Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
26. 3. 2015,
21.08

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Forum 21 TTIP

Četrtek, 26. 3. 2015, 21.08

8 let

Forum 21 zaskrbljen nad tajnostjo pogajanj o TTIP

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Sporazum o čezatlantskem trgovinsko-investicijskem partnerstvu med EU in ZDA (TTIP), ki razburja javnost, je bil danes osrednja tema pogovora v organizaciji društva Forum 21.

Pogajanja o TTIP so predmet številnih razprav povsod po Evropi, ne le v Sloveniji, je uvodoma spomnil predsednik Foruma 21 in nekdanji predsednik republike Milan Kučan in dodal, da je toliko nejasnosti morda ravno zaradi tajnosti pogajanj. Sodelujoči so kot negativno izpostavili prav tajnost pogajanj, hkrati jih skrbi, da prinaša koristi predvsem multinacionalkam.

Kučan ocenjuje, da gre za dominanten interes multinacionalk Po Kučanovih pojasnilih je precej nezaupanja, da bi EU zmogla zahtevati prilagoditev standardov, ki zdaj veljajo v Uniji; gre za vprašanje, ali se bo EU s sporazumom podredila ZDA, kot je to storila v primeru sankcij proti Rusiji.

"Za zdaj bi lahko rekli, da je o sporazumu več vprašanj kot odgovorov," je še dejal Kučan in ocenil, da gre pri sporazumu za dominanten interes kapitala, multinacionalk.

Mencinger v sporazumu TTIP vidi konec tržnega gospodarstva Tajnost pogajanj in položaj multinacionalk v TTIP sta zmotila tudi ekonomista Jožeta Mencingerja. Kot je poudaril, bodo namreč lahko multinacionalke tožile državo, če bi ta omejila poslovanje. Mencinger v sporazumu TTIP vidi konec tržnega gospodarstva in po njegovi oceni gre za odmiranje države.

Andrej Gnezda iz nevladne organizacije Umanotera je poudaril, da se zaradi sporazuma civilna družba povezuje in vrši pritisk. Ob tem je izrazil upanje, da se standardi ne bodo nižali, čeprav se kaže, da se bo to na nekaterih področjih zgodilo. "Gre za zelo pomembna vprašanja," je poudaril in ocenil, da TTIP ni primeren za Slovenijo.

Štrukelj: TTIP ogroža princip demokracije TTIP je koncept, ki gre v napačno smer in ogroža princip demokracije, je ocenil predsednik Konfederacije sindikatov javnega sektorja Slovenije Branimir Štrukelj in se vprašal, kakšni interesi se pri sporazumu zagovarjajo. Mehanizem za reševanje sporov med investitorjem in državo (ISDS), ki trenutno zelo razburja javnost, deluje kot pomemben del sporazuma.

Po Šoltesovih informacijah bi lahko bil sporazum podpisan šele čez tri leta Vse kaže, da se tega vlaka ne bo dalo ustaviti, je dejal evropski poslanec Igor Šoltes (Zeleni/Verjamem) in poudaril, da evropski Zeleni TTIP, kot je zastavljen, nasprotujejo, in sicer najprej zaradi tajnosti, zdaj pa zaradi mehanizma ISDS. Po njegovi oceni sicer v sporazumu ni nič tako skrivnostnega, da bi moralo ostati tajno. Po njegovih informacijah naj bi se o TTIP glasovalo, če se sploh bo, šele leta 2018.

Potrebna je previdnost pri vsebini sporazuma Pravnica Vasilka Sancin medtem v TTIP ne vidi grožnje. Ta pogodba bo namreč po njenih pojasnilih pravno uredila trgovino med EU in ZDA, kar je s pravnega vidika dobro. Strinja pa se, da je treba biti previden pri vsebini, da se ne bi znižali standardi, ki v EU že veljajo.

Spomnila je, da bo moral TTIP odobriti Evropski parlament, in poudarila, da se lahko skladnost sporazuma z evropskim pravom preveri tudi na Sodišču EU. Slovenija ima po njenih besedah ves čas pogajanj besedo – če še nima izdelanega mnenja, je zdaj skrajni čas, da to naredi, je dodala.

Ne spreglejte