Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
3. 5. 2016,
17.07

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,50

1

Natisni članek

TTIP

Torek, 3. 5. 2016, 17.07

6 let, 6 mesecev

Slovenija bo še naprej podpirala pogajanja o TTIP, Francija mu kljubuje

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,50

1

Aleš Cantarutti | Foto Matej Leskovšek

Foto: Matej Leskovšek

Slovenija bo še naprej podpirala pogajanja o čezatlantskem trgovinskem in investicijskem partnerstvu (TTIP) med EU in ZDA, vendar ne bo pristala na zniževanje v Uniji veljavnih standardov, je danes zagotovil državni sekretar na gospodarskem ministrstvu Aleš Cantarutti. Francozi pričakujejo spremembe, če ne, TTIP ne bodo podprli.

Slovenija je za nadaljevanje pogajanj o TTIP. "A ne pristanemo na nikakršno zmanjšanje standardov, ki jih poznamo v EU. Pri tem bomo vztrajali tudi naprej," je zagotovil Aleš Cantarutti in dodal, da je enako tudi stališče Evropske komisije. Slovenija vztraja tudi pri tem, da bo TTIP moral potrditi tudi slovenski parlament.

"V sporazumu vidimo kar nekaj koristi za slovensko gospodarstvo"

Državni sekretar je ponovil pričakovanja o sklenitvi ambicioznega in uravnoteženega prostotrgovinskega sporazuma med EU in ZDA in izrazil prepričanje, da med Slovenijo in ZDA obstajajo še neizkoriščene možnosti za okrepitev gospodarskega sodelovanja. "V sporazumu vidimo kar nekaj koristi za slovensko gospodarstvo," je dejal v izjavi za novinarje v prostorih gospodarskega ministrstva.

Prve analize, ki jih je opravil Jože P. Damijan s svojo ekipo, ne kažejo velikih učinkov za slovensko gospodarstvo, je priznal. A ob približevanju koncu pogajanj bo ministrstvo naročilo še eno študijo. "Verjamem, da bo pokazala ne le učinke, ampak tudi priložnosti in to, kar mora slovensko gospodarstvo narediti, da ta sporazum, ko bo seveda v celoti ali skoraj v celoti znan, izkoristimo."

TTIP ima številne nasprotnike, marca lani je svoje pomisleke predstavila stranka Solidarnost in koalicija proti tajnim sporazumom TTIP, CETA in TISA. | Foto: Klemen Korenjak TTIP ima številne nasprotnike, marca lani je svoje pomisleke predstavila stranka Solidarnost in koalicija proti tajnim sporazumom TTIP, CETA in TISA. Foto: Klemen Korenjak

Kdo bo izvajal novo študijo, še ni znano - izvajalca bodo iskali z razpisom. "Profesor Damijan s svojo ekipo je ena od možnosti, ni pa edina," je pojasnil Cantarutti. Osebno sicer med drugim priložnosti v okrepljenem sodelovanju z ZDA vidi za avtomobilsko industrijo oziroma dobavitelje, TTIP bi lahko okrepil tudi ameriške investicije pri nas na tem področju.

Kmetijski izdelki so za Slovenijo občutljiva tema

Kmetijski izdelki, ki so se znašli v izpostavljenih dokumentih, so za Slovenijo občutljiva tema in tukaj naša država ne bo popuščala, je zagotovil. Naj bi pa ravno o kmetijskih proizvodih tekla pogajanja v zadnjem, 13. krogu pogajanj o TTIP, in menda je bilo doseženega nekaj napredka, je povedal. Glede tega je Slovenija Bruselj zaprosila za več pojasnil.

Slovenija od svojega stališča ne odstopa tudi pri vprašanju mehanizma za reševanje sporov med investitorjem in državo ISDS. "Slovenija je med najglasnejšimi članicami, še vedno nismo zadovoljni s predlogom," je poudaril. "Še vedno menimo, da je najbolje, če omenjenih določb v sporazumu ne bi bilo in bomo še naprej to tudi zagovarjali." Nobena članica EU pa ne bo pristala na zasebna sodišča, o katerih je bilo govora v razkritih dokumentih, je dodal.

Kot je dodal Cantarutti, dokumentov, ki jih je razkril Greenpeace, v Sloveniji še niso videli. Evropsko komisijo so zaprosili, naj jim dokumente pojasni podrobneje predstavi, kaj vse obsegajo.

Francoski predsednik Hollande pričakuje spremembe, če ne ...

V kabinetu predsednika vlade Mira Cerarja so pojasnili, da Evropska komisija zagotavlja, da v primeru sklenjenega sporazuma ne bo zniževanja obstoječih evropskih standardov. Koliko bo komisija pri tem uspešna, bo znano ob koncu pogajanj. "Izpostavljamo pa dejstvo, da mora v Sloveniji sporazum na koncu ratificirati še državni zbor," so zapisali. Francoski predsednik Francois Hollande pa je že zagrozil, da bo na sporni sporazum, če bo ostal tak, kakršen je trenutno, dal veto.

Za francoskega predsednika Francoisa Hollanda je sporazum TTIP v trenutni obliki nesprejemljiv.  | Foto: Matej Leskovšek Za francoskega predsednika Francoisa Hollanda je sporazum TTIP v trenutni obliki nesprejemljiv. Foto: Matej Leskovšek

"Slovenija bi morala Bruslju odvzeti pogajalski mandat za TTIP"

Slovenska vlada bi na podlagi razkritih dokumentov skupaj z drugimi evropskimi vladami "morala preklicati, odvzeti pogajalski mandat Evropski komisiji in tako prekiniti pogajanja o sporazumu TTIP", so se na razkritja Greenpeacea odzvali v nevladni organizaciji Umanotera.

Dokumenti potrjujejo tisto, na kar že dalj časa opozarjajo nevladne organizacije, sindikati in potrošniki, menijo v Umanoteri. ZDA želijo odpraviti previdnostno načelo, ki velja v EU, breme dokazovanja prevaliti na regulatorje ter gospodarstvu in industriji omogočiti nesorazmeren vpliv in sodelovanje v pripravi prihodnje zakonodaje.

"V besedilu predlagana pravila bi znatno omejila vlogo države v varovanju javnega zdravja, okolja ali potrošnika in v nadzoru nad škodljivimi kemikalijami, pesticidi in ostalimi zdravju nevarnimi snovmi," je v imenu Umanotere sporočil Andrej Gnezda.

Ne spreglejte