Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
10. 5. 2011,
13.10

Osveženo pred

8 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Hrvaška

Torek, 10. 5. 2011, 13.10

8 let, 2 meseca

Gantar in Bebić zadovoljna ob izboljšanju odnosov med državama

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Predsednik DZ Pavel Gantar je sprejel predsednika hrvaškega sabora Luko Bebića, ki se mudi na dvodnevnem uradnem obisku v Sloveniji.

V izjavi za medije sta izrazila zadovoljstvo ob izboljšanju odnosov med državama v zadnjem času in se zavzela za okrepitev sodelovanja med parlamentoma in na splošno.

Spremenjeni odnosi s Hrvaško Kot je dejal Gantar, obisk predsednika sabora z delegacijo odraža spremenjene odnose s Hrvaško, ki so v preteklosti nekoliko zastali zaradi odprtih vprašanj. Veseli ga, da so odnose, ki so tradicionalno prijateljski, obnovili in jih dvignili na to raven.

Na dobri poti Tudi Bebić je ocenil, so odnosi med Slovenijo in Hrvaško na dobri poti, veliko vlogo pri tem pa igrajo tudi parlamenta, parlamentarni odbori in skupine prijateljstva. Pri tem sta parlamenta svobodna pri oblikovanju svojih odnosov, v komunikaciji, odpiranju vprašanj, s čimer vladi in diplomatske predstavnike spodbujata k še bolj intenzivnemu delu, je povedal Bebić.

Ocenil je, da na ravni vlad beležimo intenzivno sodelovanje, srečanja predsednika slovenske vlade Boruta Pahorja in hrvaške premierke Jadranke Kosor pa so po njegovih besedah postala že "legendarna".

"Padec podpore vstopu v EU je začasen" Gantar je poudaril, da obstaja vrsta razlogov za tesno sodelovanje parlamentov obeh držav, pri čemer je izpostavil, da lizbonska pogodba krepi vlogo parlamentov v medsebojnem dialogu v EU in dvostransko ter omogoča bolj sproščeno in neposredno obveščanje parlamentov obeh držav in politikov na obeh straneh meje.

Bebić se je zahvalil Gantarju za podporo slovenskega parlamenta pri ratifikaciji vstopa Hrvaške v zvezo Nato in podporo pri zaključevanju pristopnih pogajanj z EU. Izrazil je upanje, da se bo to zgodilo do konca junija. Padec podpore vstopu v EU na Hrvaškem je začasen in to se bo gotovo spremenilo, ko bo podpisana pristopna pogodba, je prepričan Bebić.

Gantar meni, da pri ratifikaciji hrvaške pristopne pogodbe v državnem zboru ne bo takšnih zapletov, kakršni so bili pri ratifikaciji vstopa v Nato. Vprašanje je le, ali bo parlament to storil že v tem sklicu ali v prihodnjem, saj bodo v Sloveniji prihodnjo jesen parlamentarne volitve. "Slovenija si ne more privoščiti, da bi bila Hrvaška zunaj Evropske unije," je poudaril.

Za pozitiven signal gospodarstvenikom Na pogovorih so po Gantarjevih besedah ocenili, da dobro sodelovanje parlamentov lahko posredno vpliva tudi na boljše sodelovanje gospodarstva, kulture in turizma. "Če se zavemo, da trgovska menjava med državama znaša približno dve milijardi evrov, potem je še kako pomembno, da so politični odnosi na vseh ravneh dobri in da sporočajo gospodarstvenikom, da so odnosi urejeni in da ni ovir za sodelovanje, trgovanje in investiranje," je poudaril.

Bebić je pri gospodarskem sodelovanje izpostavil zlasti turizem, pri katerem vidi velike možnosti napredka. Povabil je slovenske gospodarstvenike k vlaganju na Hrvaškem in skupnem nastopu na tretjih trgih, saj sta slovensko in hrvaško gospodarstvo v mnogih pogledih komplementarna.

Govora je bilo tudi o položaju manjšin Delegaciji sta govorili tudi o položaju manjšin. Kot je povedal Bebić, so s slovenske strani slišali pojasnilo, da je v Sloveniji težko pričakovati ustavne spremembe glede tega vprašanja, se bodo pa z drugimi ukrepi krepile pravice manjšin. "Ocenjujemo, da so manjšine prednost in ne obremenitev," je poudaril.

Na novinarsko vprašanje, ali bo imela izročitev bivšega hrvaškega premiera Iva Sanaderja vpliv na izid parlamentarnih volitev na Hrvaškem, je Bebić odgovoril, da načeloma ne komentira teh zadev, vendar pa ne verjame, da bo to močno vplivalo na volitve. Kot je dejal, bodo volitve čez šest, sedem mesecev in do takrat se bodo politične razmere stabilizirale.

Ne spreglejte