Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
7. 8. 2015,
7.54

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Karl Erjavec

Petek, 7. 8. 2015, 7.54

6 let, 7 mesecev

Erjavec se čudi pozivom k odstopu: Kaj imam jaz z odhodom slovenskega arbitra? (video)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
"Lahko vam zagotovim, da Ronnyja Abrahama nisem prepričeval, naj odstopi kot slovenski arbiter," pravi minister za zunanje zadeve Karl Erjavec.

V zgornjem videoposnetku si oglejte prvi del novinarske konference ministra za zunanje zadeve Karla Erjavca in predsednika odbora DZ za zunanje zadeve Jožeta Horvata.

Minister za zunanje zadeve Karl Erjavec na novinarski konferenci ni želel komentirati odstopa slovenskega arbitra Ronnyja Abrahama. "Tako se je odločil. Če bi nadaljeval svoje delo, bi to bila zmaga slovenske diplomacije. Pač se je odločil, kot se je. Ravnati moramo v skladu z arbitražnim sporazumom, ohraniti mirno kri in politično enotnost," je povedal Erjavec.

Na vprašanje, kako komentira pozive k odstopu zaradi novega poloma slovenske diplomacije, se je vprašal, zakaj bi moral sprejeti odgovornost in kaj ima on s tem, da je Abraham odstopil s svojega položaja. "Lahko vam zagotovim, da ga nisem prepričeval, naj odstopi," je dejal.

Vlada bo o novem arbitru odločila v četrtek "Slovenija bo v skladu s pozivom arbitražnega sodišča v določenem roku sprejela odločitev glede imenovanja novega arbitra v primeru reševanja mejnega vprašanja med Slovenijo in Hrvaško. Odločitev glede imenovanja novega arbitra bo vlada sprejela predvidoma na četrtkovi seji in o odločitvi nato ustrezno obvestila arbitražno sodišče," pa so danes sporočili iz kabineta predsednika vlade.

"Slovenija popolnoma zaupa v neodvisnost in nepristranskost arbitražnega sodišča ter pričakuje, da bo nato sodišče čim prej v polni sestavi nadaljevalo svoje delo in skladno z arbitražnim sporazumom izdalo razsodbo," so dodali.

Kaj so sklenili na sestanku? Zunanji minister Karl Erjavec, ki je sicer ves čas v stikih s premierjem Mirom Cerarjem, se je danes predčasno vrnil z dopusta. Dopust, ki ga je takrat preživljal v okolici Mont Blanca, je sicer Erjavec prekinil že ob izbruhu prisluškovalne afere. Na zunanjem ministrstvu so pripravili sestanek, ki se ga je udeležil tudi predsednik odbora za zunanjo politiko Jožef Horvat (NSi). Ta je povedal, da bo naslednja seja odbora v četrtek ob 11. uri, po vrhu parlamentarnih strank, ki bo potekal zjutraj, in še pred začetkom seje vlade.

Odgovore na vprašanja ministra Erjavca in predsednika odbora za zunanje zadeve Horvata si oglejte v spodnjem videoposnetku.

Predsednik DZ Milan Brglez je v četrtek pojasnil, da je poklical premierja in ga zaprosil, naj postopke imenovanja Abrahamovega naslednika izpelje skladno s sklepi odbora za zunanjo politiko. Ta je 25. julija sprejel sklep s priporočilom vladi, da v najkrajšem mogočem času imenuje novega člana arbitražnega sodišča v skladu z arbitražnim sporazumom. Vlada je tedaj imenovala Abrahama, ki pa je kmalu presenetil z odstopom.

Kje iskati novega arbitra? Stališča do tega, kje iskati njegovega naslednika, so različna, vendar je pričakovati, da bo politika znova poskušala iskati soglasje. Nekateri se zavzemajo za to, da Slovenija poišče uglednega tujega pravnika, drugi so za domačega strokovnjaka, mogoče pa je tudi, da imenovanje arbitra prepustijo predsedniku arbitražnega sodišča. Konkretnejše odločitve lahko pričakujemo prihodnji teden.

Ne spreglejte