Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
5. 10. 2017,
15.19

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,48

1

Natisni članek

UKC Ljubljana Milojka Kolar Celarc tomaž glažar

Četrtek, 5. 10. 2017, 15.19

6 let, 6 mesecev

Ministrica sprejela Glažarjev odstop

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,48

1

Predsednik sveta UKC Ljubljana Tomaž Glažar | Foto Bojan Puhek

Foto: Bojan Puhek

Tomaž Glažar je odstopil z mesta predsednika sveta Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana. Kot razlog je navedel, da so posamezni člani vlade neupravičeno diskreditirali delo sveta UKC in posegali v avtonomnost njegovih odločitev, so pojasnili na UKC Ljubljana.

Glažar je v torek po seji sveta UKC dejal, da je strokovni svet kliničnega centra podprl strokovno direktorico Marijo Pfeifer, zato so ugotovili, da se program otroške kardiologije pravilno strokovno izvaja.

Škode kliničnemu centru zaradi izjav vodstva v javnosti o napačnih diagnozah otrok pa niso mogli dokazati, zato ne morejo odločati o razrešitvi. Se pa svet kliničnega centra strinja, da komuniciranje v tej zgodbi večkrat ni bilo ustrezno, kritike pa da so letele predvsem na Pfeiferjevo.

Na to so se v sredo ostro odzvali koalicijski partnerji. Ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc pa je dejala, da še vedno meni, da vodstvo UKC ni ustrezno reševalo tega vprašanja, s svojim ravnanjem pa je v javnost po nepotrebnem vneslo negotovost in nezaupanje v delovanje UKC.

Ministrica je sprejela odstop Glažarja in bo vladi predlagala njegovo razrešitev. Vlada bo morala imenovati novega člana sveta zavoda kot predstavnika ustanovitelja, je dodala ministrica.

Po njenih besedah Glažar v pisni odstopni izjavi razlogov za odstop ni navedel. "Verjetno ima vsak pravico, da odstopi z določenega mesta," je dejala.

Na vprašanje, ali se ji zdi odstop utemeljen, je ponovila svoje ocene, da vodstvo UKC Ljubljana ni ustrezno ukrepalo in ni dovolj storilo za odpravo oziroma normalizacijo nepravilnosti na otroški kardiologiji: "Zlepa ne spreminjam mnenja, ker ga prej vsebinsko ocenim in pretehtam."

Ministrica: Treba bo spremeniti zakon

To, da je vodstvo UKC kljub temu ostalo na položaju, saj svet zavoda o njegovi odgovornosti ni odločal, je ministrica pospremila z ugotovitvijo, da imamo "žal v Sloveniji zakon o zavodih iz leta 1991, po katerem je svet zavoda tisti, ki imenuje in razrešuje vodstva". Pristojnost ministra je le v tem, da soglasje k imenovanju podeli ali pa ne, je spomnila Kolar Celarčeva in ocenila, da bo treba spremeniti zakon o zavodih ali pa za javno zdravstvo sprejeti poseben zakon.

Na vprašanje odgovornosti drugih članov sveta zavoda, ki so predstavniki ustanovitelja, ni odgovorila konkretno. Napovedala pa je, da bo postopke peljala dalje, se sestala z drugimi člani sveta in v imenu ustanovitelja našla kompetentnega novega člana sveta UKC Ljubljana.

Koalicijski partnerici kritični do ministrice

Po mnenju poslanca DeSUS in nekdanjega ministra za zdravje Tomaža Gantarja je bil Glažar verjetno postavljen pred zid oziroma mu verjetno "glede na to, da je na ministrstvu podrejen ministrici, kaj veliko drugega ni ostalo". Glažar tako po Gantarjevem mnenju z odstopom rešuje Kolar Celarčevo, ki da nosi svoj del odgovornosti za to, da se stanje na otroški kardiologiji ni popravilo.

Spomnil je, da se težave vlečejo že vrsto let in je bila ministrica z razmerami na otroški kardiologiji seznanjena že nekaj časa, saj je bilo poročilo nadzora jasno.

Po Gantarjevih besedah se svet zavoda o vodstvu odloča na podlagi informacij in sam verjame, da so o tem razpravljali ter imeli na mizi določene predloge, argumente in dejstva.

Po mnenju vodje poslancev SD Matjaža Hana je Glažar z odstopom ravnal edino prav in bi to lahko naredil bistveno prej. A Han ugotavlja, da s tem ključne težave v UKC Ljubljana niso rešene in da so vsi soodgovorni za razmere. S prelaganjem odločitve in ugotavljanjem, kdo je kriv in kdo ne, po njegovem prepričanju spodkopavajo javno zdravstvo.

Vodja poslancev SD je ocenil še, da Glažar in ministrica dejansko ščitita vodstvo UKC Ljubljana, ki dela slabo. Vse skupaj je signal, da bi moral generalni direktor zavoda odstopiti, je še prepričan.

Ne spreglejte