Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
26. 3. 2014,
21.35

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Evropski parlament

Sreda, 26. 3. 2014, 21.35

8 let

En mandat evroposlancu prinese luksuzno stanovanje

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Če bi vprašali Romano Jordan (SDS/ELS), ni lahko biti evroposlanec. "Delo poslanke v Evropskem parlamentu ima namreč tudi temnejše plati," je zapisala. A prejemki ne spadajo mednje.

Nekdanja podpredsednica SDS med težavami evroposlanske službe našteva nenehna potovanja, ločitev od družine, pomanjkanje prostega časa in zasebnosti ter "vnaprej izgubljeno bitko" z mediji. Med zdajšnjimi slovenskimi poslanci v Evropskem parlamentu (EP) je Jordanova edina, ki se ne bo potegovala za še en petletni mandat na evropskih volitvah 25. maja.

Ena evroplača – pet povprečnih slovenskih in dve poslanski plači Tako je očitno služba v Bruslju in Strasbourgu vendarle privlačna, verjetno pa je ena od spodbud tudi finančna, zato smo preverili, kakšne ugodnosti imajo poslanci. Osnovna plača evroposlanca po podatkih EP znaša nekoliko manj kot osem tisoč evrov bruto, na račun pa dobi 6.200 evrov. Od bruto zneska, ki ga krije proračun EP, se namreč odštejeta davek EU in prispevek za nezgodno zavarovanje.

V enem mandatu luksuzno stanovanje V Sloveniji so poslanci obdavčeni še z dohodnino, tako da se njihov "izkupiček" ustavi pri dobrih pet tisoč evrih neto. To pomeni, da evroposlanci zaslužijo petkrat več, kot znaša povprečna slovenska neto plača, in približno dvakrat več od neto plače poslancev v državnem zboru. V petih letih tako evroposlanec zasluži 300 tisoč evrov. S tem denarjem si lahko privošči novo nadstandardno stanovanje v Ljubljani.

Za stroške v Sloveniji 4.300 evrov na mesec A evroposlancem pripadajo še številna nadomestila. Splošno nadomestilo stroškov znaša 4.300 evrov na mesec. Namenjeno je delu evroposlancev v matičnih državah, na primer za pisarno, telefonske in poštne račune ter nakup, delovanje in vzdrževanje računalniške, informacijske in telekomunikacijske opreme. Poslanci ostanejo brez polovice nadomestila, če brez ustrezne obrazložitve manjkajo na polovici plenarnih zasedanj v parlamentarnem letu.

Potni stroški pokriti Potni stroški poslancem pripadajo za udeležbo na plenarnih zasedanjih, sejah parlamentarnih odborov in političnih skupin v Bruslju ali Strasbourgu. Predložiti morajo račune za vozovnice, dobijo pa lahko sredstva v višini letalske vozovnice poslovnega razreda, vozovnice za vlak v prvem razredu ali pa 50 centov za kilometer vožnje z avtomobilom. Povrnjene dobijo tudi druge stroške, na primer za cestnine, doplačila za presežno prtljago ali rezervacije.

Pa še 4.200 evrov vreden dodatek Zakaj poslanci dobijo letno nadomestilo za potne stroške? "Poslanci morajo med opravljanjem svojih dolžnosti pogosto potovati iz svoje domače države članice za namene, ki niso povezani z uradnimi sejami in sestanki (da se na primer udeležijo konference v drugi državi članici ali da opravijo delovni obisk v drugi državi v vlogi poročevalca)," piše na spletni strani EP.

Nadomestilo znaša največ dobrih 4.240 evrov na leto, poslanci pa morajo predložiti ustrezno dokumentacijo. Za potovanja v domači državi poslanci dobijo še povračilo stroškov za največ 24 povratnih potovanj.

Za spanje in hrano 300 evrov na dan A to še ni vse. Poslanci dobijo tudi dnevnice, in sicer 304 evre za pokritje stroškov namestitve in s tem povezanih izdatkov. "Nadomestilo se izplača za vsak dan, ko je poslanec prisoten na uradnih srečanjih parlamentarnih organov, pri čemer morajo poslanci svojo prisotnost dokazati z vpisom v knjigo navzočnosti." Iz koledarja EP je razvidno, da je takšnih obveznosti približno 15 dni v mesecu, torej lahko poslanci z dnevnicami dobijo 4.560 evrov na mesec.

Če poslanec izpusti več kot polovico poimenskih glasovanj na plenarnem zasedanju, se dnevnica prepolovi, čeprav je poslanec na zasedanju prisoten. Za srečanja zunaj EU znaša dnevnica 152 evrov (potreben je vpis v knjigo navzočnosti), povračilo stroškov za namestitev pa se obračuna ločeno.

Poslanci imajo v Bruslju in Strasbourgu opremljene pisarne, za službene namene pa lahko uporabljajo službena vozila EP.

Pomočniki in dodatne storitve Poslanci EP lahko izberejo osebne sodelavce, stroški zanje pa lahko znašajo največ 21.200 evrov na leto, a tega zneska EP ne izplača poslancem. Pomočniki poslancev delajo v Bruslju, Luksemburgu ali Strasbourgu in v državi članici. "Največ četrtina teh sredstev se lahko nameni storitvam ponudnikov storitev, ki jih izberejo poslanci, kot je na primer naročilo strokovne študije o določenem vprašanju." Poslanci EP med svojim osebjem ne smejo imeti več ožjih sorodnikov.

Ob koncu mandata brez skrbi Ob koncu mandata dobijo poslanci za vsako leto mandata nadomestilo v višini ene plače. Tako bo na primer Romana Jordan za dva petletna mandata dobila deset plač (izplačujejo se mesečno). Tega nadomestila ne bi več dobivala, če bi bila izvoljena v nacionalni parlament ali če bi zasedla kakšno javno funkcijo. Nadomestilo je omejeno na največ 24 mesecev. Če so poslanci hkrati upravičeni do starostne ali invalidske pokojnine, morajo izbrati pokojnino ali pa nadomestilo.

En mandat prinese solidno pokojnino Evropski parlament svojim poslancem omogoča tudi varno starost, saj so z dopolnjenim 63. letom starosti upravičeni do starostne pokojnine. Za vsako dopolnjeno leto mandata dobijo 3,5 odstotka poslanske plače (v enem mandatu torej 17,5 odstotka), vendar pokojnina skupaj ne sme presegati 70 odstotkov plače. En mandat torej pomeni 875 evrov pokojnine, dva pa 1.750 evrov. "Evropsko" pokojnino poslanci dobijo ne glede na to, ali hkrati prejemajo tudi pokojnino v matični državi.

Ne spreglejte