Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
20. 3. 2014,
11.07

Osveženo pred

4 leta, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

NKBM Matjaž Kovačič zaslišanje

Četrtek, 20. 3. 2014, 11.07

4 leta, 9 mesecev

Glede posojil za Stožice sta šefa NKBM klicala tudi Janković in Pahor

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Na zaslišanju pred preiskovalno komisijo DZ o zlorabah v bančnem sektorju je nekdanji predsednik uprave NKBM Matjaž Kovačič dejal, da naj za stanje v bančnem sistemu ne iščejo le krivcev za nazaj.

Glede svoje vloge v Novi Kreditni banki Maribor (NKBM) je kot predsednik uprave prevzel objektivno odgovornost, ne more pa prevzeti odgovornosti za druge. V banki so odobrili po 70.000 posojil na leto, za njih pa je skrbel kreditni odbor, v katerem je sodeloval le, če ni bilo navzoče predsednice odbora. Tako o posameznih kreditih, kot je dejal, "nima pojma, za to so bili v hiši drugi ljudje".

"Če mi bodo dokazali en evro protipravno pridobljenega denarja sem pripravljen prevzeti vso odgovornost," je dejal Kovačič.

Pogovarjal se je z marsikom V odgovoru na vprašanja, ali je bil deležen pritiskov, je izpostavil, da bi morali opredeliti, ali se bančnik lahko sploh s kom pogovarja in ali to pomeni pritisk oz. tveganje. Kot je dejal, se je pogovarjal z marsikom in marsikdo ga je za kakšen projekt tudi poklical.

"Za projekt Stožice so me klicali, marsikdo. Na primer Janković in Pahor," vendar je po njegovih ocenah bolj kot to, kdo ga je klical, pomembno, česa politiki niso naredili ali pri čem so naredili še večjo škodo.

Kriva je politika, naj prevzame tudi odgovornost "Tako kot direktorji družb, ki za pridobitev kredita komunicirajo z banko, so tudi naši politiki komunicirali z nami. Seveda ni čisto vseeno ali te pokliče predstavnik največjega lastnika tvoje banke ali kdo drug. Po mojem je takšen pristop popolnoma legitimen in normalen. A na koncu morajo ti politiki tudi prevzeti odgovornost za ta dejanja. Ne pa, da mine nekaj let in vsi politiki pozabijo vse. Vse te stvari bom sicer zaradi malo pisnih dokazov težko dokazal, a trdno stojim za tem," je na novinarsko vprašanje dejal Kovačič.

Kovačič tako meni, da je za stanje v bankah kriva politika in neukrepanje države takrat, ko bi lahko. Leta 2008, ko so vsi ukrepali, je bilo dovoljeno vse. "Takrat je Evropa dovoljevala nestandardne ukrepe, ki so pomenili, delaj, kar hočeš, samo da država, banke in gospodarstvo funkcionirajo," je poudaril in dodal da Slovenija takrat ukrepov ni sprejela. Tudi za NKBM ne, čeprav jih je uprava predlagala.

Torej je za to velika odgovornost politike. "Vi ste odgovorni," je dejal poslancem, saj sta obe največji banki v skoraj 100-odstotni lasti že skoraj eno leto, pa Slovenska odškodninska družba, vlada ali ministrstvo za finance ni sprejelo nobenega korporativnega ukrepa.

"V zadnjih petih letih je Slovenija ustvarila več brezposelnih, kot smo imeli vseh brezposelnih pred petimi leti skupaj," je stanje v državi opisal Kovačič.

Poslanci odgovorni za sprejetje "debilnega zakona" Tudi poslanci so odgovorni. Ti namreč imenujejo predsednika vlade in ministre, kot eno izmed največjih odgovornosti pa je Kovačič izpostavil tudi v "sprejetju debilne dopolnitve zakona o jamstveni shemi". "To je bil začetek, konca. To je parlament z lahkoto izglasoval," je še dodal Kovačič.

Kovačič je izpostavil, da bi morali krivce za stanje v bančnem sistemu morali iskati tudi v tekočem projektu, to je v dokapitalizacijah in prenosih slabih terjatev na DUTB. Vrednost prenosov je nesmiselna in potvarja dejansko stanje, zato bi nekdo moral reagirati, je opozoril.

Naj nekdo to preveri, je predlagal nekdanji predsednik uprave druge največje banke v Sloveniji. "Boste videli, če takšnih računovodskih preračunavanj ne bi bilo, ni bi bilo treba izbrisati podrejenih obveznic in delničarjev banke," jih je opozoril. Svoje mnenje je ponazoril s primerom, da ga banka zdaj toži za štiri milijone evrov zaradi nekega kredita. To isto posojilo, ki je bilo zavarovano z različnimi stvarmi in tudi z delnicami, je bilo preneseno na Družbo za upravljanje terjatev bank (DUTB).

"V prenosu na DUTB so bile delnice vrednotene 10,50 evra, zgodovinsko so bile najnižje pri 15 evrih, na dan prenosa so bile na borzi vredne 31 evrov, pred dvema tednoma so na borzi kotirale pri 42 evrih. Če bi te delnice prodali, bi poplačali celoten kredit, vključno z vsemi obrestmi," je orisal primer.

Sam je v nakup delnic NKBM investiral okoli 60 tisoč evrov lastnega denarja, ki ga je tako kot ostalih 100 tisoč delničarjev, v celoti izgubil.

Ne spreglejte