Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
24. 2. 2024,
7.17

Osveženo pred

2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,69

Natisni članek

evropske volitve Levica levica

Sobota, 24. 2. 2024, 7.17

2 meseca

Evropska levica potrdila vodilnega kandidata za evropske volitve

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,69
Levica | Foto STA

Foto: STA

Stranka Evropske levice je na današnjem predvolilnem dogodku v Ljubljani za vodilnega kandidata za nastop na junijskih evropskih volitvah izvolila predsednika stranke Walterja Baierja. Prav tako je potrdila svoj volilni program, ki med drugim vključuje boj proti revščini, podnebnim spremembam, neofašizmu in krepitev demokracije v Evropi.

"Mnogi trdijo, da je Evropa danes daleč od ljudi. Mi pa trdimo, da si morajo ljudje Evropo priboriti nazaj, in na tem bo temeljila naša volilna kampanja," je na novinarski konferenci povedal Walter Baier.

Poudaril je, da so ljudje razočarani nad politiko vladajočih strank, češ da te ne zagotavljajo dostojnega življenjskega standarda. "Ljudje se zato obračajo k skrajni desnici, mi pa jim želimo ponuditi alternativo," je dodal in ocenil, da se bo na letošnjih evropskih volitvah okrepila skrajna desnica.

Na vprašanje o morebitni pridružitvi nedavno nastale nemške stranke Združenje Sahre Wagenknecht (BSW) stranki Evropske levice je poudaril, da identiteta te stranke še ni popolnoma oblikovana. "Nisem prepričan, ali se stranka opredeljuje kot leva. Če se, bo verjetno njen naravni dom Evropska levica," je dodal.

Stranka Evropske levice je danes potrdila tudi svoj volilni program, katerega prednostne naloge so med drugim boj za nižje življenjske stroške, boj proti podnebnim spremembam, boj proti neofašizmu, krepitev državljanskih pravic, krepitev miru in demokracije ter krepitev javnih storitev in socialnih pravic.

Kot je pojasnila koordinatorica slovenske Levice in ministrica za kulturo Asta Vrečko, prednostne naloge temeljijo na enakosti, solidarnosti in zavezanosti zelenemu prehodu.

"Naše vrednote so pravičnost, solidarnost in tovarištvost. Upiramo se kapitalizmu, ki izkorišča tako ljudi kot naravo. Skupaj verjamemo, da lahko samo na temeljih trajnostnega razvoja, pravičnosti za vse, odpravi diskriminacije in uporu proti skrajni desnici, zgradimo enotno in solidarno Evropo," je še dodala.

Kdo je Walter Baier? 

Walter Baier je avstrijski politik in ekonomist. Politično dejaven je postal že v času študija ekonomije, ko je bil leta 1977 izvoljen za predsednika Komunistične študentske zveze in leta 1981 nasprotoval kandidaturi neonacistične skupine na volitvah v študentski zbor, je sporočila Evropska levica.

Med letoma 1994 in 2006 je bil predsednik Komunistične stranke Avstrije (KPÖ) in urednik avstrijske revije Volksstimme. Decembra 2022 je bil izvoljen za predsednika Evropske levice, od takrat pa zagovarjal potrebo po preoblikovanju evropske politike, da bi se z družbenimi in ekološkimi izzivi spoprijela v korist večine.

Walter Baier | Foto: STA Foto: STA
Miha Kordiš, Luka Mesec
Novice Mesec: Tisti, ki so stranko uničevali, odhajajo. Kordiš: Ne damo se.

"Moja generacija je imela pokojnino, od katere si lahko preživel"

Pred današnjim osrednjim dogajanjem je Levica v petek priredila pogovor svoje poslanke Nataše Sukič z Jeremyjem Corbynom, socialistom, protivojnim aktivistom in nekdanjim vodjem britanske laburistične stranke.

Jeremy Corbyn: Moja generacija je imela pokojnino, od katere si lahko preživel. | Foto: STA Jeremy Corbyn: Moja generacija je imela pokojnino, od katere si lahko preživel. Foto: STA

Strinjala sta se, da je mirovniško usmerjena politika ključna v današnjem trenutku številnih vojn in mednarodnih kriz. Naloga levice na prihajajočih evropskih volitvah pa da je, da po desetletjih neoliberalne razgradnje in desničarskega populizma povrne upanje v solidarnost in socialno pravičnost.

Jeremy Corbyn je v pogovoru naslikal, kakšen učinek so imele politike uničevanja socialne države na Otoku. "Preden je prišel neoliberalizem v Veliko Britanijo, ni bilo vse popolno, ampak moja generacija je imela brezplačno šolstvo in zdravstvo in pokojnino, od katere si lahko preživel," je dejal, "še vedno imamo zdravstvo, ki pa je vedno bolj privatizirano in zaračunava ogromne stroške. Ljudje zapustijo univerzo z vsaj 70 tisoč funti dolga. Imamo stanovanjski sistem, ki je nevzdržen, gentrificira mestna središča in izganja delavce daleč na obrobje, od koder morajo potovati na delo. Ljudje v 30. in 40. nimajo svojega stanovanja in živijo pri starših. In imamo 300 tisoč ljudi, ki so brezdomci, živijo na ulicah ali tleh svojih znancev. To so rezultati uničevanja socialne države."

Ne spreglejte