Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
10. 12. 2013,
15.14

Osveženo pred

1 mesec, 3 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

pravnik Slovenija korupcija

Torek, 10. 12. 2013, 15.14

1 mesec, 3 tedne

Ernest Petrič: Slovenska družba je nabita z negativnim nabojem (video)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Jože Kozina o razlogih za nastanek bančne luknje: Šlo je za vpetost političnih elit in vprašanje nacionalnega interesa. Miro Cerar glede korupcije s prstom kaže na politiko.

Najvplivnejši pravniki po izboru pravnega portala Ius-info so na okrogli mizi, ki je sledila podelitvi priznanj, spregovorili o aktualnih razmerah in problemih v Sloveniji. V pogovoru, v katerega je pravnike zapletla varuhinja človekovih pravic Vlasta Nussdorfer, je bila kot ena ključnih težav izpostavljena tudi korupcija.

Pogovor je vodila varuhinja človekovih pravic, ki se tudi sama že nekaj let uvršča med deseterico najvplivnejših. Sogovorniki so bili do razmer v družbi precej kritični.

"Državno premoženje omogoča koruptivna dejanja" Donedavni predsednik ustavnega sodišča Ernest Petrič je ocenil, da je slovenska družba nabita z negativnim nabojem, sovraštvom in tudi zanikanjem dosežkov tistim, ki so nekaj ustvarili. In to je po njegovih besedah tudi eden od problemov, ki jih bomo morali rešiti, če bomo želeli iziti iz težav in krize.

Kot resen problem je izpostavil tudi sistemsko korupcijo, s katero se bomo po njegovih besedah resno lahko spopadli šele, ko bomo posekali korenine, ki jo omogočajo. Razlog vidi v velikem delu državnega premoženja, kar omogoča koruptivna dejanja. Kot večina držav tranzicije pa je Slovenija podedovala še šibko pravno kulturo, je ugotavljal.

Miro Cerar: Prvi krivec za korupcijo so nekatere politične stranke Da je korupcija eden glavnih, če ne najhujši problem, je menil tudi profesor na ljubljanski pravni fakulteti Miro Cerar. Po njegovih besedah so prvi krivec tiste politične stranke, ki so se v zadnjih desetih, petnajstih letih in več menjavale na oblasti in na nek način tudi družno sodelovale pri različnih kaznivih dejanjih oz. so jih vsaj dopuščale ali jim niso bile kos.

Po drugi strani imamo tudi številne druge neformalne mreže, lobije. Do neke mere pa so po Cerarjevih besedah sokrivi tudi pravniki, ker so bili bodisi preveč naivni oz. pasivni in niso opazili teh trendov, ali so bil preveč prestrašeni ali pa so nekateri celo pisali zakone z namenom, da bodo lahko pomagali legalizirati sistemsko korupcijo.

"Iz strahu pred tujimi vlagatelji smo favorizirali določene ljudi" Tožilec Jože Kozina se dotaknil razlogov za nastanek bančne luknje. Velikokrat je šlo za vpetost političnih elit, po drugi strani pa se je izpostavljal nacionalni interes. Predvsem iz strahu pred tujimi vlagatelji "smo favorizirali določene ljudi", ki jim je tudi politika s podaljšano roko bank posredovala več stomilijonske kredite za naskok na podjetja, s čimer pa se je ogrozilo samo podjetje in celotno okolje, v katerem je podjetje delovalo, je opozoril Kozina.

Marko Pavliha s Fakultete za pomorstvo in promet se je denimo zavzel za kombinirani volilni sistem predvsem zaradi možnosti, da nekdo ne voli le politične stranke, ampak tudi konkretno osebo. Upa namreč, da bo prej ali slej prišlo do zatona strank. Kot je dejal, je namreč "strankokracija namenjena sama sebi in političnim veljakom, ki si pravzaprav le podajajo različne funkcije".

Letošnja deseterica najvplivnejših pravnikov so Miro Cerar, Janja Hojnik, Klemen Jaklič, Goran Klemenčič, Jože Kozina, Vlasta Nussdorfer, Marko Pavliha, Ernest Petrič, Nataša Pirc Musar in Andraž Teršek. Na podelitvi priznanj in kasnejši okrogli mizi sta manjkala le Klemenčič in Pirc Musarjeva.

Ne spreglejte