Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
19. 2. 2013,
12.12

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

DeSUS Karl Erjavec Hrvaška Janez Janša Janez Janša

Torek, 19. 2. 2013, 12.12

8 let

Erjavec: Danes bi lahko parafirali dogovor o LB-ju (VIDEO)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Karl Erjavec bi danes v Zagrebu lahko parafiral dogovor s Hrvaško o Ljubljanski banki, če mu premier Janša ne bi odvzel pooblastila. Erjavec je to Janševo potezo označil kot notranjepolitično.

Zunanji minister in predsednik DeSUS Karl Erjavec je na novinarski konferenci v odzivu na Janševo potezo kljub temu izrazil upanje, da bo dogovor s Hrvaško o LB-ju dosežen, čemur bo sledila ratifikacija hrvaške pristopne pogodbe k EU-ju.

Janša je vedel vse Erjavec je zagotovil, da je bil Janša seznanjen z vsemi podrobnostmi pogovorov o LB-ju in da so se s Hrvaško dogovorili, da bi obe vladi dogovor potrdili 6. marca. Slovenija bi lahko takoj po tem ratificirala tudi pristop Hrvaške k EU-ju.

Ratifikacija je zakon "Ni bilo nobene bojazni, da ne bi mogel s polnimi pooblastili pripeljati do parafiranja dogovora o LB. Ocenjujem, da je ta odločitev posledica notranjepolitičnih razmer v Sloveniji, a to ne sme vplivati na postopek pogajanj v zvezi LB in na ratifikacijo. Kot minister in tudi takrat, ko ne bom več minister, bom storil vse, da se ratifikacijo izvede," je dejal Erjavec. Sicer meni, da je vsebinsko delo glede LB-ja opravljeno, da gre le še za tehnične podrobnosti in da težav glede potrditve dogovora ne bo.

Modrost Janše in Milanovića Zunanji minister je spomnil, da se bo Janša 10. marca v Zagrebu sestal s hrvaškim premierjem Zoranom Milanovićem. "Upam, da se bosta dogovorila, da bi bila lahko enkrat v marcu na izredni seji državnega zbora ratifikacija realizirana. Upam, da bo toliko modrosti, da bosta zadevo pripeljala tako daleč."

Kdo ni kredibilen in kdo rad javno nastopa? Erjavec se ne strinja z očitkom predsednika vlade, da ga umika iz pogajanj, ker ni kredibilen in ker rad nastopa v javnosti. "Glede vprašanja LB-ja smo imeli do medijev zelo zadržan pristop." Opozoril je, da bo kot minister res odstopil 22. februarja, a bo odstop veljal takrat, ko se bo s tem seznanil DZ, torej na začetku marca. Tudi zato sta se s hrvaško zunanjo ministrico dogovorila, da dogovor o LB-ju skleneta do konca februarja.

Kdo vrta luknje v vladno barko? "Ne morem se sprijazniti s tezo, da smo mi tisti, ki vrtamo luknje v to ladjo, vlado, pri tem pa je predsednik vlade tisti, ki je pod takšnim bremenom poročila protikorupcijske komisije. Jaz sem znal povedati za vsak evro in cent, od kod ga imam. Mi ne moremo sodelovati na takšni barki. Vprašanje je, kdo je načel luknjo na tej barki."

Erjavec zamrzne 17 veleposlanikov Erjavec je še ocenil, da je bila Janševa poteza tudi posledica tega, da je Erjavec zamrznil postopke v zvezi z imenovanjem 17 veleposlanikov. "Zdi se mi neprimerno peljati postopke ob vladi, ki razpada. Gre za tako pomembno področje slovenske zunanje politike, da se lahko takšne postopke izpelje le z vlado, ki ima polno podporo v DZ."

Strankarske izkaznice in ljudje iz kleti Erjavec je dodal, da v zvezi z veleposlaniki "določene zadeve niso usklajene", poleg tega pa je treba na veleposlaniška mesta imenovati ljudi, o katerih obstaja najširše soglasje. "Ne gre za to, kakšno strankarsko izkaznico ima kdo, ampak kdo je profesionalec in kdo ne. Doslej je bila praksa, da so nekateri odšli v klet, drugi iz kleti, potem je prišla nova oblast in so tisti, ki bili v kleti, prišli nazaj."

Premierjev kabinet skrbijo zaposlitve tajnic Zunanji minister je še zatrdil, da strankarsko kadrovanje po meri SDS poteka tudi na nižjih ravneh. "Prejšnji teden so klicali iz kabineta predsednika vlade in zahtevali, da ustavimo postopke za nižje uradnike na diplomatsko-konzularnih predstavništvih, na primer za tajnice veleposlanikov in ekonomske svetovalce, čeprav je to v izključni pristojnosti zunanjega ministra."

Superminister brez glasov stranke DeSUS Erjavec je ponovil svojo napoved, da bo konstruktivna nezaupnica vložena na naslednji seji DZ-ja, napovedal pa je tudi, da bo DeSUS podprla interpelacijo zoper "superministra" Žigo Turka.

Janša bi vladi podaljšal življenje Erjavec se sicer strinja, da Janša z zavlačevanjem procesa ratifikacije hrvaške pristopne pogodbe podaljšuje življenjsko dobo svoje "okrnjene vlade", a meni, da premierju ta načrt ne bo uspel. "Vlada si s tem ne bo podaljšala življenja."

Erjavec kandidat za mandatarja? Na vprašanje, ali so torej kaj bližje imenu kandidata za mandatarja in ali bo na to mesto kandidiral sam, je Erjavec odgovoril: "Na ta vprašanja ne bom odgovoril, gotovo pa se bo zgodila konstruktivna nezaupnica. V to sem prepričan, zato pravim, da ratifikacija ne bo podaljšala življenja vladi, ker je vse odvisno od strank, ki ne podpirajo te vlade."

Ne spreglejte