Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
11. 2. 2019,
14.55

Osveženo pred

5 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,23

1

Natisni članek

Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) ZZZS Samo Fakin

Ponedeljek, 11. 2. 2019, 14.55

5 let, 2 meseca

Fakin: Sistem po zagotovilih direktorjev zdravstvenih domov ne razpada

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,23

1

Samo Fakin | Foto Ana Kovač

Foto: Ana Kovač

Minister za zdravje Samo Fakin je po današnjem srečanju z direktorji zdravstvenih domov menil, da je težav veliko, a da je pretirano govoriti o razpadu primarnega zdravstvenega varstva. Med drugim je napovedal prenovo obračunskega modela, prevetritev glavarinskih količnikov, administrativne razbremenitve in mesečna srečevanja z direktorji.

"Težav je veliko, ampak nobena izmed njih ni tako alarmantna, da bi lahko rekli, da bo razpadel sistem primarnega zdravstvenega varstva," je na novinarski konferenci po večurnem srečanju z vodstvi zdravstvenih domov poudaril Fakin, ki je sestanek sklical po vedno glasnejših opozorilih primarnih zdravnikov o njihovi obremenjenosti.

Direktorji zagotovili, da primarni zdravstveni sistem ne razpada

Dom starejših občanov Fužine | Foto: Matej Leskovšek Foto: Matej Leskovšek Kot je pojasnil minister, so mu direktorji zagotovili, da primarni zdravstveni sistem ne razpada. So pa na sestanku navedli vrsto težav, ki jih poznajo že iz preteklosti, na primer preobremenjenost zdravnikov na nekaterih lokacijah in administrativne ovire.

Na današnjem srečanju so po Fakinovih besedah ugotovili, da za izboljšanje primarnega zdravstva lahko naredijo še veliko. Med drugim je minister napovedal prenovo obračunskega modela, izboljšanje informacijskega sistema in prenos nekaterih administrativnih obremenitev z zdravnikov na diplomirane medicinske sestre, na primer predpisovanje inkotinenčnih pripomočkov. Direktorji se po njegovih besedah strinjajo tudi s selektivnim nagrajevanjem, torej da bo tisti, ki bo naredil več, tudi dobil višje plačilo.

Ključna točka sestanka pa so bili po ministrovih besedah glavarinski količniki, ki na nasprotne bregove postavljajo ministrstvo in Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) ter zdravniške organizacije. Po mnenju Fakina bo potrebna njihova prevetritev, saj da so se v dogovorih v preteklosti znižali prehitro. Prav tako meni, da je potreben dogovor s sindikati o redefiniciji standardov.

Število družinskih zdravnikov se povečuje

Vodja Centra za upravljanje programov preventive in krepitve zdravja na NIJZ Radivoje Pribaković Brinovec je pojasnil, da se število družinskih zdravnikov povečuje. Trenutno je v Sloveniji 950 specialistov družinske medicine in 315 specializantov. Med njimi je veliko mladih zdravnikov, a je hkrati močna tudi skupina zdravnikov, starejših od 55 let. Ob tem je prepričan, da lahko s skrbnim načrtovanjem in usmerjanjem mladih zdravnikov v specializacijo družinske medicine obdržimo ugodne smernice. "Obremenitve pa je treba vzeti resno. Zahtevnost dela se povečuje, zdravniki delajo tudi v dežurstvih," je še poudaril Pribaković Brinovec.

Samo Fakin | Foto: Ana Kovač Foto: Ana Kovač

"Smo daleč od tega, da bi lahko govorili o razpadu sistema, je pa to dejavnost, ki zahteva dodatno pozornost," je dodal direktor Združenja zdravstvenih zavodov Slovenije Marjan Pintar. Direktorji so po njegovih besedah opozorili predvsem na neenakomerno obremenjenost timov, selitev od najbolj obremenjenih zdravnikov k tistim manj obremenjenim pa ni. Za bolj uravnovešeno obremenitev je po njegovem mnenju potrebna sprememba modela financiranja ambulant.

Na to je opozoril tudi generalni direktor ZZZS Marjan Sušelj. Obračunski model ne rešuje vseh posebnosti slovenskega zdravstvenega sistema, zato bo treba v prenovi upoštevati varovalke, ki bodo sistem pokrivale čim bolj ustrezno, je še menil.

Niti besede o tem, kako mlade privabiti v družinsko medicino

Na Fakina je javno pismo danes naslovila tudi predsednica Zdravniške zbornice Slovenija Zdenka Čebašek-Travnik, ki ministra sprašuje, ali res verjame, da bo z novim obračunskim modelom mogoče obdržati sedanji nivo družinske medicine. Prav tako se sprašuje, kaj bo s kakovostjo in varnostjo zdravniških storitev. "Namesto teh nas obremenjujete z administrativnimi opravili, katerih glavni namen je nadzorovati količino in ne kakovosti našega dela," je zapisala.

"Danes nismo slišali niti besede o tem, kako boste v družinsko medicino privabili mlade zdravnike. Niti besede o tem, da vas skrbi za bolnike, ki še nimajo izbranega zdravnika in ki jih je po naših podatkih vsaj za dve srednje veliki slovenski mesti," je še bila ostra Čebašek-Travnikova, ki obenem poudarja, da so se pripravljeni pogovarjati z ministrstvom, a le kot enakopravni in enakovredni sogovorci.

Ne spreglejte