Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
16. 6. 2021,
15.57

Osveženo pred

2 leti, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,92

20

Natisni članek

Milan Krek Aleš Bržan NIJZ poročilo voda morje

Sreda, 16. 6. 2021, 15.57

2 leti, 10 mesecev

Fekalije v Žusterni? Dve različni poročili – kdo je odločal, katero gre v javnost

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,92

20

žusterna | Koprski župan Aleš Bržan je opozoril, da gre za napade, ki škodijo lokalni skupnosti, gospodarstvu in turizmu, zato bodo sprožili pravne postopke in ugotovili, kdo je odgovoren za to. "Ravnanje NIJZ je neprimerno, nedostojno in absolutno nedopustno,"  je dodal.   | Foto Mestna občina Koper

Koprski župan Aleš Bržan je opozoril, da gre za napade, ki škodijo lokalni skupnosti, gospodarstvu in turizmu, zato bodo sprožili pravne postopke in ugotovili, kdo je odgovoren za to. "Ravnanje NIJZ je neprimerno, nedostojno in absolutno nedopustno,"  je dodal.  

Foto: Mestna občina Koper

Ekipa NIJZ si je pretekli petek ogledala okolico kopališča Žusterna in odsek obale, kjer se ljudje množično kopajo. Njihovo poročilo razkriva, da bi morala na kopališču viseti rdeča zastava, saj so v zaledju plaže zaznali močan vonj po fekalijah, hkrati so zaznali številne nepravilnosti, je poročal portal 24ur.com. Koprski župan Aleš Bržan zatrjuje, da je kopanje v Kopru varno, kar potrjujejo tudi sveže meritve Nacionalnega laboratorija za zdravje, okolje in hrano.

V poročilu, ki so ga pridobili na omenjenem portalu in pod katero se je podpisala Simona Perčič, so ugotovitve drugačne, kot trdi koprski župan Aleš Bržan, ki se je v medijih odzval danes popoldne. 

"Pravkar smo od Nacionalnega laboratorija za zdravje, okolje in hrano dobili poročilo, ki kaže, da so vode skladne s priporočili NIJZ.  Z drugimi besedami, kopalne vode na tem območju so dokazano varne. Kopanje v Kopru je bilo in je tudi zdaj povsem varno," je po poročanju 24ur.com dejal Bržan, ki je dodal, da so šele včeraj dobili informacije, da se je isti dan, ko je NLZOH vzel vzorce, na terenu zadrževala tudi ekipa NIJZ, ki pa je ugotovila povsem drugačno sliko kot laboratorij, pristojen  za meritve. 

Žusterna
Novice Zmeda v Žusterni: najprej izobesili belo, potem pa spet rdečo zastavo

V poročilu podpisi ljudi, ki delajo od doma

"To je zelo nenavadno," je opozoril župan in dodal, da gre za zelo nestrokovno poročilo in da vzorci niso bili odvzeti. "Na občini nismo dobili nobenega vabila na ogled, poročilo so podpisali tudi ljudje, ki sploh niso bili na ogledu, saj delajo od doma. Prav tako niso vzeli vzorcev, poročilo pa je še nedokončano pristalo v rokah novinarjev. Ne vem, kaj natanko se je dogajalo na NIJZ, ampak imam informacije, za katere upam, da niso resnične, da naj bi navodila za lansiranje informacij dal prav direktor NIJZ, Milan Krek," je še pojasnil župan. 

V četrtek pričakujejo novo poročilo laboratorija za vzorce, ki so jih vzeli 11. junija, in predhodne ocene po njegovih navedbah kažejo, da je voda primerna za kopanje, pa poroča STA. Kot je dejal, nimajo težav s tem, da bi morali izobesiti rdečo zastavo, a le, če voda res ne bo primerna za kopanje.

Poročilo NIJZ iz 11. junija, ki so ga v torek dobili od novinarjev, pa kaže, da je bila voda na kopališču Žusterna in na odseku obale Žusterna na pogled motna, peneča ter da so zaznali smrad po fekalijah. 

Kanali in struge hudournika očiščeni

Delavci družbe Marjetica Koper so pred kratkim očistili hudourniške kanale, tudi struge iztočnega dela hudournika Žusterna. To čiščenje so opravili po končanih delih ureditve dna struge iztočnega dela tega hudournika, je spomnil vodja urada za gospodarske dejavnosti, okolje in promet na koprski občini Raf Klinar.

Pregledali so tudi, ali so uredili priključke hiš, za katere so leta 2019 ugotovili, da imajo kanalizacijo speljano v iztok meteorne vode v morje. Kot so zagotovili, je pregled pokazal, da so urejeni vsi priključki. Tako kažejo tudi analize, ki jih dvakrat na mesec izvaja laboratorij za zdravje, okolje in hrano.

žusterna
Novice Onesnaženje v Žusterni: sume črnih priključkov na kanalizacijo bodo prijavili inšpekciji
žusterna
Novice Kopališče v Žusterni danes ponovno odpirajo, a del ostaja zaprt.
Meritve, onesnaženje, žusterna
Novice Nevarnosti ni več: voda v Žusterni je primerna za kopanje #video
Ne spreglejte