Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
30. 5. 2016,
15.59

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,15

Natisni članek

Phil Hogan pogajanja kmetijstvo Evropska unija TTIP

Ponedeljek, 30. 5. 2016, 15.59

6 let, 7 mesecev

Evropsko kmetijstvo in TTIP: trgovinska bilanca med EU in ZDA je neuravnotežena

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,15
TTIP | Foto Reuters

Foto: Reuters

Evropski komisar za kmetijstvo Phil Hogan je v pismu veleposlanikom vseh 28 članic EU opozoril na pomanjkanje napredka v pogajanjih o prostotrgovinskem sporazumu med EU in ZDA (TTIP) na nekaterih pomembnih področjih, povezanih s kmetijstvom. Komisar je bil pri tem kritičen do drže ZDA, ki da ne želijo popustiti pri vprašanjih, ključnih za EU.

Phil Hogan je v pismu, ki so ga v petek poslali iz njegovega urada, med drugim zapisal, da EU v okviru pogajanj o TTIP še ni videla znatnega napredka na področjih, ki so bistvenega pomena za evropsko kmetijstvo, na primer pri zaščiti geografskih označb in izvozu vina v ZDA.

ZDA morajo popustiti pri vprašanjih, ki so v interesu EU

Hogan se je s tem odzval na "nekoliko nenavadno elektronsko pošto", ki naj bi jo po poročanju časnika Politico veleposlanikom držav članic pri EU preteklo sredo poslal ameriški veleposlanik v Bruslju Anthony Gardner in ki naj bi bilo med drugim kritično do nekaterih komisarjevih izjav kot tudi do pomanjkanja napredka v pogajanjih o TTIP.

Zdi se, da ameriška vlada še ni v položaju, da bi lahko v enaki meri odgovorila na prizadevanja EU glede TTIP in popustila pri vprašanjih, ki so v interesu EU, je med drugim zapisal Hogan. To se bo po njegovih besedah moralo spremeniti, če naj bi pogajanja končali še v času mandata ameriškega predsednika Baracka Obame do konca leta.

Zdi se, da ameriška vlada še ni v položaju, da bi lahko v enaki meri odgovorila na prizadevanja EU glede TTIP in popustila v vprašanjih, ki so v interesu EU, pravi evropski komisar za kmetijstvo Phil Hogan. | Foto: Reuters Zdi se, da ameriška vlada še ni v položaju, da bi lahko v enaki meri odgovorila na prizadevanja EU glede TTIP in popustila v vprašanjih, ki so v interesu EU, pravi evropski komisar za kmetijstvo Phil Hogan. Foto: Reuters

Neuravnotežena trgovinska bilanca med EU in ZDA

V Bruslju tudi zavračajo ameriške navedbe, da je trenutna trgovinska bilanca kmetijskih proizvodov med EU in ZDA neuravnotežena. "Pozitivna trgovinska bilanca je predvsem rezultat izvoza vina, alkohola in piva iz EU v ZDA," piše v enem od internih poročil Evropske komisije, ki ga prav tako povzema dobro obveščeni Politico, ki poroča o zadevah v zvezi z EU.

Okoljevarstvena organizacija Greenpeace je v začetku maja objavila dele dokumentov iz tajnih pogajanj o TTIP, ki razkrivajo pogajalska izhodišča EU in ZDA. Iz njih naj bi bilo razvidno, da imajo ZDA mestoma zelo ostra stališča in vršijo pritisk na evropsko stran.

Slovenija za transparentnost in ohranjanje standardov

Slovenija se v pogajanjih o TTIP zavzema za transparentnost in za to, da bi bil sporazum TTIP mešani sporazum, kar pomeni, da bi ga morali ratificirati parlamenti vseh 28 držav članic. Poglavje kmetijstva bo sicer po mnenju slovenske strani eno najtežjih v TTIP, besedilo tega dela pa bi lahko bilo oblikovano v sami konici pogajanj.

Za Slovenijo je ključno, da se ohranijo standardi, doseženi v EU skozi desetletja, poudarjajo na ministrstvu za kmetijstvo.

Pogajanja vstopajo v končno fazo

Sicer pa bo o TTIP govora tudi na vrhu EU konec junija. Pogajanja o TTIP vstopajo v končno fazo, je v Bruslju danes dejal tiskovni predstavnik Evropske komisije. Zato želi predsednik komisije Jean-Claude Juncker na srečanju odpreti razpravo o tem, "kje smo in kam želimo v pogajanjih".

Pri tem namerava evropske voditelje zaprositi, da ponovno potrdijo mandat Evropski komisiji, ki se v imenu vseh 28 držav članic pogaja o TTIP. Juncker obenem upa na močan politični signal z najvišje ravni za pogajanja, je še dejal tiskovni predstavnik komisije.

Ne spreglejte