Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

David Kos

Petek,
20. 12. 2019,
7.58

Osveženo pred

4 leta, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,80

9

Natisni članek

zapečatenje gostilna FURS Marprom

Petek, 20. 12. 2019, 7.58

4 leta, 3 mesece

Furs zapečatil gostinski lokal pod Pohorsko vzpenjačo #foto #video

David Kos

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,80

9

Inšpektorji finančne uprave so zaradi davčnega dolga v sredo zapečatili priljubljen gostinski lokal Gondola fun bar pod vznožjem Pohorja. Lokal v objektu spodnje postaje Pohorske vzpenjače najmanj do ponedeljka ostaja zaprt.

Najemnik gostinskega lokala Gondola fun bar, ki je v lasti mariborskega javnega podjetja Marprom, je podjetje Gondola v lasti Doroteje Mauko. Ker je podjetje na seznamu davčnih neplačnikov finančne uprave (Furs), dolguje ji od 50 do sto tisoč evrov, ga je Furs v sredo zapečatil.

Oba vhoda v lokal sta prelepljena z lepilnim trakom finančne uprave, nameščen je uradni pečat. Pripeto je tudi obvestilo in opozorilo Fursa, da je vsakršno nepooblaščeno odstranjevanje ali uničevanje uradnega pečata kaznivo dejanje.

Prepoved opravljanja dejavnosti in zapečatenje poslovnih prostorov je eden od strožjih ukrepov Fursa, ki ga uporabijo le, ko je to nujno potrebno zaradi preprečitve nadaljnjih kršitev ali odprave nepravilnosti. Uporabijo ga praviloma pri zavezancih, ki kontinuirano kršijo zakone in druge predpise, katerih izvajanje nadzoruje Furs, če nobeni ukrepi Fursa niso več učinkoviti in če je to nujno potrebno zaradi preprečitve nadaljnjih kršitev, so sporočili s Fursa.

Zaposlenim niso plačevali prispevkov

Kot je za spletni portal mariborinfo.com pojasnil Goran Miličević, zaposleni in partner lastnice podjetja, je ukrep posledica davčnega dolga v višini nekaj manj kot sto tisoč evrov. Med drugim niso plačevali prispevkov za socialno varnost osebam v delovnem razmerju. Zaposleni naj bi bili trije delavci.

Gondola fun bar | Foto: Matjaž Vertuš Foto: Matjaž Vertuš Iz Marproma so za mariborinfo sporočili: "V Marpromu smo po zapečatenju lokala, ki ni bilo posledica našega ravnanja, temveč neporavnanih obveznosti najemnika prostora, z njim nemudoma prekinili pogodbo. Prav tako smo s tem takoj seznanili Finančno upravo Republike Slovenije in jo pozvali, naj odpečati lokal, saj dosedanji najemnik ni lastnik prostora." 

Gondola fun bar | Foto: Matjaž Vertuš Foto: Matjaž Vertuš Izrazili so pričakovanje, da bo lokal odpečaten danes, nato pa bodo poiskali novega najemnika. A kot so nam sporočili danes, se to še ne bo zgodilo. "Za odpečatenje prostora so izpolnjeni vsi pogoji, po zagotovilih finančne uprave pa bo izvedeno v ponedeljek zjutraj," so odgovorili.

Furs konkretnih primerov ne more komentirati

Furs na vprašanja, ki zadevajo konkretne davčne zavezance, ne more odgovoriti zaradi varovanja davčne tajnosti. "V skladu z Zakonom o davčnem postopku kot davčna tajnost veljajo vsa dejstva, okoliščine, podatki, odločitve in drugi dokumenti, ki zadevajo posameznega zavezanca za davek," so pojasnili.

Gondola fun bar | Foto: Matjaž Vertuš Foto: Matjaž Vertuš

Dodajajo, da se Furs za takšen ukrep praviloma odloči za uporabo omenjenega pooblastila:

· pri zavezancih, ki ne oddajajo davčnih obračunov (vseh ali delno - obračunov davka na dodano vrednost, obračunov prispevkov za socialno varnost za zaposlene in obračunov iz dohodkov iz dejavnosti in davka od dohodkov pravnih oseb). Furs zavezance za oddajo obračunov večkrat poziva s pisnimi in ustnimi pozivi, vendar je pozivanje in kaznovanje neuspešno.

· pri zavezancih, ki so praviloma tudi dolžniki, v postopkih izvršbe pa so bili izčrpani vsi ukrepi izvršbe, vendar davčnega dolga ni mogoče izterjati. Zavezanci so praviloma tudi dolžniki iz naslova prispevkov za socialno varnost, kar pomeni tudi kršitev pravic delavcev.

· pri zavezancih, ki poslujejo gotovinsko, poslovnega računa nimajo odprtega oziroma je blokiran zaradi davčne izvršbe, dnevne iztržke gotovine porabijo za nabavo novih artiklov za prodajo oz. za plačilo delavcev brez ustrezno poravnanih davkov in prispevkov za delavcev (tudi za plačila v primeru zaposlovanja na črno), dolga do državne blagajne pa ni mogoče izterjati oz. se dolg terja z dnevnimi rubeži blagajne, kar pa ni učinkovito, saj se dolg iz drugih naslovov bolj povečuje kot pa zmanjšuje z rubeži blagajne.

Gondola fun bar | Foto: Matjaž Vertuš Foto: Matjaž Vertuš Gondola fun bar | Foto: Matjaž Vertuš Foto: Matjaž Vertuš Gondola fun bar | Foto: Matjaž Vertuš Foto: Matjaž Vertuš Gondola fun bar | Foto: Matjaž Vertuš Foto: Matjaž Vertuš

Ne spreglejte