima pa država tudi nalogo, da poskrbi, da bodo družbena bremena pravično porazdeljena in ustrezno nagrajena, je dodal Golob.

"Za to si prizadevamo za ponovno obuditev socialnega dialoga med socialnimi partnerji. Polni zaposlenosti navkljub so med nami namreč še vedno zapostavljeni in premalo plačani poklici. Za njimi se skrivajo obrazi, ki požrtvovalno opravljajo svoje delo, a pogosto niso slišani. Preglasijo jih močnejše interesne skupine. Prizadevali si bomo, da bodo ti obrazi slišani in ustrezno nagrajeni," je obljubil.

"Želim si, da bi skupaj gradili skupno pot" 

Sinoči so po državi zagoreli številni kresovi. Tradicija v nebo švigajočih plamenov po Golobovih besedah skriva tudi pomembno sporočilo, da smo ljudje pripravljeni trdo poprijeti za delo, če le gre za cilj, ki je skupen vsem. "Želim si, da bi skupaj gradili skupno pot. Na tej poti Slovenija potrebuje vsakogar," je še zapisal premier.

Praznik dela poziva delavce po vsem svetu k medsebojni solidarnosti. Praznovati so ga začeli leta 1890 v spomin na dogodke v Chicagu v ZDA. Tamkajšnji delavci so 1. maja 1886 zahtevali osemurni delavnik, pri tem pa jih je ovirala policija. V spopadu je bilo ubitih več protestnikov. V Sloveniji so 1. maj kot državni praznik uzakonili leta 1948.

Golob ob 20. obletnici vstopa v EU: Prava in najboljša možna odločitev za Slovenijo

Predsednik vlade Robert Golob je v poslanici ob 20. obletnici vstopa Slovenije v EU poudaril, da je bila pot Slovenije v Evropo prava in najboljša odločitev, ki je zahtevala veliko sprememb, a da se nam obrestuje na vsakem koraku. Kot glavne prednosti je izpostavil varnost in stabilnost ter enoten evropski trg.

"V dveh desetletjih članstva Slovenije v evropski družini se je svet opazno spremenil. Z njim pa seveda tudi Slovenija. A te spremembe zgolj utrjujejo spoznanje, da je bil vstop naše države v EU pred 20 leti prava in najboljša možna odločitev za dobrobit slovenskih državljank in državljanov," je v poslanici zapisal Golob.

Spomnil je, da je Slovenija s članstvom dobila pravico do soodločanja o evropski zakonodaji in soustvarjanja prihodnosti Evrope, slovenščina pa je postala uradni jezik EU.

Vstop Slovenije v EU je označil za zgodovinski dogodek, ki je utrdil našo pripadnost vrednotam moderne evropske demokracije: spoštovanju človekovega dostojanstva, svobode, demokracije, enakosti, pravne države in spoštovanju človekovih pravic.

"Stremeli smo k družbi, ki jo opredeljujejo pluralizem, nediskriminacija, strpnost, pravičnost in solidarnost. Vrednote, ki jih cenimo še danes," je zapisal.

Golob je v poslanici poudaril, da se lahko prosto gibljemo, poslujemo, študiramo ali zaposlimo kjerkoli v Evropi, slovenska podjetja pa lahko s svojimi izdelki in storitvami sodelujejo na enotnem trgu. Poleg tega telefonske in spletne storitve ter plačilne kartice lahko v uniji uporabljamo brez dodatnih stroškov.

Članstvo v EU po Golobovih besedah sicer ne prinaša le prednosti, ampak nam nalaga tudi odgovornosti. Med njimi so varovanje pravic, vrednot in svoboščin ter proaktivno in konstruktivno sodelovanje pri oblikovanju skupne prihodnosti.

"Danes se zavedamo, da smo v vse bolj nestabilnem svetu hitrih sprememb lahko močnejši le, če držimo skupaj," je poudaril. Pri tem je izpostavil pomen miru, solidarnosti in enotnosti, ki da se jih še posebej zavedajo države, ki želijo postati članice EU. Slovenija na tej poti še posebej podpira države Zahodnega Balkana, katerih stabilnost in napredek sta po besedah predsednika vlade v našem skupnem interesu.
Tanja Fajon
Novice Tanja Fajon: Slovenija se je v 20 letih v EU izkazala kot glas razuma in miru
Yaskawa, temeljni kamen
Novice V kočevski Yaskawi položili temeljni kamen za dva nova objekta #video
Ne spreglejte