Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
19. 12. 2017,
18.20

Osveženo pred

6 let, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,23

Natisni članek

Karmen Erjavec Fakulteta za družbene vede

Torek, 19. 12. 2017, 18.20

6 let, 4 mesece

FDV: Karmen Erjavec ravnala metodološko in etično nesprejemljivo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,23
Karmen Erjavec | Foto STA

Foto: STA

Fakulteta za družbene vede (FDV) je na podlagi sklepa senata Univerze v Ljubljani ugotovila, da je nekdanja sodelavka FDV, visokošolska profesorica Karmen Erjavec "v svojem raziskovalnem delu ravnala metodološko in etično nesprejemljivo".

Na FDV so v sporočilu za javnost tudi zapisali, da ravnanje Erjavčeve obsojajo in da bodo s sklepom senata univerze seznanili znanstvene revije, ki jih primer zadeva. Obvestili bodo tudi Javno agencijo za raziskovalno dejavnost RS, ki je pristojna za zbirke podatkov in nadzor nad delom na raziskovalnem področju.

Senat univerze je v sklepu znova poudaril, da najstrožje obsoja objavljanje raziskovalnih del, ki zaradi neizsledljivosti in nedostopnosti raziskovalne dokumentacije ne vzdržijo znanstvene presoje verodostojnosti. "Še več, ker je glavni namen tovrstnih prispevkov poročanje o znanstvenih dognanjih, so ti brez podkrepljenih in dokumentiranih ugotovitev potencialno sporni ter metodološko in etično nesprejemljivi, pojavljajo pa se tudi sumi, ali so bile raziskave korektno in dejansko izvedene," so sporočili z univerze.

Nekdanjo predstojnico katedre za novinarstvo in redno profesorico FDV Erjavčevo so v začetku leta 2015 osumili potvorbe znanstvenih del. Zoper njo so začeli dva postopka: pred komisijo za etična vprašanja ljubljanske univerze zaradi suma akademske nepoštenosti in postopek pred senatom univerze zaradi odvzema naziva redne profesorice.

Senat postopek ustavil

Senat je septembra letos ustavil postopek za odvzem naziva redne profesorice, ki je tekel po prijavi FDV. Takratni rektor Ivan Svetlik je tedaj pojasnil, da je bilo o akademski nepoštenosti Erjavčeve v prijavah navedenih veliko indicev, a žal nihče ni predložil trdnih neposrednih dokazov, ki bi zdržali tudi sodno presojo. Hkrati je napovedal možnost novega postopka.

Erjavčeva je že pred časom priznala nekatere napake in odstopila z mesta predstojnice katedre za novinarstvo, zdaj pa je zaposlena na novomeški fakulteti za poslovne in upravne vede. Njena odvetnica Nataša Pirc Musar je za ponedeljkovo izdajo tednika Reporter priznala, da Erjavčeva ni delala vseh intervjujev, temveč jih je opravljalo več raziskovalcev in študentov iz njene ekipe. Imen študentov si "žal ni zapomnila".

"Kodeks ni zapovedoval hrambe dokumentacije"

Iz odvetniške pisarne Pirc-Musarjeve so sporočili, da Erjavčeva ni kršila etičnega kodeksa in ni ravnala akademsko
nepošteno. "Postopek pred Senatom Univerze v Ljubljani je bil s sklepom o ustavitvi zaključen že konec septembra. Ponovna obravnava, ki presega zgolj seznanitev Senata s sklepi Komisije za etična vprašanja (KEV), je nova obsodba red. prof. dr. Karmen Erjavec, kar je po naši presoji eklatantno ignoriranje vseh postopkovnih pravil. Seznanitev Senata s sklepi KEV, ne da bi bila z njimi seznanjena naša stranka in imela nanje možnost vložiti pravna sredstva, pa kaže na namero, da se kljub končanim postopkom naši stranki neutemeljeno posega v osebni in strokovni ugled," so zapisali in poudarili, da etični kodeks za raziskovalce Univerze Ljubljana v času nastanka domnevno spornih člankov hrambe dokumentacije, ki je bila podlaga zanje, ni zapovedoval.

Ne spreglejte