Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
25. 9. 2017,
18.25

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Karl Erjavec Demografski sklad

Ponedeljek, 25. 9. 2017, 18.25

6 let, 7 mesecev

Koalicija ni zbližala stališč glede demografskega sklada

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
vlada, Dejan Židan, Karl Erjavec, Miro Cerar, koalicijska pogodba, koalicija | Foto Ana Kovač

Foto: Ana Kovač

Koalicijski partnerji o demografskem skladu danes niso zbližali stališč, a so se dogovorili, da se bodo v širši sestavi še enkrat pogovorili, je dejala ministrica Mateja Vraničar Erman. So pa, kot pravi, dosegli soglasje o redni in izredni uskladitvi pokojnin, kar je eno od vprašanj pri pripravi proračunskih dokumentov za četrtkovo sejo vlade.

Ministrica za finance je v izjavi novinarjem po koalicijskem srečanju pojasnila, da morajo na ministrstvu še preračunati finančne posledice uskladitve pokojnin v prihodnjem letu, a po prvih ocenah zagotavlja, da slednje ne pomeni odstopanja od temeljnih izhodišč nadaljnje javnofinančne konsolidacije.

Spomnila je, da zakon o pokojninskem in invalidskem zavarovanju določa pogoje in primere, v katerih se lahko izvedeta redna in izredna uskladitev pokojnin in v skladu s temi določili bodo pokojnine tudi uskladili, je pojasnila.

Če ne v tej vladi, pa v novi, pravi predsednik DeSUS Karl Erjavec. | Foto: Ana Kovač Če ne v tej vladi, pa v novi, pravi predsednik DeSUS Karl Erjavec. Foto: Ana Kovač

Proračunske dokumente bo vlada obravnavala v četrtek, saj mora v skladu z zakonom predlog proračuna v DZ predložiti do konca meseca in tega roka se bodo držali, je povedala ministrica. Rok za predložitev rebalansa proračuna v DZ zaradi sanacije javnih zdravstvenih zavodov pa je po njenih besedah 8. oktober in v tem roku bodo dokumente pripravili.

Na koalicijskem vrhu pa so ponovno preverili stališča koalicijskih strank do odprtih vprašanj pri demografskem skladu. Ključno razhajanje je po besedah ministrice v konceptu demografskega sklada - ali je to portfeljski vlagatelj, ki skrbi za dodaten donos sredstev v pokojninsko blagajno, ali postane to upravitelj in lastnik strateških in pomembnih naložb države.

Na novinarsko vprašanje, ali v tem mandatu ne bo ustanovitve demografskega sklada, če ne uspejo zbližati stališč, je Vraničar Ermanova dejala, da je o končnem rezultatu še prezgodaj sklepati. Zagotovila pa je, da ministrstvo za finance ne more v nadaljnji postopek predlagati zakona, ki bi odstopal od temeljnih strokovnih stališč, ki so jih zastopali tudi doslej.

Niso pripravljeni pristati na DeSUS zahteve

Ministrstvo pa sicer ni pripravljeno pristati na zahteve v taki obliki, kot jih je danes in pred časom na delovni skupini predstavil DeSUS, je še pojasnila ministrica. DeSUS namreč pričakuje, da bodo v lastništvu in upravljanju demografskega sklada tudi pomembna in strateška državna podjetja.

Erjavec si želi, da so vsa pomembna državna podjetja del demografskega sklada

Predsednik DeSUS Karl Erjavec glede dogovora o demografskem skladu ni preveč optimističen, pri čemer je poudaril, da ima drugačen poglede glede delovanja demografskega sklada predvsem SMC. Ponovil je, da v DeSUS želijo, da so vsa pomembna državna podjetja del demografskega sklada. Tako bi lahko po Erjavčevih besedah bodočim upokojencem zagotovili dostojne pokojnine.

Ne spreglejte