Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
29. 8. 2014,
13.19

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Tanja Fajon Miro Cerar Jean Claude Juncker

Petek, 29. 8. 2014, 13.19

8 let

Erjavec bo imel v primeru imenovanja Fajonove večje apetite

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Konec prihodnjega tedna bo vse jasno glede ministrske ekipe Mira Cerarja, pravi predsednik DeSUS Karl Erjavec, a opozarja, da bi komisarsko imenovanje Tanje Fajon spremenilo razmerja med strankami.

"Očitno bodo ženske kvote igrale pomembno vlogo. Če bo Jean-Claude Juncker predlagal Fajonovo, je treba spremeniti predviden kadrovski razrez, saj to spreminja razmerje med koalicijskimi strankami," nam je povedal zunanji minister, ki je tudi kandidat za evropskega komisarja.

Juncker lahko hitro odloči o slovenskem komisarju Erjavec pričakuje, da bi lahko Juncker dokaj hitro sporočil svojo odločitev, saj bo ta konec tedna v Bruslju potekal vrh EU, na katerem se bodo odločili, kdo bo na visokem zunanjepolitičnem položaju nasledil Britanko Catherine Ashton in kdo bo v funkciji predsednika Evropskega sveta nasledil Belgijca Hermana Van Rompuya. "Ko bodo jutri odločili, ima Juncker odprto pot, da začne usklajevati komisarska mesta," pravi Erjavec.

Še bodo usklajevali koalicijsko pogodbo "V DeSUS smo zadovoljni z vsebino koalicijske pogodbe, naše zahteve so bile upoštevane. Seveda bo še nekaj usklajevanj glede dikcij, kot jih je že bilo tudi o bančni luknji. Glede Teš 6 potrebujemo natančnejše dikcije o odgovornosti tistih, ki so podražili projekt," pravi predsednik stranke upokojencev.

Naknadna kadrovska trgovina Erjavec ocenjuje, da se kadrovska pogajanja pravzaprav šele začenjajo, čeprav v zvezi z njimi ne vidi kakšne posebne težave. "Po trenutnem razrezu ima DeSUS štiri ministrstva. Lahko pa imenovanje komisarja še vpliva na razrez, ker se lahko zgodi, da bo imela SD komisarja, vendar je v tem trenutku težko reči, kaj se bo zgodilo. Kadrovski razrez je torej zdaj dorečen, a se lahko zaradi komisarske zgodbe še naknadno uskladi."

Parafiranja verjetno v torek, a je vse odvisno od Cerarja Predsednik DeSUS pravi, da bi v torek lahko parafirali koalicijsko pogodbo, a je to odvisno predvsem od mandatarja Mira Cerarja. Kolikor ve, imajo Socialni demokrati še nekaj pripomb na vsebino koalicijske pogodbe. "Parafiranje samo pomeni, da se vsi strinjamo z vsebino pogodbe, potem jo bo treba še predstaviti na organih strank." Erjavec pravi, da bodo organi DeSUS zasedali v tednu, ko bo parafirana pogodba.

Dve prazna stolčka za ministra DeSUS? Erjavec ne želi špekulirati o tem, ali sta dva dodatna resorja brez listnice, ki sta predvidena v zakonu o vladi, namenjena DeSUS, če bi bila imenovana evroposlanka iz vrst SD Tanja Fajon. "Za nas je pomembna vsebina, kadrovske zadeve so stvar nadaljnjih pogajanj. Dobro pa je, da obstaja manevrski prostor z ministri brez listnice."

Erjavec potrjuje, da so imena njihovih kandidatov, ki krožijo v javnosti (med njimi so Tomaž Gantar, Julijana Bizjak Mlakar, Gorazd Žmavc), v ožjem izboru, a o tem morajo odločiti še organi stranke. "Ta imena zagotovo niso dokončna, tudi imena, ki bodo potrjena na izvršnem odboru, ne bodo. Zadnjo besedo ima mandatar," pravi Erjavec, ki se sicer danes udeležuje neformalnega zasedanja zunanjih ministrov EU v Milanu.

Ne spreglejte