Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Aleksander Kolednik

Torek,
27. 5. 2014,
12.57

Osveženo pred

4 leta, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Igor Lukšič Jernej Pikalo FDV

Torek, 27. 5. 2014, 12.57

4 leta, 2 meseca

FDV-jev projekt poleg kriminalistov pod drobnogled vzela tudi Evropska komisija

Aleksander Kolednik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Projekt Državljanstvo v novi dobi, za katerega je FDV od ministrstva za šolstvo prejela 600 tisoč evrov evropskih sredstev, je poleg kriminalistov pod drobnogled vzela tudi Evropska komisija.

V službi vlade za razvoj in evropsko kohezijsko politiko (SVRK) so za Finance pojasnili, da je Evropsko komisijo zanima, "ali so bila evropska sredstva za navedeni projekt porabljena namensko, v upravičenem obdobju (31. avgust 2011) ter ali so bila dodeljena sredstva za administrativne stroške porabljena v skladu z nacionalnimi pravili in EU-pravili izvajanja evropske kohezijske politike".

Ministrstvo zanika nepravilnosti Ministrstvo za izobraževanje trdi, da so bila "vsa sredstva v okviru projekta porabljena namensko, v upravičenem obdobju ter v skladu z nacionalnimi in EU-pravili". Zagotavljajo še, da je bila za projekt opravljena tudi stoodstotna administrativna kontrola, ki v okviru izvajanja projekta ni ugotovila nepravilnosti.

Vprašanja v zvezi s projektom je EK na SVRK naslovila 15. aprila, in sicer na podlagi zapisanega v medijih. Odgovore pričakujejo do 30. junija. FDV bi v primeru ugotovitve kakršnihkoli nepravilnosti lahko doletelo tudi vračanje evropskih sredstev.

Lukšič, Pikalo in Pertinač kazensko ovadeni Na sume nepravilnosti pri projektu je opozorila anonimna kazenska ovadba, ki je Igorju Lukšiču, takratnemu šolskemu ministru, Jerneju Pikalu in Aljušu Pertinaču, ki je koordiniral razpisni postopek, očitala nepravilnosti pri omenjenem razpisu iz leta 2009. Projekt se je na FDV izvajal pod okriljem Centra za kritično politologijo, ki ga vodi Andrej Lukšič, brat Igorja Lukšiča.

Vodja projekta Državljanska vzgoja je bil Pikalo, danes minister za izobraževanje, sodelovala pa naj bi tudi Marina Lukšič Hacin, sestrična Igorja Lukšiča. "Vsi, ki so delali na projektu, so od tega imeli dokazljive finančne koristi," je po poročanju Financ pisalo v ovadbi.

Ne spreglejte