Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
12. 7. 2019,
7.34

Osveženo pred

4 leta, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,15

2

Natisni članek

pokojnine Ekonomsko-socialni svet sindikati delodajalci

Petek, 12. 7. 2019, 7.34

4 leta, 9 mesecev

ESS bo obravnaval pokojninsko novelo in novelo zakona o trgu dela

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,15

2

ESS | Na sindikalni strani nimajo večjih pripomb, medtem ko naj bi bilo pri urejanju trga dela več odprtih vprašanj. | Foto STA

Na sindikalni strani nimajo večjih pripomb, medtem ko naj bi bilo pri urejanju trga dela več odprtih vprašanj.

Foto: STA

Ekonomsko-socialni svet bo obravnaval predlog pokojninske novele in novele zakona o urejanju trga dela, ki sta ju za obravnavo na seji pripravili pogajalski skupini v okviru sveta. Predlog pokojninskih sprememb ne predvideva zviševanja upokojitvene starosti, pač pa naj bi se pri moških odmerni odstotek postopno dvignil na 63,5 odstotka.

Pri moških bi se odmerni odstotek za pokojninsko osnovo za 40 let pokojninske dobe s 57,25 odstotka postopno dvignil na 63,5 odstotka, medtem ko za ženske tak odmerni odstotek že velja. Predlog tudi navaja, da bi bila pokojnina za upravičenko ali upravičenca 1,36 odstotka višja za vsakega otroka, a največ za tri otroke. Pri tem naj bi postavili pogoj, da se upravičenka ali upravičenec ne upokoji predčasno. Še vedno pa bi ostala v veljavi tudi sedanja možnost, po kateri se lahko zaradi otroka upokoji prej.

Dogovorili naj bi se tudi za zvišanje minimalnega nadomestila za brezposelnost

Prva tri leta v delovnem razmerju po izpolnitvi pogojev za starostno upokojitev bi upravičenec po predlogu poleg plače prejemal tudi 40 odstotkov pokojnine in po preteku treh let 20 odstotkov. Temu delu pa nasprotuje Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije. Zavzemajo se namreč za takšno ureditev dvojnega statusa, po kateri bi upokojeni obrtnik lahko prejemal polno pokojnino, hkrati pa nadaljeval svojo dejavnost in plačeval stoodstotne prispevke in davke.

Na sindikalni strani nimajo večjih pripomb, medtem ko naj bi bilo pri urejanju trga dela več odprtih vprašanj. Dogovorili naj bi se tudi za zvišanje minimalnega denarnega nadomestila za brezposelnost s 350 na 530 evrov.

Ne spreglejte